Görüş Bildir
Haberler
Meral Velibeyoğlu Yazio: 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılına Hoşgeldiniz

etiket Meral Velibeyoğlu Yazio: 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılına Hoşgeldiniz

Meral Velibeyoğlu
02.09.2020 - 17:57 Son Güncelleme: 17.09.2020 - 14:07

Kişiler: 

Öğretmen

Anne

Öğrenci

Okul yöneticisi

Koro başı

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bölüm 1. Sahne

1. Bölüm 1. Sahne

Anne: Okuldan ses seda yok.Ne yapıyor bunlar? Okullar açılşa artık, cocuk telefonun oyunun başından kalkmıyor. Akşam yatmıyor, sabah kalkmıyor. Bütün gün iş, eş, ev ve çocuk arasında helak oldum. Bir an evvel açsınlar şu okulları da bir düzene girelim.

Öğrenci: Böyle iyiyim. Bütün gün evde istediğimi yapıyorum. Sıkılıyorum biraz,arkadaşlarımı  görmek iyi gelirdi. Annem ders çalış diye söyleniyor, ne dersi yaa?  

Öğretmen: Okulları açılıyor, nasıl olacak? Uzaktan eğitim, hibrid eğitim, tersdüze eğitim, seyreltilmiş eğitim… Nasıl yapacağım bunları? Nereden çıktı bunlar?  Sağlığımı nasıl koruyacağım? Herkesin canı can da benimki patlıcan mı?

Koro başı: 2020/1 sayılı Genelge: Herkes okula gidecektir. 2020/2 sayılı Genelge: Hayır gitmeyecektir. 2020/3 sayılı genelge: Bekleyin belki gidecektir. 2020/3 sayılı genelge: Yok yok bir adım geri gidecek, iki adım ileri gidecektir.

Okul yöneticileri: Senaryo 1 böyle olursa şöyle olur, senaryo 2 şöyle olursa böyle olur, senaryo 3 eğer bu da olursa şu şekilde olur, senaryo 4 dua edelim hiçbiri olmasın.

(Oyuncular topluca “Going with the Wind” isimli bir gemiye biner. Sahne kararır. Birbirini kesen çekişmeli lir ve flüt sesleri)

Yeni bir dönem, yeni normlar, yeni formlar, yeni bir akış, yeni bir iş hayatı , yeni bir sosyal hayat, yeni bir “aile hayatı“, yeni bir “eğitim-öğretim” hayatı.

Evde, telefonda, kapı eşiğinde, bahçede, cafelerde, televizyon ve sosyal medyada herkes konuşuyor,her kafadan bir ses çıkıyor, bilen, bilmeyen, biliyor gibi yapanlar, doğrunun yanlışın birbirine girdiği alıştığımız ve bildiğimiz her şeyin alt üst olduğu bir dönemdeyiz.

Okullar açıldı, açılıyor. Senaryolar yazılıyor, hibrid eğitim, uzaktan eğitim,yüzyüze eğitim, tersdüze eğitim, seyreltilmiş eğitim kavramları öğrenmeye çalışıyor.

Oyunun birinci sahnesi yazıldı. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler bir gemiye bindirildi;istikamet “going with the wind” rüzgar gibi geçiyor.

Rüzgar dediğime bakmayın, poyraz, lodos, yıldız, meltem, karayel hepsi aynı anda esiyor.

Rüzgar dediğime bakmayın, poyraz, lodos, yıldız, meltem, karayel hepsi aynı anda esiyor.

Okul yönetimleri bir yandan MEB’den yayınlanan anlık kararların uygulama stratejileri oluşturma kaygısında, bir yandan COVID 19 hijyen önlemleri alma koşuşturmasına. Kılavuzlar, yönergeler havada uçuşuyor. Öğretmenler iş ve sağlık kaygısı arasına sıkışmış, Özel okul öğretmenleri yüzyüze, uzaktan karma eğitimlerine adapte olma peşinde, öğrenciler arkadaşlarını görememe kaygısında, veliler iş, sağlık ve çocukları düzenleme kaygısında….El birliğiyle aynı gemiyi rüzgar salatasında tutarak yol almaya çalışıyoruz.

Bu arada özel kurs ve okulların bir kısmı 24.08.2020 tarihi itibariyle derslere başladı. Şimdi son dakika haberi geldi. 8. ve 12. sınıfların yüzyüze eğitim yapabileceği açıklanıyor. Az önce 2020/5 nolu Genelge ile 31 Ağustos-18 Eylül 2020 tarihleri arasında uzaktan eğitim yoluyla 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine yüzyüze işlenemeyen kritik konu ve kazanımlara ait programlar tasarlanmış. TV kanalı ve canlı ders programlarıyla bunlar öğrencilere aktarılacağı ifade ediliyor.

Muhtemelen ben bu yazıyı yazarken, öngöremediğim daha ne çok değişiklik ve yenilik yoldadır.  

Off, yazarken içim şişti. Ne olacak bu halimiz? Ne olacak çocuklarımızın eğitimi?

Halbuki biz eğitim-öğretimi sanayileşmeyle birlikte outsource (dışarıdan temin etmek) edeli neredeyse 200 yıl geçti ve çocuklarımız ne güzel her gün okula gidip geliyordu. Akşamları ödevlerini yapıyorlardı, hafta sonları varsa imkanımız dershaneye gidiyorlardı, sınavlara giriyorlardı, bize de gün sonu veriliyordu.  

Bitti, o dönem geçti.  

Standart eğitim öğretim model döneminin sonuna geldik. Hep birlikte oyunun devamını yazacağız ve oynacağız.

Bundan sonra ne olacak?  

Üç vakte kadar tek bir model değil, farklı eğitim modelleri sunan okullar, üniversiteler dönemine geçiş yapıyoruz.  

Peki biz bu arada ne yapacağız?

1. Derin bir nefes alın. Aynı gemideyiz.

1. Derin bir nefes alın. Aynı gemideyiz.

Eğitim öğretimde kimse kimseden daha “iyi”, daha “önde” bir durumda değil. Hepimiz sıfır noktasındayız. Sıfır artı ve eksi değil, nötrdür. Başlangıçtayız. Güçbirliği yaparak yeni tasarımlar yaratacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. “Outsource“ (dışarıdan temin) edilmiş eğitim öğretimi “insource“ (dahilden temin) edeceğiz.

Bunu kabul edelim artık. Çocuklarımızı okula teslim edip, sorumluluğumuzu üzerimizden attığımız dönem bitti. Herkes kolları sıvayacak. Herkesin çok iyi yaptığı bir şey var, onları çocuklarımıza aktarma konusunda mahallede, sitelerde paylaşma yoluna gitmeliyiz.

3. Fiziksel mesafemizi koruyarak daha çok sosyalleşmemiz gereken bir dönemdeyiz.

3. Fiziksel mesafemizi koruyarak daha çok sosyalleşmemiz gereken bir dönemdeyiz.

Şeffaf ve paylaşıma açık olmalıyız. Duygusal, bilişsel becerilerimizi komşu, arkadaş eş dostla paylaşma zamanıdı

4. Herkes bir şey diyor, ama O ne diyor?

Çocuklarımızı, gençlerimizi yeni dönem eğitim öğretim model çalışmaları konusunda fikirlerini almalı, çözüm önerilerine kulak asmalıyız. Sosyal medya platformlarında öğrenci, uzman, aile platformları, STK’lar oluşturup, arama konferansları düzenlemeliyiz.

5. Her şeyden önemlisi geleceğe umutla bakabilmeliyiz.

Her şeyin geçici ve değişken olduğu bir hayatta yaşadığımızı kabul edip, büyük resmi gözümüzde tutmalıyız. Büyük resim nedir diye sorduğunuzu duyuyor gibiyim. İşte o elimizdeki birler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
8
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın