Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Minimalizm ve Müzikte Minimal Etki Nedir?
Görsel Sanatlarda Minimalizm
Soyut dışavurumculuğun biçime ve duyguya verdiği aşırı öneme karşı bir tepki olarak, nesnenin nesne olma özelliğine dikkat çekmek ve ifade, tarihsel, sembolik anlamlarını minimuma indirmek amacıyla hareket etmiştir. Minimalist sanatçılar, nesnelere ve nesnelliğe olan bu ilgi nedeniyle genellikle heykel üzerinde yoğunlaşmışlardır. Süreç sanatı, arazi sanatı, performans sanatı ve enstalasyon sanatı minimalizmden etkilenerek ortaya çıkmıştırMüzikte Minimalizm
Görsel sanatlara benzer şekilde, müzikte de minimalizm, biçimciliğe tepki olarak çıkmış, müzikteki duygusal sterilliği, entellektüel karmaşıklığı ve diğer biçimleri ortadan kaldırma amacı taşır. Tarihi veya duygusal izlenimleri en aza indirgemek için melodi ve harmonide basitlik ön plana çıkarılır, tekrarlara önem verilir. Elektronik enstrümanların kullanımı da bu amaca uygun olduğundan yaygındır.
Minimalizm ile Elektronik Müzik Birleşirse ?
- Minimal düşünce tarzı, teknoloji ve müzik yan yana gelince çok güzel sonuçlar doğuruyor. Minimal eğilimler ile müzik, azalma malzemesinin yanı sıra kompozisyon yapısını da ifade eder. Minimal sanat malzemenin geometrik formları ile sınırlı iken, minimal müzik seslerin, aralıkların ve dinamiklerin sayısını azaltır. Ayrıca, sanatçılar kadar ritm, artikülasyon ve ses spektrumu ile ilgili olarak karmaşıklıkların her türlüsünden kaçınır. Gelin bu örneklere 'kulak' atalım ve Türkiye'deki elektronik müzik algısının ne kadar yanlış bir alanda faaliyet gösterdiğini ispatlayalım.
Plastikman (Richie Hawtin)
Minimal elektronik müzik dediğimiz an aklımıza ilk düşenler tabii ki Plastikman çalışmalarıdır. Richie Hawtin adlı müzisyenin minimal müzik projelerinde kullandığı sahne adıdır. Harika atmosferi ile gerçek bir elektronik müzik danteli olan bu üçleme ile sizi ve zihninizi baş başa bırakıyorum.
Plastikman - Korridor / Psyk / Pakard
Dusty Kid
Genç bir elektronik müzik düzenleyicisi olan Paolo Alberto Lodde, Dusty Kid projesini underground anlayışının bir ürünü olarak gördüğünü söylüyor. İnorganik ve organik enstrumanlarla düzenlemiş olduğu çalışmalardan biri olan Nemur adlı ürünü mutlaka dinlenilmesi gereken bir çalışma.
Dusty Kid - Nemur (Wall of Guitars)
XXYYXX
İşte bir favori! Bir Marcel Everett projesi olan XXYYXX'in en başarılı çalışması About You. Hipnotik bir algı yaratan bu çalışma aynı zamanda başarılı miksajıyla da 'kulak' dolduruyor.
XXYYXX - About You
Format:B
Nerede hareket orada Format:B! Biraz ritm istiyorsak ihtiyacımız olan tek şey 'sakin güç' ve o burada.
Format:B feat. Fran - Liquid (Original Mix)
Trentemøller
Minimalist elektronik anlayıştan bahsedersek ve orada Anders Trentemøller olmazsa biraz ayıp olur. Kendisinin de dediği gibi ' Music is a Big Prayer'..
Trentemøller - Nightwalker [The Last Resort]
Ólafur Arnalds
..ve geldik sona. Bir İzlanda müzisyeni olan Ólafur Arnalds, temkinli yaklaşımları ve minimal dokunuşları ile inorganik ve organik müziğin güzel bir sentezidir. Nedendir bilinmez fakat sanıyorum ki bu soğuk ülke vatandaşlarının DNA'lerinde sakinlik, kalite ve derinlik kodlanmış oluyor.
Near Light ile uğurlanıyorsunuz derin düşlere.. saygılar.
Yorum Yazın