Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Meclis'te Yeni Dönem
26. Dönem milletvekili yemin töreni 9 saat 15 dakikalık maratonun ardından tamamlandı. Deniz Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis'e geçici başkanlık yaptı. Vekiller sırayla kürsüye gelerek yemin ettiler. Yeminine Kürtçe sözlerle başlayan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yemini ise 'Türk Milleti' ifadesini 'Türkiye Milleti' olarak değiştirdiği için kabul edilmedi. Zana, yemini kabul etmeyen Baykal'ın tekrarlama talebini de yerine getirmedi. Gazetecilere yaptığı açıklamada kesinlikle yeniden yemin etmeyeceğini ifade eden Zana, meclisten ayrıldı. Yemin töreninde bulunamayan 4 vekil ise katıldıkları ilk oturumda yemin edecekler. Meclis'te yemin töreni devam ederken Başbakan Davutoğlu, Beştepe'de görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 64. Hükümet'i kurma görevini aldı. İşte yemin töreninden detaylar...
TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden 5'inci gün, yani bugün toplandı.
TBMM'de, 26. Yasama Dönemi'nin başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde 'TBMM Başkanlığı' yazan çelengi Meclis'teki Atatürk Anıtı'na bıraktı. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri törenle karşılandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreni dolayısıyla TBMM'ye geldi.
Erdoğan, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman tarafından askeri törenle karşılandı.
TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.
Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı
En yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı.
Baykal'ın yanında, Başkanlık Divanı'nda Meclis'in en genç milletvekillerinden AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da hazır bulundu.
Baykal'ın Meclis'te İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:
'Sayın milletvekilleri, 1 Kasım 2015’te seçilen milletvekilleri olarak bir aradayız. 5 ay içinde 2 ayrı seçimini yaşayan Türkiye’de, üyelerinin bir kısmı 2 kez seçilmiş bir Meclis olarak toplanıyoruz. Öncelikle TBMM’nin bu tarihi ve şerefli çatısı altında birlikte görev yapacağımız siz değerli milletvekillerini geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum.
Sayın milletvekilleri, 7 Haziran’dan sonra TBMM’de bir hükümet kurulabilmesi için partiler arasında bir uzlaşmayı gerçekleştirmek zorunluluğu vardı. Bugün ise uzlaşma bir zorunluluk olmaktan çıkmış görünüyor. Bu durum bir büyük yanılgıya yol açmamalıdır. Bugün tek tek parti hükümetinin kurulacak olması uzlaşmayı ortadan kaldırmamış, tam tersine belki daha da arttırmıştır. Siyasi iradenin hükümet dışında kalan bölümünü yok sayan tuzağına daha kolay düşülebilmektedir.
'Büyük bir yükümlülük içindeyiz'
İktidar ve muhalefet arasındaki diyaloğun kopması adaletin baskı altına alınmasına, basının sürüklenmesini de beraberinde getirmektedir. Yaşadıklarımızın ışığında siyasal kimliklerimizin de ötesinde yargı bağımsızlığının ve adaletin, hukuk devletinin önemini kavramış olan insanlar olarak büyük bir yükümlülük içindeyiz. Diyalog ve uzlaşma şeffaf olmayı hem parlamentoda hem de yargıda hesap verebilir olmayı gerktirir. Bunun güvencesi de TBMM'dir.
'Gözlerimizin önünde devletlerin bölünüp parçalandığına tanıklık ediyoruz'
Tarihsel kırılmanın yaşandığı bir dönemde görev yapacağız. Gözlerimizin önünde devletlerin bölünüp parçalandığına tanıklık ediyoruz. Ortadoğu'nun haritası kanlı gelişmelerle yeniden çiziliyor. Mazlum illetimizin fedakarlıklarla gerçekleştirdiği istiklal savaşımızın şeref ile yürüten TBMM'nin günümüzdeki devamı olarak büyük bir acıyla izliyoruz. 2.2 milyon mülteciye kucak açarak büyük bir görevi yerine getiriyoruz. 2002 yılında Irak'a yönelik askeri operasyonun bugünkü duruma neden olduğunu itiraf ettiler. 2003 yılında askeri tezkereyi reddederek büyük bir duruş sergilemişlerdir. Bugünkü cehennemi 12 yıl önce öngörerek bu kararı almış bir parlamento söz konusu.'
CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan 'saygı duruşu' çağrısı
Leyla Zana'nın yemini geçersiz
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin törenine Kürtçe sözlerle başladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olduğu yöne bakarak, 'Onurlu ve kalıcı barış umuduyla' dedi. Ayrıca Zana, TBMM'de yemin ederken 'Büyük Türk Milleti' yerine 'Büyük Türkiye Milleti' deyince Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal tarafından metne sadık kalmadığı gerekçesiyle yemini geçersiz saydı.
