Kuş Gribi, Mpox ve Marburg: Her Gün Yeni Bir Virüsün Ortaya Çıkmasının Sebebi Ne?
Kuş Gribi, Mpox ve Marburg: Her Gün Yeni Bir Virüsün Ortaya Çıkmasının Sebebi Ne?
Gün geçmiyor ki ölümcül olan yeni bir virüs ile daha tanışmayalım. Zoonotik bir hastalık olan yani hayvanlardan insanlara bulaşan ölümcül bir virüs olan maymun çiçeği (mpox) COVID'den sonra adını sıklıkla duyduğumuz bir virüs. Son olarak hayatımıza giren ise tedavisi ve aşısı olmayan ve Tanzanya'da ölümlere sebep olan Marburg virüsü. Peki bu virüsler neden ve nasıl ortaya çıkıyor? Gelin detayları öğrenelim ve insanoğlu olarak buradaki payımız ne görelim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ateş, halsizlik, ciltte kabarıklık ve kabuklanmaya neden olan Mpox yani maymun çiçeği salgınından kuş gribine salgınların son bulmadığı bir dönemden geçiyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki, günümüzde virüs salgınlarının görülme sıklığı artıyor mu? Yoksa COVID salgını sırasında geliştirilen teknolojiler sayesinde salgınları tespit etmede daha mı iyi hale geldik? Cevap her ikisinden de biraz olabilir.
Virüslerin nasıl ortaya çıktığını anlamak için Dünya'daki yaşamın başlangıcına geri dönmemiz gerekiyor.
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara "zoonoz" denir. Yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yaklaşık yüzde 75'i zoonozdan kaynaklanmaktadır.
Sadece bu değil elbette, kentleşme de yüksek nüfus yoğunluğuna yol açarak virüslerin yayılması için ideal bir ortam yaratır. Tüm bunlara ek olarak iklim değişikliği de virüslerin yayılmasına katkıda bulunuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kasaba ve şehirlerin hızlı gelişimi yüzünden, temizlik ve sağlık hizmetleri gibi altyapılar nüfus için yetersiz seviyede kalıyor ve bu da virüslerin daha kolay yayılmasına sebep oluyor elbette.
SARS-CoV-2'nin (COVID'e neden olan virüs) ortaya çıkışı hiçbir viroloğu şaşırtmadı. Beklenmedik olan, COVID pandemisinin ölçeği ve virüsün yayılmasını sınırlamanın zorluğuydu.
Bilim, COVID pandemisi sırasında benzeri görülmemiş bir hızla ilerledi ve bu da salgınları ve virüsün evrimini izlemek için yeni virüs tespit yöntemlerinin geliştirilmesini sağladı.
Bir kişiye bir virüs bulaştığında, o virüsün genetik materyalinin bir kısmı genellikle tuvalete atılır. Atık su, bir bölgedeki enfeksiyon sayısının artıp artmadığını, genellikle hastanelerde vaka sayıları artmaya başlamadan önce gösterme gücüne sahiptir.
COVID'in tanık olacağımız son salgın olacağını düşünmek pek gerçekçi olmaz. Ama bir dahaki sefere daha hazırlıklı olacağımıza inanmamızda bir sakınca yok.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın