onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Menenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Menenjit Bulaşıcı Mıdır, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Menenjit Bulaşıcı Mıdır, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
13.10.2021 - 10:27

Menenjit her yaşta insanda görülebilmekle birlikte hastalığa yakalananların büyük bir kısmını çocuklar oluşturmaktadır. Henüz tam olarak gelişmeyen bağışıklık sistemi sebebiyle çocuklar menenjitle baş etmede yetişkinlere oranla daha fazla zorlanır. Çeşitli bakteri ve virüslerin neden olduğu menenjit, kulak ya da burun yolu ile vücuda kolayca girebilir. Ayrıca bu bakteriler insanlar arasında kolayca yayılım göstermektedir. Tedavisi mühim olan menenjitin en erken belirtisi genellikle griple benzer semptomlar gösterir. peki, menenjit nedir? Haberimizde menenjit nedir, belirtileri nelerdir? Menenjit bulaşıcı mıdır konusuna ek olarak teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? Sorularının cevaplarına ulaşabilirsiniz. İşte menenjite dair merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Erken tedavi edilmediğinde hayati tehlikelere neden olabilen menenjitin birçok nedeni olmakla beraber özellikle bakteriyel ve viral menenjitlere sık rastlanmaktadır. Virüsler nedeni ile meydana gelen menenjitin şiddeti daha hafiftir, ancak bakteriyel menenjitlerin tedavisine geç kalınması ciddi komplikasyonlar doğurabilmektedir. Uzmanlar özellikle 5 yaş altı çocuklarda yaygın görülen menenjite karşı doğumu takiben menenjit aşısı yapılmasını önermektedir. Tedavinin ihmal edilmesi yetişkinlerde vücutta kalıcı hasarlara neden olabilir. Peki, menenjit nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte menenjit hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Menenjit Nedir?

Menenjit Nedir?

Omuriliği ve beyni çevreleyen sıvı ve zarların iltihaplanması olarak bilinen menenjit acilen tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir enfeksiyondur. Aynı zamanda ilaç alerjileri, kimyasal reaksiyonlar ve bazı kanser çeşitleri de beyin zarında inflamasyona neden olabilir. Sıklıkla viral menenjit görülmekle birlikte bakteriyel kaynaklı menenjitler tehlikeli komplikasyonlara sebep olmaktadır.

Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Menenjitin çocuklarda en yaygın belirtileri ateş, baş ağrısı, ense sertliği, huzursuzluk, ışığa bakamama, bulantının neden olduğu kusmalardır. Aynı zamanda çocuğunuzda solukluk, lekeli bir görünüm, iştahsızlık ve kaskatı olması gibi durumlar gözlemliyorsanız bu belirtiler menenjitin varlığına işaret edebilir. Mümkün olan en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Menenjitin tipik belirtileri şunlardır;

• Yoğun baş ağrısı

• Ensede sertlik

• Sersemlik ve tepkisizlik

• Yüksek ateş

• Boyun tutulması

• Havale

• Titreme

• Artan soluk alıp verme ihtiyacı

• Eklem ve kaslarda ağrı

• Parlak ışığa bakamama

Menenjit Bulaşıcı Mıdır?

Menenjit Bulaşıcı Mıdır?

Viral ve bakteriyel menenjit bulaşıcıdır. Öksürük, hapşırma ve temas yoluyla bulaşıcılığı yüksektir. Menenjitin bulaşıcılığı yatılı okullarda okuyan çocuklarda ve askerlerde yüksektir.

Menenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kendiniz ya da çocuğunuzda menenjit bulgularından şüphe duyuyorsanız hemen bir tıbbi yardım almak için doktora başvurmanız gerekir. doktorunuz menenjit belirtilerini saptadığında kan testi yapabilir ya da beyinde anatomik bir değişikliğin varlığını tespit etmek için tomografi isteyebilir. Ancak kesin tanı koymak için beyin omurilik sıvısı örneği gerekecektir. Viral menenjit durumunda ağrı kesici, ateş düşürücü gibi belitleri hafifletici uygulamalar kullanılmaktadır. Bakteriyel kaynaklı menenjitte ise ilk olarak antibiyotik tedavisi uzman doktorunuz tarafından önerilebilir. Çoğu menenjit vakasının hastanede yatışı ve bir süre gözlem altında tutulması gerekir. Hızlı bir müdahale menenjitle kişilerde bile hızlı bir iyileşme sağlayabilir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın