Salvator Mundi-Leonardo
Son olarak bütçeniz uygunsa ve elbette ilginiz varsa sanat yatırımı yaparak kendinize ve başkalarına sağlayabileceğiniz faydaları bir hatırlayalım.
1) Finansal getiri potansiyeli: Sanat eserleri, zamanla değer kazanabilen varlıklardır. Tanınmış ya da gelecek vaat eden sanatçıların eserleri, büyük bir maddi potansiyele sahip olabilir. Sanat yatırımı yaparak ileriye dönük finansal getiri elde etme şansınız bulunur. Ayrıca sanat geleneksel finansal araçlardan farklı bir varlık sınıfı olduğundan, portföyünüzü çeşitlendirerek riskinizi dağıtabilirsiniz.
2) Sanatsal keyif ve estetik değer: Sanat, ilham vericidir, ruh halinizi iyileştirebilir ve yaşam kalitenizi artırabilir. Estetik anlayışınız da gün be gün derinleşecektir.
3) Kültürel değerlere ve tarihe sahip çıkma: Geçmişin bir parçası olarak insanlığın mirasını yansıtan tarihi eserlere, önemli sanatçıların tablo ve heykellerine yatırım yaparak, kültürel değeri koruma ve gelecek nesillere aktarma fırsatı elde edersiniz.
4) Sanatçıları ve sanat topluluklarını destekleme: Sanat yatırımları; sanatçının üretime devam edebilmesine, sanat kurumlarının üretimleri halka sunmasına, sanat eğitiminin desteklenmesine, dolaylı veya dolaysız tüm sanat profesyonellerinin (3.partiler dahil) bu ekonomik ve kültürel çarkın dönüşünden nemalanmasına katkı sağlar. Böylece yaratıcılık gelişir, kültürel çeşitlilik sürdürülür, istihdam artar, piyasa ekonomisi canlanır, toplum ilerler.
5) Prestij ve sosyal statü: Sanatın bir sosyal statü sembolü olarak kabul edildiğini düşünenler vardır. Gerçekten de değerli sanat eserlerine sahip olmak, toplumda saygınlık kazandırıcı bir unsur sayılabilir. Sanat koleksiyonları -beraberinde eserlerin ve sanatçılarının hikayelerine de vakıfsanız, eser okumanızı geliştirmişseniz, üstüne bir de sanat tarihi biliyorsanız- kültürlü ve sofistike bir imaj sergilemenize yardımcı olabilir.
6) Eğitim ve öğrenme: Sanat, engin bir öğrenme ve keşfetme fırsatı sunar. En önemlisi de sizi düşünmeye sevk eder. Sanat yatırımı yapmak zihninizi ve kültürel bilginizi genişletirken, sanatsal anlayışınızı da derinleştirecektir.
7) Sosyal etkileşim ve ağ oluşturma: Sanat etkinlikleri ve sergileri, sanatseverler ve koleksiyonerler için sosyal etkileşim ve ağ oluşturma fırsatları sunar. Sanat etkinliklerine katılarak, benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışabilir, fikir alışverişinde bulunabilir ve sanat dünyasındaki gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Unutmayın, sanat yatırımı yapmadan önce araştırma yapmanız ve uzman tavsiyesi almanız önemlidir. Sanat eserlerinin değeri ve popülaritesi değişkenlik gösterebilir, bu nedenle dikkatli bir yaklaşım gereklidir.
Son söz: Elbette, sanatı sadece ticari bir değer olarak görmenin de doğru olduğunu düşünmüyorum, sanat aynı zamanda insanlığın duygusal ve entelektüel zenginliğini besleyen, fikirleri yayan ve akımlar doğuran eşsiz bir olgu… Lakin sırf bu sebeplerden, sanat yatırımlarının devam etmesi ve sanatın gücünün korunması büyük bir önem taşımakta, kanımca.
Instagram
Web
Linkedln
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın