Maliyet Düşürmeye Kadar Gidiyor: Uçak Kanatlarının Uçları Neden Kıvrıktır?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Maliyet Düşürmeye Kadar Gidiyor: Uçak Kanatlarının Uçları Neden Kıvrıktır?
Uçaklar bu kıvrık kanat uçları olmadan da uçabilir ama neden onlarsız olmasın?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kanatların uçlarındaki kıvrık yapılar, İngilizce’de “winglet” olarak adlandırılır ve sabit kanatlı hava taşıtlarında verimliliği artırmak amacıyla kullanılır.
Yolcu uçakları bu küçük parçalar olmadan da havalanabilir ancak kıvrık kanat uçlarının sağladığı avantajlar göz ardı edilemez.
Bu kıvrımların en önemli faydası, hava sürtünmesini azaltarak uçakların daha az yakıt tüketmesini sağlamasıdır. Ayrıca gürültü kirliliğini azaltmalarıyla da çevreye katkıda bulunurlar.
Bir diğer ilginç nokta ise bu küçük aerodinamik unsurlar sayesinde uçaklar, daha kısa mesafelerde kalkış yapabilme yeteneğine sahip olurlar.
Kanatlar nasıl çalışır ve kıvrık uçlar bu işleyişi nasıl etkiler? Uçakların havada kalabilmesi, kanatların altı ve üstü arasındaki hava basıncı farkı sayesinde gerçekleşir.
Ancak bu fark, kanat uçlarında güçlü girdapların oluşmasına neden olur. Girdaplar, uçuş sırasında fazladan sürtünme yaratarak uçakların daha fazla enerji harcamasına neden olabilir.
Kıvrık kanat uçları ise tam da bu noktada devreye girer. Uçakların kanat uçlarındaki hava akışını düzenleyerek, bu bölgede oluşan girdapları ve dolayısıyla sürtünmeyi en aza indirirler.
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın