Görüş Bildir
Haberler
Network Topolojileri

Network Topolojileri

Atıf Şener
08.03.2014 - 17:17 Son Güncelleme: 08.03.2014 - 18:03

Network Topolojileri

Topolojiler bir ağın fiziksel veya mantıksal yapısını belirtir. Networklerde kullanılan cihazların yerleri, birbiri ile bağlantı şekilleri ve bu sistemlerin konuşturulması için kullanan protokoller networklerin topolojilrini belirlerler. Topolojiler Fiziksel ve mantıksal olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Fiziksel Topolojiler:

Fiziksel olarak topolojiler Bus, Ring, Star, Extended Star, Mesh ve Hiyerarşik topolojiler olarak sınıflandırılırlar.

Bus Topolojisi:

Bu topoloji belkide kullanılan ilk topolojidir. bu networkte tüm terminaller aynı network kablosuna parelel olarak bağlanmıştır. Terminallerden hatta gönderilen sinyal tüm terminallere aynı anda gönderilir. Sinyaller hat sonunda sonlandırıcıya gelene kadar hatta dolaşırlar.

Mantıksal olarak networkün kurulumunda çok az miktarda kablo kullanılması bir avantaj gibi gözüksede kablonun herhangibiryerden kopması hattın devamlıığının çökmesine sebep olur. Bu tür topolojilerde networke yeni bir terminal yada bilgisayar eklenmesi her zaman hattın yükünü arttıracağından dolayı haberleşme zamanını uzatır ki bu konular bu topolojinin dezavantajlarıdır.

Ring Topolojisi:

Bu topoloji adı gibi dairesel bir yapıya sahiptir. Gönderilen sinyaller uygun hedefine ulaşıncaya kadar tüm terminallere uğrarlar. Tüm terminaller eşit haklara sahiptir. Herhangi bir sonlandırıcı kullanılmaz.

Star Topolojisi:

Star Topolojisinde her bir network cihazı bilgisayar ve terminaller Hub veya Switch gibi bağlantı cihazına direk olarak bağlanır. Cihazlar arası haberleşme asnasında tüm bilgiler önce bağlantı cihazına gelir oradan hedefe gider. Star topolojisinin en büyük avantajı networke bağlantı cihazı ve kapasitesi doğrultusunda yeni terminaller eklenebilir. İlave bilgisayarlar mevcut sistemi etkilemezler, yönetilmeleri ve arızacılığı daha kolaydır. Bu topolojinin dezavantajı ise diğerlerine göre daha fazla kablo kullanmayı gerektirir, bağlandıkları Switch veya Hub’ın arıza yapması durumunda tüm network çöker.

Extended Star Topolojisi:

Extended Star Topolojisi Star topolojisinin gelişmesi ile ortaya çıkmış bir topolojidir. Başka bir deyiş ile birden fazla star topolojisinin bir araya gelmesinden oluşmuş bir topolojidir.

Mesh Topoloji:

Mash Topolojilerde kuruluş maliyetleri oldukça yüksektir. Sistemde her bir bilgisayar birbirlerine direk olarak bağlıdırlar bu da verilerin en hızlı bir şekilde diğer bilgisayara erişmesini sağlar. Bilgisayarlar arasındaki bir bağlantının kopması durumunda bir sürü alternatif yol mevcuttur.

Hiyerarşik Topoloji: Üzerinde Bus topoloji ve Yıldız topolojiden özellikler taşır.

Mantıksal Topolojiler

Broadcast topolojilerde bir bilgisayar networke gönderdiği paketleri bütün bilgisayarların alabileceği bir şekilde yayınlar. Yayınlanan paketler hedefe ulaşıncaya kadar tüm terminalleri tek tek dolaşır.

Başka bir deyişle Broadcast topolojisi açık yayın yapmak için kullanılır.

Multicast Kontrollu yayın yapmak için kullanılır. Belli bir gruba yapılan yayınlarda kullanılır

Unicast broadcast yada multicastten geri dönen cevaplardır. Bunlar ile sisteme kaç kişi bağlandı login oldu gibi istatistiksel bilgiler toplanır.

Token Passing Topolojilerde tasıyıcı olarak kullanılan token her terminale tek tek uprayarak tüm ağı dolaşır. uğradığı terminallerin ekleyeceği herhangi bir data varsa onu token’ın içine ekler ve sonra bir sonraki terminale aktarır. Burada bir çeşit tekrarlayıcı olarak da görev yapmış olur.

Kaynak: http://www.ccnaegitimi.com/2013/12/21...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın