NASA Güneş Sistemiyle İlgili Bir Görevde Keşfettiği Şaşırtıcı Asteroit Sistemine "Selam" Adını Verdi
NASA Güneş Sistemiyle İlgili Bir Görevde Keşfettiği Şaşırtıcı Asteroit Sistemine "Selam" Adını Verdi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
NASA'nın Güneş Sistemi'nin oluşumu hakkında bilgi toplamak için Jüpiter çevresindeki asteroitleri incelemek amacıyla fırlattığı Lucy adlı uzay aracı ilginç keşiflerle gündeme geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1 Kasım'da görevinin ilk asteroiti olan ve "Dinky" olarak da bilinen Dinkinesh ile karşılaşan Lucy, bu asteroidin aslında bir ikili sistem olduğunu keşfetti.
Daha da ilginç olanı 7 Kasım'da Dinky'nin doğal uydusunun da kendine ait bir uydusu olduğunun ortaya çıkması oldu.
Bu, bir asteroidin yörüngesinde temaslı-ikili bir sistem içeren ilk keşif olarak kayıtlara geçti.
Bu benzersiz ikili uydu sistemine "Selam" adı verildi, bu isim aynı zamanda "Lucy'nin bebeği" olarak bilinen ve Etiyopya'da bulunan 3 yaşındaki bir kız çocuğuna ait hominin fosili Selam'dan geliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Lucy uzay aracının adı da 1974'te Etiyopya'da keşfedilen ve yaklaşık 3,2 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Australopithecus afarensis türünden bir dişiye ait fosilden alınmıştı.
Bu fosilin adı ise The Beatles'ın "Lucy in the Sky with Diamonds" şarkısından esinlenerek konulmuştu.
NASA'nın 12 yıl sürecek bu görevi sırasında Lucy, Mars ve Jüpiter arasındaki Ana Kuşak'ta ve Truva kuşağında yer alan toplam 8 asteroiti ziyaret edecek.
Bu asteroitler arasında kondrit, kil ve silikattan oluşan yaygın asteroitler olan C tipi, organik moleküller açısından zengin asteroitler olan D tipi ve Dünya'da örneği olmayan, organik açıdan zengin asteroitler olan P tipi gibi farklı tipler bulunmakta.
Bu görev, gezegenlerin oluşumuna katkıda bulunan ilkel cisimlerin çeşitliliğini ilk kez gözlemlememize olanak tanıyacak.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
aleykümselam daha çok yakışırdı sanki 🙄