Mehmet Şakiroğlu Yazio: Üniversiteler Açılıyor mu?
Üniversiteler yeniden yüz yüze eğitime geçiyor. Önce anaokul ve ilkokul 1, sonrasında ortaokul ve liselerin kademeli olarak açılması ile birlikte gözler üniversitelere çevrilmişti. Üniversitelerin açılması için bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda kabine toplantısının ardından yapılacak açıklama bekleniyor.
Ne şekilde açılacağı ile ilgili alternatifler şunlar:
Online eğitimin pandemide bulaş riskini azaltmanın yanı sıra birçok avantajı ve psikolojik olarak dezavantajları mevcut. Nedir bu avantajlar:
Öte yandan işin psikolojik tarafı ise yüz yüze eğitime geçelim diyor.
1) Belirsizlik: Online eğitim sürecinin geçiciliği adaptasyonu zorlaştırıyor ve bu süre belirsizlik taşıyor. Belirsizlik ise kaygının nedeni.
2) Olumsuz tepki yatkınlığı (şikâyet): Yeniliklere karşı devreye giren olumsuz tepki yanlılığımız yani şikâyet virüsünün online eğitimde yoğun yaşanması. Geçen dönem finalleri yüz yüze yapalım deyince #yuzyuzesinavcinayettir hashtagi açan grubun, peki madem online yapıyoruz deyince #onlinesinavcinayettir hashtagi açması gibi.
3) Sosyalleşme sorunları: Okuldaki sosyal yaşantıdan uzak kalmanın neden olduğu psikolojik, sosyal sorunlar her geçen gün artmaya devam ediyor. İnsan sosyal bir tür ve bu sorun sanıldığından çok daha ciddi, çünkü evlerde geçirilen süre teknoloji/internet/sosyal medya/online oyun/youtube/akıllı telefon bağımlılıklarını da arttırdı.
Sonuç olarak bu dönem 11 dersi online, 4 dersi yüz yüze veren bir öğretim üyesi olarak ben kesinlikle tercihimi yüz yüzeden yana kullanıyorum. Çok yakında kampüsler yeniden hareketlenecek, yurtlar dolacak ve öğrenci evlerinde yaşam tekrar başlayacak.
Yorum Yazın