Görüş Bildir
Haberler
İrlanda’ya Gittikleri An Sudan Çıkmış Balığa Dönen Turistlerin Yaşadıkları İlginç Kültür Şokları

İrlanda’ya Gittikleri An Sudan Çıkmış Balığa Dönen Turistlerin Yaşadıkları İlginç Kültür Şokları

Yağmur Türk
25.01.2021 - 09:00

Ah pandemi bir bitse de tekrar seyahat edebilsek keşke.

Kaynak: https://woltersworld.com/11-culture-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İrlandalılar tahmin edebileceğinizden çok daha fazla küfrediyor.

1. İrlandalılar tahmin edebileceğinizden çok daha fazla küfrediyor.

Caddede yürürken ya da bir bardan bira alırken etrafınızdaki İrlandalı insanların ne kadar çok küfrettiklerini fark edince şok olacaksınız. Genç, yaşlı, zengin, fakir fark etmeksizin İrlanda'daki herkes küfretmeyi çok seviyor.

2. Bir diğer sürpriz ise, İrlandalıların ne kadar çok özür dilediği.

Yolda yürürken size çarpsınlar ya da yanlışlıkla yan gözle baksınlar, hemen özür dileyeceklerdi. Geziniz sırasında birçok kez İrlandalı biri tarafından sizden özür dilendiğini duyacaksınızdır. İrlanda'da bir turist olarak, sık sık 'teşekkürler', 'lütfen' ve 'özür dilerim' gibi kelimeleri kullanmanız onlar tarafından da hoş karşılanacaktır.

3. Türkler kadar olmasa da İrlandalı insanlar da epey arkadaş canlısı.

Barmeninden tutun garsonuna hatta sokakta karşılaştığınız insana kadar herkes çok arkadaş canlısı. O kadar yardımseverler ki, sırf size yardım etmek ya da görülebilecek yerel yerleri tarif etmek için uğraştıkları şeyi bırakıp hemen sizle ilgilenirler.

4. Ve tabi ki doğal güzellikleri...

4. Ve tabi ki doğal güzellikleri...

O kadar yeşil ve güzel ki İrlanda için 'Zümrüt Ada' deniyor. Eğer arabayla İrlanda'da geziniyorsanız, her 100 metrede bir arabayı durdurup fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Kerry Halkası'ndan Moher Fazlezleri'ne kadar birçok doğal güzelliği gördüğünüzde siz de İrlanda'nın güzelliğine hayran kalacaksınız. Tabii ki bu kadar yeşillik yağmuru da beraberinde getiriyor fakat İrlanda her zaman da yağmurlu değil. İrlanda'yı gerçekten keşfetmek için, toplu taşıma kullanmaktansa bir araba kiralamanızda yarar var.

5. İrlanda'da yollar çok dar.

5. İrlanda'da yollar çok dar.

İrlanda'da araba kullanırken yolların ne kadar da dar olduğunu fark edeceksiniz. Otoyollar yine iyi ama, arka sokakları keşfettikçe yolların fazlasıyla dar olduğunu göreceksiniz. Bu daracık sokaklarda bir kamyonun üstümüze doğru geldiğini düşününce galiba İrlandalı insanların neden bu kadar çok küfrettiklerini anlayabiliyoruz 😅. İrlanda'da araba kullanmak sizin için biraz şok edici olabilir, ama telaşa gerek yok. Etrafta araba sürmeye alışırken kendinize biraz zaman tanımanız hiç sorun değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İrlanda yemekleri...

Her ne kadar İrlanda yemeklerinin kötü şöhreti olsa da son yıllarda bu daha iyi bir hal aldı. İrlanda'da gerçekten iyi yemekler yiyeceksiniz. İrlanda mutfağı patatesten öteye geçti ve gurmeler ellerini İrlanda yemeklerine de uzattılar. Kuzu eti bir İrlanda spesiyalitesi, ama klasik bir balık ve patates kızartması dışında pek çok güzel deniz ürünü yeme fırsatı da bulacaksınız.

7. İrlanda da barlar sadece bir bar olmanın çok ötesinde.

7. İrlanda da barlar sadece bir bar olmanın çok ötesinde.

Barlar, yerel halkın toplanıp maç izledikleri, politika konuştukları ve bira içtikleri yerler. Gerçekten de insanları bir araya toplayan bu mekanlar, İrlanda'ya giden bir turist için yerel insanlarla tanışıp gezi tavsiyeleri almak açısından mükemmel bir ortam. Ayrıca pek çok barda hafta sonları canlı müzik de var.

8. Herkesin sevgilisi Guinness.

8. Herkesin sevgilisi Guinness.

Oldukça popüler bir bira olan Guinness dünyanın neredeyse her yerinde güzel bir tada sahip fakat bir kere İrlanda'da içtiğinizde neler kaçırdığınızı anlayacaksınız. İrlanda'daki Guinness o kadar taze ve güzel ki daha önce içtiğiniz diğer Guinness biralarla aynı bira olduğunda inanamayacaksınız.

9. İrlanda etrafında pek çok kale kalıntısı var.

9. İrlanda etrafında pek çok kale kalıntısı var.

Avrupa'da görmeye alıştığınız, odaları ve mobilyaları olan kalelerin aksine Blarey Kalesi dahil pek çok kale tam bir harabe şeklinde. Öyle ki, İrlanda'da bulunan harabelerin bazılarının yapımı 5. yüzyıla kadar uzanıyor ve neolitik dönemden kalma kalıntılar görmeniz çok olası bir hal alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. İnanması güç ucuz uçak bileti fiyatları...

10. İnanması güç ucuz uçak bileti fiyatları...

İrlanda biletlerinin ne kadar ucuz olduğunu görünce şaşıracaksınız (tabii ki kur farkından dolayı bizde çok daha pahalı 😔). Avrupa'dan ya da Amerika'dan her zaman İrlanda'ya uçuşlar var. Chicago'dan Paris'e uçmak ortalama 1200 dolarken aynı dönemlerde Chicago'dan İrlanda'ya uçmak ortalama 500 dolar. Özellikle RyanAir gibi uygun fiyatlı hava yolu şirketleriyle yapacağınız uçuşlarda, İrlanda'ya uçup dilerseniz artan paranızla İrlanda'dan tüm Avrupa ülkelerine erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca ucuz biletlerle yapacağınız tasarruf sayesinde İrlanda gezinizde harcamak için cebinizde daha çok para kalacaktır.

11. Özellikle de Dublin'de şehir içi otobüs sistemi çok karışık.

11. Özellikle de Dublin'de şehir içi otobüs sistemi çok karışık.

İrlanda'da bir yerden bir yere hiç değilse toplu taşımayla rahat gidebileceğinizi düşünebilirsiniz, ama hayır... Toplu taşıma saatleri genellikle planlanan saatlerle uyuşmuyor, kimse otobüslerin saat kaçta durağa geleceğini tam olarak bilmiyor. Hatta özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde Dublin şehir merkezine inmek isterseniz, otobüsler sizi almak için durmayabilir. Ayrıca eğer binmeniz gereken otobüslerin numarasını iyi öğrenmezseniz kaybolmanız çok olası, ve bindiğiniz otobüsün içinde bilet almak isterseniz cebinizde kuruşu kuruşuna tam bozukluk olmalı. Yağmur yağıyor olsa bile, yürüyerek bir yerden bir yere gitmek çok daha garanti bir yöntem olacaktır.

12. Büyük çoğunluğu Katolik olmasına rağmen İrlanda halkı fazlasıyla tutucu.

12. Büyük çoğunluğu Katolik olmasına rağmen İrlanda halkı fazlasıyla tutucu.

23 Mayıs 2015'te İrlanda, halkın oyuyla evlilik eşitliğini yasallaştıran ilk ülke oldu. Sadece aynı cinsiyetten iki kişinin evliliğinin yasallaşmasına bakarak İrlanda'nın toplumsal adalet konusunda örnek bir ülke olduğunu düşünebilirsiniz ama eğer çalıştığınız yer kilise tarafından yönetiliyorsa sırf bu nedenden dolayı kovulmanız çok olası. Katolikliğin ülke üzerinde öyle büyük bir etkisi var ki kutsal günlerde barlar gece yarısı kapanır ve hatta eğer bir çocuk vaftiz edilmemişse ilkokula bile alınmayabilir. Kadın politikacılar neredeyse yok denecek kadar az, olanlar da pek dikkate alınmıyor, ayrıca ülke genelinde kürtaj da tamamen yasadışı.

Peki ya sizi en şaşırtan madde ne oldu? Bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
20
13
5
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yulier

#12 de "Katolik olmasına rağmen" demişsiniz fakat Katolik ülkeler daha doğrusu "Katoliklik", kilise baskısının olduğu ve yaşandığı bir mezheptir. Ülke Reform... Devamını Gör

insan içerik araklarken biraz düşünür değil mi

TİRYAKİ

Türkiye'de yılda 1 defa yurtiçi tatil yapabilirsek şanslı hisseden kesimiz.. kaldı ki yurtdışı tatil :(

Duru Naz Özgür

Yurtdışından gelenin burda her saniye parası çoğalır, bitmez. Biz daha gidemeden paramız elimizde erir. Amerika dan İrlanda ya gitmek 500 dolarmış. Ömür boyu... Devamını Gör

Duru Naz Özgür

Türkiye ile çok benzerlik var gerçekten. Özellikle küfür kullanımında. Burda biri sizden özür dilerken bile duyabilirsiniz. Özür dilerim amk, teşekkür ederim... Devamını Gör