onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Koronavirüs Salgını Nihayet Bitiyor mu?

Koronavirüs Salgını Nihayet Bitiyor mu?

R.G.
09.08.2021 - 11:40

Koronavirüs salgınıyla birlikte neredeyse her şey temelden değişti: Okullar, çalışma düzenleri, sağlık bakımı, tatiller ve hatta sarılmalarımız... Ancak pek çok ülke alınan önlemleri gevşetirken ya da tamamen kaldırırken, salgının nihayet sona erdiğinden bahsedebilir miyiz?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan pandemi sonunda bitiyor mu?  University College London'ın Genetik Enstitüsü Müdürü Francois Balloux bu sorunun cevabı olarak 'Neredeyse' diyor.

Prof. Balloux, bu kış Avrupa'da bazı dalgalanmalar öngörürken, yüksek aşı oranlarına sahip ülkelerde virüsün pandemi aşamasının ilkbaharda sona ereceğinden 'oldukça emin' olduğunu söylüyor ve 'Tünelin ucundaki ışığı görüyoruz' tahmininde bulunuyor.

Sürü bağışıklığına yaklaştık mı?

Sürü bağışıklığına yaklaştık mı?

Peki bu, aşı veya enfeksiyonla üretilen antikorlar sayesinde artık birçok insanın Covid'e karşı korunmaya sahip olduğu ve artık virüsün bulacağı kimseyi bulamadığı 'sürü bağışıklığına' yaklaştığımız anlamına mı geliyor?

BBC Türkçe'nin haberine göre Teksas Üniversitesi Covid-19 Modelleme Konsorsiyumu Direktörü Lauren Ancel Meyers'a göre 'hayır'. BBC İskoçya kanalındaki The Nine programına konuşan Meyers, bulaşıcılık hızı yüksek Delta varyantının burada önemli rol oynadığını düşünüyor.

Ayrıca virüsün henüz aşılanmamış dünya nüfusunun yüzde 85'ine ve aşılansa da bazı kişilere yine de bulaşabilme potansiyeli olduğunu belirten Meyers, bu sebeple sürü bağışıklığına ulaşmanın şimdilik 'muhtemelen imkansız' olduğunu söylüyor.

Dolayısıyla mevcut aşılar, virüsün daha önceki türleri ile sürü bağışıklığına ulaşmamızı sağlamış olsa da; öyle görünüyor ki Delta çok daha bulaşıcı. Prof. Meyers, 'Dünya çapında, Covid'in tamamen ortadan kalkmasına yetecek boyutta bir bağışıklığa sahip olmamız pek olası görünmüyor' diyor.

Prof. Balloux da virüsün dolaşımdaki mevsimsel 200 kadar solunum yolu virüsüne katılarak 'endemik' hale geleceğini kabul ediyor, ancak bu aşamada daha hafif bir soğuk algınlığı mı yoksa ciddi bir grip mi olacağını söylemenin de zor olduğunu belirtiyor

"Bu aşılar çok iyi ancak bulaşmayı tamamen engellemiyor"

"Bu aşılar çok iyi ancak bulaşmayı tamamen engellemiyor"

Bu son nokta, ABD'nin Wisconsin eyaletindeki bilim insanlarının Delta varyantı ile enfekte olan aşılı bireylerin virüsü başkalarına geçirebileceğine dair bulgularını aktardığı bir makale tarafından da destekleniyor. (Ancak çalışma hakemli bir çalışma değil ve bu yüzden de biraz dikkatle ele alınmalı.)

Prof. Meyers, bu senaryodaki tehlikenin, mevcut aşıları yalnızca bulaşma açısından değil, aynı zamanda ciddi hastalık ve ölüme neden olma yeteneği açısından da geride bırakan başka bir varyantın ortaya çıkması olduğunu savunuyor.

Yeni varyant riskleri

Yeni varyant riskleri

'Virüs kendi ülkemizde ya da dünyanın diğer bölgelerinde ceplerimizde dolaştığı sürece, bugün kullandığımız aşıları alt edebilecek varyantların ortaya çıkma riskiyle karşı karşıya kalacağız' diye uyaran Prof. Meyers şunları söylüyor:

'Bu virüsün son derece değişken olduğunu ve daha hızlı yayılmasını, potansiyel olarak daha ölümcül olmasını, bağışıklık sistemimize yabancı görünmesini sağlayacak şekillerde değişebileceğini biliyoruz. Bunlar çok olası senaryolar.'

Prof. Balloux ise o kadar endişeli değil. Virüsün evriminde 'yavaş bir kayma'nın daha olası olduğunu düşünüyor ve şu anda 'süper virüs' yaratan ani bir mutasyon olmayacağından 'oldukça emin'.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
melih baykurt

Zaten bitmedi mi? Geçen akşam biraz yürümek istedim tek maske takan ben kalmışım...

Merkür Kabasakal

tamamen bitse Çin yeni virüs çıkarıp yayar