MHP'den Kabine İçin Gensoru
MHP, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesini gensoru konusu yaptı. MHP, 'yurtdışındaki vatan toprağının terk edildiği' gerekçesiyle hükümetin düşürülmesini istedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve diğer MHP'li milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde Bakanlar Kurulu'nun, 'Siyasi iradeyle 22 Şubat 2015'te Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Türk toprağını terk ettiği' öne sürüldü.
MHP, Türbe'nin taşınması için yapılan operasyon günü için 'sözde askeri operasyonla terk ettiğimiz utanç dolu gün' ifadesini kullandı:
'Vatan topraklarına yapılacak her türlü tehdit ve saldırıyı bertaraf etmek yerine, sözde askeri bir operasyonla terk ettiğimiz utanç dolu bu günü, yandaş medya zafer naralarıyla manşetlerinden duyurmuş, zihinlerde 'kaçmadık, zafer kazandık' algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Ancak uygulamada, vatan toprağı olduğu sözünün lafta kaldığı, o toprağın savunma konusunda da hiçbir tereddüt göstermeden her türlü tedbiri almak yerine, her türlü kaçma eylemi tercih edilmiştir.'
MHP Hükümet'in, mücadele etmesi gereken terör örgütlerine operasyon hakkında bilgi verdiği savundu. Vural ve arkadaşları Süleyman Şah Türbesi'nin, PKK/PYD kontrolünde olan bir bölgeye taşınmasıyla bu örgütlere meşruiyet zemini hazırladığını savundu. Önergede şu ifadeler kullanıldı:
'Bakanlar Kurulu, yurt dışındaki vatan toprağını terk iradesiyle Türkiye'nin stratejik menfaatlerini haleldar etmiş ve ülkemizin savunma ve caydırıcılık yeteneğini etkisizleştirmiştir. Türkiye'nin Anayasa, yasa ve TBMM kararları hilafına vatan toprağımızı savunmaktan vazgeçen, uluslararası meşruiyet yerine terör gruplarının müzaheretine başvuran, hak ve menfaatlerimizi koruyamayarak haleldar eden Bakanlar Kurulu'na TBMM'nin güven duyması söz konusu değildir.'
Gensoru önergelerinde yöntem
Gensoru önergesi bir siyasi parti grubu adına veya en az yirmi milletvekilinin imzasıyla hükümet veya bakanları düşürmek amacıyla veriliyor. Gensoru önergelerinin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından 10 gün içinde genel kurulda ön görüşmesinin yapılması gerekiyor. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne göre Meclis Genel Kurulu’nda önce gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmaması oylanıyor. Gündeme alınması kabul edilirse, hakkında gensoru verilen kişinin ya da hükümetin düşürülebilmesi için salt çoğunluk yani 276 oy gerekiyor.
Şimdiye kadar muhalefetin verdiği hiçbir gensoru önergesi gündeme alınmadı. Çünkü oylamada çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti’nin oyları belirleyici oluyor.
Bu nedenle MHP'nin gensoru önergesinin gündeme alınması da, kabul edilmesi de beklenmiyor.
- AA