Görüş Bildir
Haberler
Onlar da Bizim Gibi, Sadece Duyamıyorlar. İşte "İşitme Engellilerin Yaşadığı Bazı Sıkıntılar"

Onlar da Bizim Gibi, Sadece Duyamıyorlar. İşte "İşitme Engellilerin Yaşadığı Bazı Sıkıntılar"

Kurabiye Canavarı
20.03.2015 - 09:20 Son Güncelleme: 21.03.2015 - 18:57

Ülkemizde sayıları 3 milyona yaklaşan işitme engelliler görünen hiçbir kusurları olmadığından en az dikkat çeken engel grubudur. Fakat eğitim ve bilinç gelişimi açısından en sorunlu grup olduğu bir gerçektir.  İşitme engelliler için hayati önem taşıyan “3 E” Erken teşhis, Erken cihazlanma ve Erken eğitim ülkemizde gerektiği gibi uygulanmamaktadır.

Şimdi size yazacağım sorunlar, işitme engellilerin sadece benim bildiğim sorunları. 

Dipnot: Ben işaret dili öğrendim ve dünyanın en güzel dili olduğunu iddia ediyorum. Lütfen siz de öğrenmeye çalışın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tüm bebeklere lütfen işitme testi yaptırın

1. Tüm bebeklere lütfen işitme testi yaptırın

Çünkü işitme kaybı çoğunlukla bebeklikten gelir ve yeterli test yapılnadığı için çocuk hayata geriden başlar. 

Unutmayın: İşitme engelli olsun olmasın tüm bebekler aynı sesi çıkarır...

2. İşitme cihazı seçimine dikkat!

2. İşitme cihazı seçimine dikkat!

Analog cihazlar çocuklarda baş ağrısı yaptığı gibi olan duyuyu da kaybettirir. İşin aslı analog cihazlar masraftan başka hiç bir işe yaramamaktadır.

3. İlk eğitim süreci

3. İlk eğitim süreci

İlköğretime başlayan bir işitme engelli, bu safhadan sonra a-sosyal olma yolundadır. Eğer O'na diğer bireyler gibi olduğunu, tek kaybının işitme olduğunu aşılarsanız özgüveni yerine gelir.

ÇOK ÖNEMLİ: Çocuklarınıza da işaret dili öğretin ki ilk tepkileri işitme engellilerle konuşmak olsun, olarla dalga geçmek değil

4. İleri eğitim süreci

4. İleri eğitim süreci

Maalesef ki bir çok işitme engelli için eğitimin ilerisi yok. Yani zeka ile ilgili hiç bir sıkıntıları olmamasına rağmen Ülkemizde bilinen üniversite mezunu sayısı 10'dan fazla değil. Bu durumun başlıca sebebi Üniversitelerde yeterince özel kontenjan ayırılmaması.

5. Kamu kurumlarında işitme engellilerin yaşadığı sıkıntılar

5. Kamu kurumlarında işitme engellilerin yaşadığı sıkıntılar

Bir başka sorun da kamu kurum ve kuruluşlarında yetersiz dil bilgisinden kaynaklı anlaşamama... Mesela hiç bir resmi dairede ya da doktorda dertlerini anlatamadıkları için hem ailelerinden bir kişiye yarı bağımlılar hem de (zaten sinirli oldukları için) daha sinirleniyorlar.

Kamu kurum ve kurulyuşları bünyesinde bir işaret dili bilen personel barındırırsa bu sıkıntıdan büyük ölçüde kurtulunur...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Toplumsal sıkıntılar

6. Toplumsal sıkıntılar

Bu kısma dikkat: 'İŞİTME ENGELLİLER BİZİM DÜNYAMIZDA YAŞIYORLAR'. Bu durumu şöyle anlatabilirim (Lütfen bunu denemeyin). Bir işitme engelliye herhangi bir kamu dairesine girmemesi için 'yasak' işareti yaparsanız, O birey bir daha oraya girmez. Ta ki bir başkası bu durumun yanlışlığını kabul ettirene kadar...

Yaşadığım bir olay buna çok iyi örnek olur. Randevu için gitmem gereken Makama, yolda gördüğüm bir işitme engelli arkadaşımı da alarak gittim. Binaya yaklaştığımda arkadaşım buraya girmenin yasak olduğunu söyledi. Yaklaşık 15 dakikada ikna ettim içeri girdik ve asansörde gördüğü güvenlik görevlisinin yanında tek kelime bile konuşmayı reddetti. Tabii ki yasak dendiği için.

7. Farklı işaret dilleri

7. Farklı işaret dilleri

Ülkemizde ne yazık ki hala tek bir alfabe yok. Hatta şive bile var. Yaygın olarak Milli Eğitim'in kullandığı alfabe kullanılmaktadır. Tek çatı altında toplamak işlerini daha da kolaylaştırabilir.

Metallica'nın (ve bütün rock gruplarının) yaptığı meşur bir işaret vardır... İşte o işaret evrensel işaret dilinde 'seni seviyorum' demek. An itibari ile işaret dili öğrenmeye başladınız bile ;)

8. Medya desteği

8. Medya desteği

Acıdır ki işitme engelliler izledikleri bir çok programı anlamıyor. Sebebi basit: Duymuyorlar ve anlamaları için bir çevirmene ihtiyaçları var. 

Bu konuda en iyi ve sağduyulu örnek Okan BAYÜLGEN. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
128
42
33
31
26
16
15