Baykal, kişisel anlayışların yemin metnine yansıtılmaması gerektiğini söyleyerek, yemin metninin aynen okunmadığını belirtti ve Zana'yı tekrar kürsüye çağırıldı. Ancak Zana, Genel Kurul'dan ayrıldığı için tekrar kürsüye gelmedi.
Zana: Kesinlikle tekrar yemin etmeyeceğim
Leyla Zana'nın yemin krizi sonrası Kanal D parlamento muhabiri İbrahim Gündüz'e yeniden yemin etmeyeceğini açıkladığı belirtildi.
Yemin etmezse ne olacak?
Milliyet'teki habere göre Zana, yemin etmemesi halinde Meclis'te yasama çalışmalarına katılamayacak, Genel Kurul'da konuşma yapamayacak, yasa teklifi veremeyeceği gibi oy da kullanamayacak ancak özlük haklarından yararlanacak. Yani milletvekili maaşını almaya devam edecek.
HDP Batman Milletvekili Aslan da yemine Arapça başladı
Yumruklu ve bayraklı yemin
Yemin için kürsüye çıkan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, milletvekili yeminini ettikten sonra sağ elini göğsüne koyup, sol elini yumruk yaparak havaya kaldırdı.
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan ise yemin sırasında boynuna Türk Bayrağı astı. AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de yeminini 'Rabia' işareti ile bitirdi
AK Parti sıralarından Bahçeli'ye alkış
Yemin töreninde sıra Osmaniye iline geldiğinde kürsüye çıkan MHP Lideri Bahçeli, milletvekili yemini etti. MHP’lilerin yanı sıra Bahçeli’yi AK Partili milletvekilleri de alkışladı.
Bahçeli, kendisini alkışlayan AK Partili milletvekillerini başı ile selamladı.
Tören 9 saatin ardından sona erdi
Genel Kurul'da yeni milletvekillerinin yemin töreni 9 saat 15 dakika sürdü.
Meclis'e geçici başkanlık yapan Deniz Baykal, adları okunduğunda bulunamayan vekillerin isimlerini tekrar okuttu. Bunlar arasında bulunan HDP Milletvekili Leyla Zana da yemin için tekrar çağrıldı. Zana, genel kurulda olmadığı için yemin edemedi. Yemin töreninde bulunamayan vekiller Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, Ali Atalan ve Gülser Yıldırım katıldıkları ilk oturumda yemin edecekler.
Bundan sonraki süreçte Meclis başkanı seçimi yapılacağını belirten Deniz Baykal, birleşimi Pazar günü 15.00 açılmak üzere kapattı.
Yeni Meclis Başkanı seçilecek
Yemin töreninin ardından, 26. Dönem Parlamentosu'nun Meclis Başkanı seçilecek.
İlk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.
Buna göre, TBMM Başkanı için adaylık başvuruları, 21 Kasım Cumartesi saat 24.00'e kadar yapılacak. Seçim turları, 22 Kasım Pazar günü ya da grupların anlaşması halinde 23 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilebilecek.
Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.
AKP'nin 2, CHP ve HDP'nin 1 başkanvekili olacak, MHP'nin başkanvekili yok
TBMM Başkanı seçiminin ardından Başkanlık Divanı şekillenecek. Başkanlık Divanının kaç kişiden oluşacağı, Meclis Başkanı seçiminin ardından toplanacak TBMM Danışma Kurulunda belirlenecek. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak.
26. Dönem'de AK Parti'ye iki, CHP ve HDP'ye birer başkanvekilliği düşecek, MHP'nin ise başkanvekili olmayacak.
Davutoğlu, hükümeti kurma görevini aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 64. Hükümeti kurmak için görevlendirdi.
Anayasa uyarınca, Seçim Hükümeti'nin görev süresi, yeni Meclis toplanıncaya kadar sürüyor. Ancak, 64. Hükümet kuruluncaya kadar Geçici Bakanlar Kurulu görevini sürdürecek.
TBMM Başkanı seçimi ve Başkanlık Divanı'nın oluşumunun ardından 64. Hükümet Programı, Genel Kurul'da okunacak. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güvenoylaması yapılacak.
Geçici bütçe çıkarılacak
Yeni hükümetin kurulmasının ardından Meclis'in ilk işi, geçici bütçenin çıkarılması olacak. Geçici bütçe, Aralık ayında önce Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurulda görüşülerek kısa sürede yasalaştırılacak. 2016 yılı bütçesi ise yeni yılın ilk aylarında görüşülecek.
AA ve Onedio