onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
MEB Kötü Gidişe 'Dur' Demek İstiyor: Obez Çocuğun Ailesine Öneriler Verilecek

MEB Kötü Gidişe 'Dur' Demek İstiyor: Obez Çocuğun Ailesine Öneriler Verilecek

Emre Ordu
28.05.2018 - 23:34 Son Güncelleme: 29.05.2018 - 08:56

Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklarda giderek artan obeziteye karşı harekete geçti. Okul kantinlerinde kola, cips, çikolata gibi yiyeceklerin satışı yasaklayan Bakanlık, kilolu ya da obez çocuğun velisine, bilgilendirme sisteminden veriler gönderilip önerilerde bulunulacak. Yeterli olmazsa çocuk, gerekirse de aile, hekime yönlendirilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye’de çocukluk çağı obezitesi giderek artıyor. Bu gidişata dur demek için Sağlık Bakanlığı ile MEB işbirliği yaparak okul kantinlerini düzenlemeye başladı. 

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre; artık kantinlere kırmızı olarak gösterilen kola, çikolata ve cips gibi yiyeceklerin girişi yasak. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte çalışan Bakanlık, mevcut veli bilgilendirme sistemine çocuğun fiziksel aktivitesiyle ilgili verileri ekleyecek. Örneğin, çocuk kilolu ya da obez ise ailelere sistem üzerinden önerilerde bulunulacak. Beslenme ile ilgili sorun devam ederse, çocuğun ve gerekirse ailenin aile hekimine başvurmaları istenecek.

Yaşam boyu aktivite rehberi

Yaşam boyu aktivite rehberi

Sağlık Bakanlığı ve MEB daha önce de “Sağlıkla İlgili Fiziksel Uygunluk Karnesi Uygulama Rehberi” hazırlamıştı. Rehberde şunlara dikkat çekiliyor: 

“Fiziksel uygunluk, günlük işleri yorgunluk duymaksızın canlı ve uyanık yapabilmek ve serbest zamanları neşeli uğraşlarla geçirebilmek için gerekli enerjiye sahip olmaktır. Fiziksel uygunluk eğitiminin genel hedefi, öğrencilerin fiziksel uygunluk düzeylerini sadece okul yıllarında değil, okul sonrası yaşamlarında da geliştirebilmeleri ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaları için gerekli olan bilgi, beceri, tutum ve davranışları onlara kazandırarak, toplumda yetersiz fiziksel aktivite nedeni ile ortaya çıkan sağlık sorunlarını en aza indirmektir.

Fiziksel Uygunluk Karnesi’nin şu yararları sağlaması bekleniyor:

Fiziksel Uygunluk Karnesi’nin şu yararları sağlaması bekleniyor:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
  • Fiziksel uygunluğu ölçme ve değerlendirme becerileri kazandırmak.

  • Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak.

  • Fiziksel aktiviteye karşı merak uyandırmak. Fiziksel aktivitelere katılmak için gereken hareket becerilerini kazandırmak. Düzenli yapılan fiziksel aktivite ile sağlıklı yaşam arasındaki ilişki hakkında bilgi vermek.

  • Fiziksel aktiviteye yönelik yanlış bilgiler ve hatalı uygulamalar hakkında bilgi vermek. Kişisel fiziksel aktivite programı hazırlama becerileri kazandırmak.

  • Fiziksel aktivite eksikliği kaynaklı hastalıklar hakkında bilinçlenmelerini sağlamak.

  • Alkol, tütün, uyuşturucu gibi zararlı maddelerin sağlığımıza olumsuz etkilerinin azaltılması için bir zemin hazırlamak.

  • Fiziksel işlerde çabuk yorulmadan dolayı moral ve motivasyon bozukluğu yaşayan bireylere bu alışkanlılardan kurtulmaları gerektiğinin hatırlatılması.

  • Düzenli olarak fiziksel aktivite yapma alışkanlığı kazandırmak.

  • Sunulan sportif ürünlerin arasından doğru seçimi yapılmasına yardımcı olmak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
26
10
4
3
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pervin Özkara

beyinlerine giren gereksiz bilgiler için de diyet uygulayabiliyor muyuz?

Pervin Özkara

sensin gereksiz. Boğazımıza verilen önemin beynimize verilmemiş olmasından kaynaklanıyor hep bunlar.

Mr Logical

Kantinlerle uğraşacağınıza beden eğitimi dersini 2 saatten 4 saate veya 6 saate çıkarın. Çocukları spor yapmaya teşvik edecek programlar geliştirin. Okulları... Devamını Gör

irachka

Beden eğitimi dersleri tam zaman israfı şu an, spor salonumuz var malzemeler de var ama öğretmenler bizimle ilgilenmek yerine serbest bırakıyor mesela. Öğret... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

"Her kuşu s.ktik bir leylek kaldı" hikayesi...bizim ülke her konuda böyledir: gemi batarken biz "neden daha hızlı gitmiyoruz kaptan !" diye tartışırız. Siz ö... Devamını Gör