Görüş Bildir
Haberler
Nasıl Manipüle Ediliyoruz Ama! Marketlerin Daha Çok Para Harcamamız İçin Uyguladığı Akılalmaz Pazarlama Taktikleri

etiket Nasıl Manipüle Ediliyoruz Ama! Marketlerin Daha Çok Para Harcamamız İçin Uyguladığı Akılalmaz Pazarlama Taktikleri

Astrophel
09.10.2019 - 08:30

Ne oyunlara geliyormuşuz haberimiz yok!

Kaynak: https://thechive.com/2019/10/03/store...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Rahatlatıcı müzik

Burada rahatlatıcı müzikten kastedilen, yavaş tempoda ilerleyen müzikler. Siz farkında olmasanız da pazarlamacılar, hareketlerinizi ister istemez çalan müziğin ritmine uydurduğunuzu biliyorlar. Yani daha sakin bir ritm eşittir daha yavaş adımlar...

2. Psikolojik fiyatlandırma

2. Psikolojik fiyatlandırma

Eminiz ki herkes, neden neredeyse her ürünün fiyatının .00 yerine .99 ile bittiğini merak etmiştir.

Ürünün fiyatından yalnızca 1 kuruş bile eksiltmek müşteride tasarruf çağrışımı yaparken, 5.00 liralık bir ürünün 4.99 olarak satılması müşterilerin algısıyla oynar. “Left-Digit Effect” olarak adlandırılan bu etki, müşterinin küsuratı yok saymasına yani 4.99 fiyatlı ürünü 4.00 gibi algılamasına neden olur. İlginç olan şu ki, 4.99 ile 5.00 ile ilgili bu durum, iki senaryoda da fiyat farkı 1 kuruş olmasına rağmen, 5.49 ile 5.50 için geçerli değildir yani bu fiyatlar arasındaki fark tasarruf algısı yaratmaz. Nedeni ise beyinlerimizin genellikle yalnızca ilk rakama dikkat etmesi ve karşılık vermesi.

3. Göz hizası

Marketler ne istediğinizi bilir ve en çok rağbet gören kilit ürünler aşağı yukarı göz hizanıza yerleştirilirken, aşağı eğilme ihtimaliniz düşük olduğu için düşük fiyatlı ürünler alt raflarda yerlerini alır.

Ve merak etmeyin, marketler çocukları da unutmaz! Çocuklar tarafından arzulanabilecek ürünler onların göz hizalarına yakın konumlandırılır. Çocukların ikna kabiliyetlerini kimse reddedemez değil mi? 😅

4. Kafa karıştırıcı düzenleme

Bu yöntem aslında oldukça basit. Birbiriyle alakalı ürünler belirli bir alanda toplansa da, yan yana duracağını düşündüğünüz pek çok ürünü gerçekten yan yana bulmak oldukça nadir görülen bir durum. Bu sayede aradığınız ürünü bulmak veya karşılaştırma yapmak için daha çok rafa göz gezdirir, daha fazla ürünle karşılaşmış olursunuz. Pazarlama Bilimi Enstitüsü'nün bir raporuna göre daha fazla koridor dolaşmak, müşterilerin %68'inin satın almayı planlamadıkları ürünleri almasına neden oluyor.

5. Alışveriş sepeti boyutları

Bunun da oldukça basit bir mantığı var: Ne kadar boş alan, o kadar doldurma arzusu. Çalışmalara göre alışveriş sepetini iki katı büyütmek müşterilerin normalde yapacakları alışverişi %40 oranında arttırmalarına neden oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Süt ürünlerinin yerleri

Süt ürünleri ve yumurtaların neredeyse hiçbir zaman marketin ön kısımlarında yer almadığını fark ettiniz mi?

Temel aşçılığın ana malzemelerinden olduğu için süt, süt ürünleri ve yumurtalar marketteki en popüler ürünlerdendir. Bu nedenle de, aynı 'Kafa karıştırıcı düzenleme' maddesinde bahsettiğimiz gibi daha çok dolaşmanızı sağlamak için bu ürünler marketlerin en ücra köşelerine yerleştirilir.

7. Dar koridorlar

Bir markete girdiğinizde daracık koridorda başkasının alışveriş arabası ile burun buruna gelip saçma anlar yaşamayan yoktur herhalde aramızda. Peki bu koridorlar ne diye bu kadar dar? Sebebi tabii ki de daha fazla ürüne dikkat etmenizi sağlamak için yavaş hareket etmeye yönlendirmek.

Bu yetmezmiş gibi aynı taktik ödeme sırasında da kullanılıyor. Kasa sırası beklerken daracık bölmede birden fazla defa gözünüze çarpan o sakızı da almak zorunda bırakılıyorsunuz en sonunda.

8. Küçük fayanslar

8. Küçük fayanslar

Pazarlamacıların kullandığı en garip taktik ise pahalı ürünlerin bulunduğu reyonların koridorlarında daha küçük fayanslar kullanmak. Fayanslar ne kadar küçük olursa o kadar fazla derz boşluğu olur ve alışveriş arabanız daha fazla ses çıkarır. Müşteriler de gürültüye neden olmamak için daha yavaş hareket eder ve reyonda daha fazla vakit geçirir. Bu sayede aklınızda olmayan pahalı bir ürünü alma ihtimaliniz yükseltilir.

9. Kokular

Kokuların cazibesini kimse reddedemez. Eğer fırın bölümünün önünden geçiyorsanız ve iştah açıcı bir koku aldıysanız büyük ihtimalle dönüp reyona bir göz atacaksınızdır. Meyve ve sebzelerin marketlerin girişine yerleştirilmesinin sebebi de tam olarak bu. Güzel kokuları ve canlı renkleri sayesinde tüketicilerde markete girer girmez satın alma dürtüsü uyandırırlar.

Süt almaya gittiğimiz marketten poşetlerle dönmenize neden olan bu taktikleri ne kadar rahatsız edici bulsak da hepsinin dahiyane olduğunu kabul ediyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
274
99
32
17
12
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ankhe

Eskide kaldı süt almak için girdiğin marketten torbalar doldurarak çıkmak. Artık süt için girip, süt tozu alıp çıkıyor millet daha uzun süre dayansın diye.

mahir riha

99 la biten hiç bir fiyat benim algımla oynamıyor. Tam aksine küfür ediyorum ve 1 kuruşumu istiyorum. Çok tartışmışımdır 1 kuruş için.

tolga

ben de her seferinde yüksek sesle satıcıların yanında yukarı yuvarlayarak okurum. duyan herkesin algısı bu yönde olsun diye

tolga

AVM lerdeki merdiven olayına tilt oluyorum asla bir kattan başladığın merdiven ile en aşağı inemezsin hep bi dolaştırma hep bi dükkanlara sokma gayreti