onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Öfke Kontrol Altına Nasıl Alınır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Öfke Kontrol Altına Nasıl Alınır?

Öfke tamamen normal, sağlıklı ve insani bir duygudur.Fakat kontrolden çıktığı zaman yıkıcı olabilir.Eğer öfke sizi kontrol ederse  saldırgan, şiddet içeren, hem kendinize hem de çevrenizdekilere zarar vercek davranışlar sergilersiniz.Bunun aksine siz öfkeyi kontrol ederseniz daha sağlıklı tepkiler vererek sorunları çözüme kavuşturabilirsiniz.Şimdi öfke sizi kontrol altına almadan sizin öfkeyi kontrol altına almanızı sağlayacak 6 kuralı sizlerle paylaşıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Rahatlayın ve Farkındalık Oluşturun

1. Rahatlayın ve Farkındalık Oluşturun

Derin bir soluk ve rahatlatan bir görüntü gibi basit rahatlama araçları öfke duygusunu yatıştırabilir. Diyaframdan derin bir soluk alın; göğüsten alınan soluk sizi rahatlatmaz. Soluğunuzun karından geldiğini hayal edin.“Rahatla”, “aldırma” gibi, yavaşça, sakinleştirici ve yatıştırıcı sözcükleri tekrarlayın. Bu arada derin soluklar almaya devam edin.

Daha fazla bilgi almak için Bireysel Gelişim Günlerine katılan eğitmenlerimizden Eda Dilhan Aydın'ın sitesine girebilirsiniz.

2. Bilişsel Yapılandırma

2. Bilişsel Yapılandırma

Bu strateji yalın olarak düşünme şeklini değiştirmek anlamına gelir.  İnsanlar öfkeli olduğu zaman düşünceler abartılır ve dramatik bir hal alır. Bu duyguların yerini daha rasyonel duyguların alması için gayret sarf edin. Örneğin, “Eyvah! Her şey mahvoldu”, “felaket” “rezalet” gibi yorumlarda bulunmak yerine “Bu durum beni bunalıma sürüklüyor; beni altüst ediyor. Ancak bu dünyanın sonu değil. Öfkelenerek ben bu durumdan çıkamam” diyerek kendinize telkinde bulunun. Mantık öfkeyi yener, çünkü öfke, haklı bir tepki olduğunuza inandığınız durumlarda bile, çok kısa bir süre içinde mantık dışına çıkar. Olabildiğince mantıklı olmaya çalışın.

3. Sorun Yaratmayın; Sorun Çözün

3. Sorun Yaratmayın; Sorun Çözün

Soruna çözüm bulmayı deneyin fakat her soruna çözüm üretemeyebilirsiniz. Her sorunun bir çözümü olduğu yönündeki yanlış yönlendirmenin sonucunda çözümsüz durumlarda bunalıma girebilirsiniz. Bu gibi çözümsüz durumlarda çözüme odaklanmak yerine, sorun ile nasıl baş edeceğimiz ve en az zararı görecek şekilde nasıl bir strateji belirlememiz gerektiğine odaklanmalıyız. Böylece sorun çözülmemiş olsa bile daha sabırlı olmayı öğrenebilirsiniz.

4. Soğukkanlı ve Sakin Bir İletişim Kurun

4. Soğukkanlı ve Sakin Bir İletişim Kurun

Öfkeli insanlar hemen sonuca odaklanıp, eyleme geçme eğilimindedir. Ne var ki bu sonuçların bazıları doğru olmayabilir. Bu nedenle  aklınıza gelen ilk şeyi dile getirmeyin. Diğerlerinin söylediklerini dikkatlice dinleyip öyle cevap verin. Önce muhatabınızın eleştirilerini açıklamasına izin verin, hatta sorular sorun, ancak öfkenizin tartışmayı rayından çıkartmasına izin vermeyin. Sakin kaldığınız sürece iletişim daha yapıcı bir yola girecektir.

5. Mizaha Yer Verin

5. Mizaha Yer Verin

Espri yapmak, stresli bir ortamdaki gerginliği azaltabilir. Dr. Deffenbacher, esprili bir yaklaşım sergilerken  de, alaycı olmamaya, kırıcı espriler yapmamaya gayret edilmesi gerektiğini söylüyor. Deffenbacher, kendisini aşırı ciddiye alan insanların her koşulda haklı olduklarına inandıklarını ve bu nedenle planlarının bozulmasına tahammül edemediklerini belirtiyor. Öfke ciddi bir duygudur, ancak öfkeye eşlik eden duygular, sonradan düşünüldüğünde sizi güldürecek kadar gayri ciddi olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Bireysel Gelişim Günlerine Katılın

6. Bireysel Gelişim Günlerine Katılın

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Verimlilik Topluluğu olarak her yıl ikinci akademik dönem içerisinde bir kez yapılması planlanan Bireysel Gelişim Günleri, bu sene 23-24-25 Mart tarihinde gerçekleşecektir. Etkinlik,bireysel gelişim seminerlerinin yanında vaka çalışmaları ya da gelişim oyunları gibi değişik uygulamalar ve atölyeler de içerebilir. Sen de bu yıl Bireysel Gelişim Günlerine katılarak kendini hem öfke kontrolü hem de farklı birçok konuda  geliştirebilirsin.       

http://www.facebook.com/BireyselGelisimGunleri 

https://twitter.com/BGG_VT_ODTU

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın