Kızıl Gezegen'e Gidiyoruz: Araştırmacılar Mars Üzerinde Oksijen Üretmeye Çok Yaklaştı!
Bir sonraki gezegenler arası yolculuğun Mars'a olmasına artık adım adım yaklaşılan bu dönemde, insanlığın karşısına çıkan sorunlardan biri de oksijen eksikliği. Caltech'den araştırmacılar ise bu büyük sorunsala olası bir çözüm bulmaya çok yakın olduğunu açıkladı... Kuyruklu yıldızların karbondioksitinden oksijen çıkarıp uzayda yaşayabilecek miyiz? IFLScience'dan derledik.
Bu yeni teknolojik gelişme Nature Communications dergisinin son bölümünde masaya yatırıldı.
İşte araştırma ekibi buradan çıkarak, CO2 moleküllerini hızlandırıp altın folyo yüzeye çarptığında ne olduğunu görmek istedi.
Neyse ki, deney işe yaradı ve araştırmacılar, Mars gibi yerlere uzun vadeli seyahatler için hayati öneme sahip yeni bir oksijen üretme yöntemi bulmuş oldular.
Cihaz küçük bir parçacık hızlandırıcı gibi çalışıyor. Karbondioksit molekülü bir elektron eksiltilerek iyonize edilir. Şimdi elektriksel olarak yüklenen molekül, bir manyetik alan kullanılarak hızlandırılabilir ve bu çarpışma, oksijeni serbest bırakarak molekülü parçalayabilir.
Şimdilik cihaz her 100 karbondioksit molekülü için, sadece bir veya iki oksijen molekülü ortaya çıkarıyor yani verim olarak pek etkili değil.
Yorum Yazın
Bizde durumlar; Hocam Kız yeğenimle evcilik oynadım caiz midir?
Daha fazla bütçe kullanılarak edinilen bir bilgiyi paylaşmak isterim ; Şeker bayramı diye bir bayram yokmuş.
umarım öyle bişey olur da zengin ama bi boka yaramayan beyinler sırf şekil olsun diye giderlerde orada mahsur kalırlar..innnnşallah
Keşke