Nerde O Eski Bayramlar Deme Sırası Bizde! İşte 90'lar Neslinin Özleyerek Hatırladığı O Eski Bayram Günleri
Nerde O Eski Bayramlar Deme Sırası Bizde! İşte 90'lar Neslinin Özleyerek Hatırladığı O Eski Bayram Günleri
Eskiden hep dedelerimiz ninelerimiz derdi: 'Nerdeee o eski bayramlar diye.' Anlamazdık. Şimdi ne demek istediklerini o kadar iyi anlıyoruz ki. Artık biz 90'lar nesli böyle serzenişlerde bulunmaya başladık. İşte özlenerek hatırlanan o eski bayram günleri...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bayram sabahında tüm radyolarda bu şarkı çalardı. Barış Abi'mizden 'Bugün Bayram'... Bu içeriği okurken dinleyebilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Öncelikle bayramdan bir gün önce yani arife günü mutlaka banyo yapılırdı. Çünkü büyüklerimiz derdi ki arife suyuna girersen boyun bir arpa kadar uzarmış.
Arife gecesi uyumak biz çocuklar için o kadar zordu ki çünkü çok heyecanlanırdık. Başucumuzda duran bayramlıkları giymek için sabırsızlanır bir türlü uykuya dalamazdık.
Eskiden bayram telaşı olurdu. Bayramın gelişi herkeste bir neşe ve mutluluk yaratırdı. Annelerimiz günler öncesinden bayram temizliği yapar, ikramlıklar hazırlarlardı. Tüm aile alışverişe çıkardı.
Sabah erkenden kalkar hemen yepyeni bayramlıklarımızı giyerdik. Büyük küçük demeden herkes bayramda yeni kıyafetler alırdı. O güzel kıyafetlerle biz çocuklar için mahallede bir iki tur atmak farzdı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Özellikle kızlar güzel bir elbisenin altına mutlaka kırmızı parlak rugan ayakkabı giyerdi. Erkekler ise ilk kravatlarını takardı.
Bayramlıklar giyildikten sonra tüm aile güzel bir kahvaltı yapardı. Sonra birden kapı çalar annemiz "Ay misafir mi geldi daha erken değil mi" derken,
İyi bayyyamlaaaaaaayyy! Mahallenin çocukları şeker toplamaya gelmiş. Anne ve babamız hemen çocuklar için alınan şekerleri dağıtırdı çocuklara. Sonra da biz çıkardık şeker toplamaya.
Tam evden çıkacağız hazırlanmışız yine kapı çalardı. Bu sefer de davulcu gelmiş. Davulcu kapıda hemen bir ramazan manisi söyler babamız da ona cebinden çıkarır para verirdi.
Sonra ilk önce büyükler ziyaret edilirdi. Yaşıyorlarsa hala dede ve ninelerimize bayramlaşmaya giderdik. Ayrıca vefat eden büyüklerimiz için de kabir ziyareti yapılırdı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şimdi hazırsanız bayramın en güzel kısmına geliyoruz. Büyüklerimizin elini öptükten sonra bize bayram harçlığı verirlerdi. Harçlık vereceği bilinen o mükemmel akrabalara gitmek için can atılırdı.
Sadece akrabalarımız değil komşularımızı da ziyaret ederdik. Bu ziyaretlerde bir sürü ikramlıklar olurdu.
Önce bir kolonya-şeker faslı yaşanırdı. Bayramların ana sponsoru Eyüp Sabri Tuncer ve Kent markasıydı :)
Sonra yaprak sarması ve ev yapımı baklavalar gelirdi. Bayramda herkes en az 2 kilo alırdı :)
Eeeee harçlığımızı aldık karnımız da doydu ne yapacağız? Hemen dışarı çıkılır mahallenin çocuklarıyla oyunlar oynanırdı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bayram günlerinde sokaklar panayır alanı gibi olurdu. Bütün çocuklar dışarıda oyun oynardı. Bayramlıklarını birbirine gösterirdi. Kim daha çok harçlık toplamış sayılırdı.
O zaman AVM'ler yoktu. Toplanan bayram harçlıkları mahalle bakkalında ıslatılırdı. Mantar, maytap, torpiller patlatılır şaka yollu da olsa yakındakiler korkutulurdu. Mahallede kimi zaman bayram mı savaş alanı mı çözülemeyecek bir ambiyans oluşurdu.
Mahallede 'Seyyar Salıncakçı' gezerdi sokak sokak. Şimdinin Lunapark'larında bindiğimiz devasa döner salıncakları o zaman küçücüktü. Hepimiz sıraya girerdik bu tatlı zevki yaşamak için.
Sonra bizim gittiğimiz misafirler de tek tek bize gelmeye başlardı. Gelen akrabaların çocuklarıyla oynamak en büyük zevkimizdi.
İşte böyle neşeli, dolu dolu geçerdi bayramlar. Büyük bir mutlulukla, heyecanla ve bol bol şekerle, şerbetle...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Siz de yorumlarda yaşadığınız güzel bayram adetlerini bizimle paylaşın. Herkese şeker gibi bir bayram dileriz :)
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
şimdiki kuşak adına gerçekten çok üzgünüm. sadece gerçek bayramlar konusunda değil birçok konuda eksik yetişiyorlar...
İçerik güzel olmuş anıları yad ettik. Evet 90'larda çocuktuk bayramlar cok güzeldi. Ama büyüdük diye mi yoksa güzel bayramlar gerçekten mazide mi kaldı bilin... Devamını Gör
Hayata dair çok fazla hayal kırıklıkları yaşayınca bayramlar tatil dışında bir şey ifade etmiyor.