onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
"Minecraft" Oyununun Çocuğunuz İçin Faydalı Olduğuna Dair 10 Kanıt

etiket "Minecraft" Oyununun Çocuğunuz İçin Faydalı Olduğuna Dair 10 Kanıt

ali ekber
30.12.2014 - 16:02 Son Güncelleme: 01.01.2015 - 11:28

Konu bilgisayar oyunları olduğunda eminiz ki pek çok ebeveyn olaya son derece dikkatli bir şekilde yaklaşıyor ve çoğu zaman 'alışkanlık, bağımlılık' oluşturur gerekçesiyle çocuklarının bilgisayar oyunu oynamalarını yasaklama yoluna gidiyor. Ancak son yıllarda hayatımıza giren tabletler, akıllı telefonlar bu yasakların pek de işe yaramadığına işaret, çünkü çocuklar istedikleri yerde bunlara erişebiliyorlar. Haliyle bu da bizi endişelendiriyor. 

Oysa yapmamız gereken belki de bu tür cihazları ve oyunları tümden yasaklamak yerine, onların meraklarını ve heveslerini de tatmin edecek şekilde bir yönlendirme yapmak olmalıdır. Radboud Üniversitesinde gerçekleştirilen bir araştırmada bazı video oyunlarının çocuklarda belli özelliklerin gelişmesinde faydası oluyor; mesela duygularını bir düzene oturtma, sosyal ilişkilerini kuvvetlendirme ve kavramsal becerilerini geliştirme gibi.  Bu içerikte size çocuğunuzun Minecraft oynaması sizi neden çok endişelendirmemeli onun üzerinde durmaya çalıştık.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Kolay erişim.

1. Kolay erişim.

Çocukların, sonsuz lego bloklarından oluşuyormuş gibi duran Minecraft dünyasına girmesi son derece kolay. Çocuklar için bir kum havuzuymuş gibi görünen bu dünyada aklınıza gelen her şey mümkün gibi. Ağaçlardan, topraktan kazandıklarınızı yaşamınızı idame ettirmek için gerekli olan şeylere harcıyorsunuz. Kendinize alet edevat yapıp gittikçe gelişiyorsunuz.

2. Keşfetmenin gücü.

2. Keşfetmenin gücü.

Sıkı kurallara bağlı bilgisayar oyunlarının aksine doğrusal olay ilerleyişine sahip Minecraft sizi kendi kurallarıyla boğmadan açık bir oyun çevresi sunuyor. Bu sayede oyunu oynayanlar yerine getirmek zorunda oldukları acil görevler yerine keşfetmenin tadına varıyorlar. Tabi bununla birlikte doğanın kendilerine zorunlu kıldığı bir takım sorunlarla da mücadele etmek durumundalar. Karınlarını doyurmak, başlarını sokacakları bir ev yapmak, dev örümcekler, yeşil creeper'lar gibi düşmanlarla mücadele etmek, vb.

3. Yaratıcılığı geliştirmek.

3. Yaratıcılığı geliştirmek.

Minecraft'ın yaratıcılığı körüklemediği söyleyen yalan söyler. Yapabileceklerinizin sınırı yoktur, isterseniz bir yer altı şehri inşa edebilir isterseniz 'Game of Thrones'daki 'Kings' Land'i birebir canlandırabilirsiniz. Ya da kim bilir belki çocuğunuz mimaride çığır açacak bir şehir kurma becerisi sergileyecektir.

4. Ekip çalışmasını teşvik etmek.

4. Ekip çalışmasını teşvik etmek.

Çocuğunuz bu oyunu tek başına oynayabileceği gibi, yapacağınız bir takım ayarlamalarla arkadaşlarını, diğer aile bireylerini de oyuna dahil ederek keşfetmenin, maceranın keyfini hep birlikte sürebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre ekip çalışmasını teşvik eden video oyunları oynayan kişiler, daha rekabetçi oyunlar oynayanlara göre daha yardımsever ve empati kurabilen bireyler oluyorlar.

5. Problem çözme becerisi.

5. Problem çözme becerisi.

Minecraft'ta alet edevata sahip olabilmek için çocuklar yeni kaynaklar bulmalı ve farklı kombinasyon denemeleri ile yeni araçlar oluşturmalıdır. Gece olmadan bir barınak inşa edebilmeli ve avatarının karnını doyurmayı başarmalıdır. Yine araştırmalar bu tür oyunların çocuklarda problem çözme becerisinin gelişimine katkıda bulunduğunu göstermektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Ebeveyn olarak siz de dahil olabilirsiniz.

6. Ebeveyn olarak siz de dahil olabilirsiniz.

Çocuklarınızla daha etkili ve keyifli vakit geçirmek adına bu oyuna siz de dahil olabilir, üstün yeteneklerinizi çocuklarınıza gösterme fırsatı yakalayabilirsiniz.

7. Kaynak yönetimi konusunda erken eğitim.

7. Kaynak yönetimi konusunda erken eğitim.

Çocuğunuz bir kere kendisini Minecraft dünyasında buldu mu, bir süre sonra onu kaynaklarının maliyetlerini hesaplarken bulabilirsiniz. Örneğin odun elle toplanabilir ancak bir balta kullanmak bu işi çok daha hızlı yapmanızı sağlar. Bununla birlikte bütün bu araçlar sonunda aşınacak, eskiyecektir ve daha çok kaynağa ihtiyaç duymaya başlayacaksınız. Bütün bunları hesaplayarak ilerlemeniz gereklidir. Bir süre sonra çocuğunuz tüm bu hesaplamaları kafasından pratik olarak yapabilecek, ihtiyaçlarını, bütçesini, önceliklerini ustaca ayarlamaya başlayacaktır. Gerçek hayatta bunun çok işe yarayacağı tartışılamaz.

8. Geometri becerisi.

8. Geometri becerisi.

Bloklarla bir şeyler inşa eden çocuğunuz zamanlar konumsal düşünme ve geometri becerisi kazanacaktır. Çocuğunuz altı yüzeyi bulunan bir küp ile neler yapılabileceğini yaşıtlarına göre çok daha iyi kavrayabilecektir.

9. Kendini bir topluluğa ait hissetme.

9. Kendini bir topluluğa ait hissetme.

Minecraft ile ilgili en güzel şeylerden biri de diğer oyuncuların yaptıkları şeyleri, özel değişiklikleri, haritaları, etkileyici mimari çalışmaları, vs. paylaşmasıdır. Bu kültür çocuklarda kendilerinin de bir şeyler paylaşabileceği düşüncesini ve bu topluluğa aidiyet bağlarını güçlendirir. Çocuğunuza rehberlik ederek onun yaratıcılığını paylaşabileceği platformlara dahil olmasını sağlayabilirsiniz.

10. Yaşlarına uygun içerik.

10. Yaşlarına uygun içerik.

Son olarak Minecraft her yaştaki çocuk tarafından rahatlıkla oynanabilir. 7 ve üzerindeki yaş grubu için uygun bir içeriğe sahip olduğu onaylanmıştır. Kabul oyun içerisinde düşmanlara karşı kullanılabilecek bir takım silahlar mevcut fakat etkileşimlerin tamamı grafik olarak göze sokulmuyor. Ayrıca ebeveynler oyunu 'Barışçıl' moda ayarlama imkanına da sahipler, böylece çocuğunuzun karşısına hiç canavar çıkmıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
420
163
88
18
18
14
11
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam