Osmanlı da Yardım Göndermişti: 1 Milyon İnsanın Hayatını Kaybettiği 1845 İrlanda Patates Kıtlığı
Osmanlı da Yardım Göndermişti: 1 Milyon İnsanın Hayatını Kaybettiği 1845 İrlanda Patates Kıtlığı
Tarihin gördüğü en büyük felaketlerden biri 1845'te İrlanda'da yaşandı. Bu olayın sebebiyse, günümüzde hemen her evde bulunan patatesin yok olmasıydı. Evet şaka değil, bir zamanlar patates bugünkünden farklı bir yere ve öneme sahipti. Sonuç olarak kitlesel açlık öyle şiddetli noktalara ulaştı ki maddi ve manevi kayıpların acısını hafifletmek uzun yıllar aldı. Gelin o dönem yaşananlara birlikte bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Patates; buğday, arpa, mısır gibi gıdalarla birlikte dünyada en çok tüketilen temel besin maddeleri arasında yer alıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Patatesin bilinen tarihi günümüzden 7 ila 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Bilim insanlarına göre patatese dair ilk kanıtlar Güney Amerika'daki Peru'da görülüyor.
Patatesin Avrupa'ya ilk nasıl geldiğiyle ilgili çeşitli iddialar var. Ancak 16. yüzyılın ikinci yarısında ilk olarak İspanya'ya getirildiği biliniyor.
Patates keşfedilip dünyaya yayıldıktan sonra birçok ülkenin temel besin kaynakları arasına girdi. Bu ülkelerden biri de İrlanda'ydı.
1845'te İrlanda'da da patates kıtlığı yaşanmaya başladı. 1852'ye kadar süren bu kıtlık bir felaketti, çünkü sadece patatesle beslenen milyonlarca yoksul vardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu dönem İrlandacada Gorta Mór (Büyük Kıtlık) ya da Drochshaol (Kötü Yaşam) olarak da anılıyordu.
Kıtlığın sebebi, phytophthora infestans adlı bir mantarın patates bitkisine bulaşarak için çürütüp çamur hâline getirmesiydi.
Mantar, 1845'te ekilen patateslerin %40'ını, sonraki yıl ise tamamını yok etmişti. Ayrıca ambar ve depolardaki patatesler de mantardan etkilenerek bozulmuştu.
Tam 7 yıl süren bu kıtlık yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne neden oldu. Yine milyonlarcası hastalandı, bir o kadarı da göç etmek zorunda kaldı...
Kıtlık sona erdiğinde ülke nüfusu yüzde %20-25 azalmıştı. Ayrıca kültürel, siyasi ve demografik yapı da değişmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Felaketin ardından İrlanda halkı resmen ortadan ikiye bölünmüştü. Bir grup Britanya'ya bağlı kalmayı savunurken, bir grup da bağımsızlık çağrısı yapıyordu.
Milliyetçilik artmıştı. Ayrıca Katolik olan halk, Protestan olan kraliyet ailesine iyice bilenmişti.
Tüm bu yaşananlar, İrlanda'nın özgürlüğüne giden yolda birer küçük adımdı. O yüzden tarihçiler patates kıtlığını ülke tarihini ikiye bölen ve kaderini değiştiren bir olay olarak yorumluyor.
Bonus bilgi: Osmanlı Devleti o dönem gemilerle İrlanda'ya yardım yollayarak halka destek olmuştu. Para yardımının yanı sıra kilolarca buğday da yollanmıştı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Düşünmek bile çok kötü. İster istemez hayal kuruyorsun, çok korkunç. Şu anda bile devam etmekte maalesef koskoca Afrika kıtasında.
1845 Sultan Abdülmecid devri, kendisinin İngiltere'ye de kıtlık yüzünden yardım yaptığını duymuştum. Ayrıca 1845 polis teşkilatımızın kuruluş yılıdır.