Kendini Rahatlatma Teknikleri
Hepimiz zaman zaman zorlayıcı duygu ve durumlara maruz kalır. Bunlar bazen birer olaydır, bazen durum, bazense süreç. Her ne olursa olsun zorlanmamıza ve sıkışmış hissetmemize neden olur. Böyle zamanlarda her insanın hayatına pusula gibi yön verecek, güçlü bir silaha ihtiyacı vardır…
Bunlar, sizi doğru yöne yönlendiren, ruhsal dengenizi bulabilmenize olanak sağlayan kendi kendinize uygulayabileceğiniz tekniklerdir. Yaşam denilen bu yolculukta yolumuzu, yönümüzü bulmamıza yardımcı olan yıldızlar gibi; yolumuzu aydınlatan kolaylaştırırlar.
Bu yolculukta hangi tekniklerin kullanılacağına keşfetmeye hazır mısınız?
Bu teknikleri anlatmaya Heinrich Pestalozzi’nin “yaşamımda edindiğim en büyük bilgi şudur; kendi kendine yardım etmeyi bilmeyene, hiç kimse yardım etmez” sözleri ile başlamak isterim. Bazen başımıza gelen durumlarla nasıl baş edeceğimizi bilemediğimiz ve içinden bir türlü çıkamadığımız bir döngüye gireriz. Kendine yardım etme teknikleri, yaşamımızı birçok noktada daha da iyileştirebilmek için gereklidir. Duygusal sağlığımız, stres yönetimimiz ve genel yaşam kalitemiz için başvurabileceğimiz bu teknikler bizler için hayati önem taşımaktadır.
Kendine yardım edebilme serüvenindeki ilk ve en etkili teknik, ABC modelidir.
Bireyin ilk olarak odaklanması gereken şey olumsuz davranış ve düşüncelerdir. Bu da bizi ilk olarak C noktasına götürür.
Davranışı ve duyguyu bulduktan sonra, bu duyguya sebep olan olayı bulmak için A kısmına odaklanmanız gerekmektedir; C ile ilgili sorular sorarak A’ya ulaşabiliriz. Örneğin, “içe kapanmamın sebebi ne?”
Bu sorular karşısında alınan yanıtları aşağıdaki gibi ilgili alana yazmak gerekmektedir.
Başarısız olduğuma dair kanıtlar
1.Matematik
dersinden düşük not almam
2. Matematik hocamın sınav notuma şaşırması
Başarılı olduğuma dair kanıtlar
1. Üç dili ana dilim gibi biliyor olmam
2. Her sene üstün başarı belgesi almam
3. Pek çok ders notumun 95-100 civarı olması
4. Öğretmenlerimin benden övgü ile söz etmesi
5. Yüzme yarışmasında 1.lik ödülü almam
6. İngilizce dersi hocamın zaman zaman dersin bir kısmını bana anlattırması
7. Veli toplantısında aileme akademik başarımla ilgili olumlu geri bildirimlerde bulunulması
8. Ülke çapında yapılan bilgi yarışmalarında her sene yarışmaya dahil edilmem
Tüm kanıt ve karşı kanıtları yazdıktan sonra gerçekçi bir değerlendirme yapmamız gerekmektedir.
Bu yolculuktaki en etkili bir diğer teknik ise yaz, oku, yak tekniğidir.
Bu anlattıklarımızın yanı sıra pek çok makalede, videoda, blog yazılarında karşımıza çıkan ‘nefes egzersizi’nden bahsetmeden geçmeyelim.
Herkesin bildiğini sandığı ama doğru uygulayamadığı için yeterli ölçüde etkisini göremediği, fakat doğru uygulandığı takdirde ise duygusal dengeyi ve anksiyete semptomlarını azaltmaya yönelik, ayrıca yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan etkili bir tekniktir. Peki nasıl uygulanıyor?
Sağ elinizi göğsünüzün üzerine, sol elinizi ise karnınızın üzerini koyarak burnunuzdan derin bir nefes almanız gerekmektedir. Nefesi alırken dört saniyede almalı ve aldığınız nefesi dört saniye tutmalısınız. Daha sonra yine dört saniyede nefesinizi ağzınızdan olacak şekilde vermelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, nefesinizi diyaframdan aldığınızdan emin olmanız gerektiğidir. Eğer karnınızın üzerine koyduğunuz sol eliniz hareket ediyor ve göğsünüzün üzerindeki sağ eliniz sabit kalıyorsa doğru yoldasınız demektir. Her nefeste sadece karnınızın üzerindeki eliniz kalkacak ve her nefeste sadece göğsünüzün üzerindeki eliniz inecektir. Bu diyaframdan nefes aldığınızı gösterir. Bu egzersizi 4-4-4 yöntemiyle yapmak gerekse de kişiye özgü olacak şekilde yeniden düzenlenebilir.
Örneği nefesini tutmakta zorlanan ya da sigara içen kişiler 4-4-4 yöntemiyle zorlandıkları takdirde 4-3-4 şeklinde ilerleyebilir. Yani dörde kadar sayarak nefes alıp üçe kadar sayıp aldığı nefesi içeride tutup dörde kadar sayıp tuttuğu nefesi bırakabilir. Bu egzersiz özellikle kaygı, stres, panik atak ve öfke gibi durumlarda kullanılmaktadır. Teknik, nefesi kontrol ederek önce nefesin sonra kalp atışının dolayısıyla da kan akışının yavaşlamasını sağlamaktadır. Kan akışındaki yavaşlama kaslardaki gerginlik hissini ortadan kaldırmaktadır. Kısacası bu teknik olumsuz duygularımızdan kaynaklanan bedensel belirtilerimizi kontrol altına alarak olumsuz duygumuzun daha da güçlenmesini engellemektedir.
Bu tekniğin önce belli bir süre tekrar edilmesi gerekmektedir. Nefes egzersizi yapabilmeye başladığınızı düşündüğünüzde ise kaygı, stres, öfke ve panik atak gibi durumlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Diğer bir tekniğimiz ise tetralemma. Bu teknik, karar veremeyen, ikilemler yaşayanlar için ilgi çekici olabilir.
Kaygılı veya stresli olduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda bedene odaklanmak ve kaygıyı tetikleyen uyarımı azaltmak için kullanılabilecek diğer tekniklerden biri de ‘gevşeme egzersizi’dir.
Bunun yaygın olan uygulaması ise şu şekilde; öncelikle rahat hissedebileceğiz bir yere uzanmanız ve sonrasında, ayak parmaklarınızdan başlayarak her bir kas grubunuzu 5 sn kasmanız ve ardından bırakıp o bölgede oluşan rahatlamayı hissetmeniz gerekmektedir. Bu rahatlamaya odaklanmalı ve fark etmelisiniz. Daha sonra;
- Ayak parmaklarınızı 5 sn boyunca kendinize doğru çekin ve 5 sn böyle kalın ardından parmaklarınızı serbest bırakın ve rahatlamaya odaklanın,
- Alt bacağınızdaki kasları 5 sn boyunca gerin ve sonrasında serbest bırakın,
- Midenizi iyice içeri çekip sıkıcı gerip serbest bırakın. Mide ve göğüs kaslarınızı hissedin,
- Omuzlarınızı arkaya doğru gererek arka bölgesindeki kaslarınızı gerin ve serbest bırakın,
- Ellerinizi bir yumruk yapın ve omuzlarınıza kadar bu gerginliği hissedin ve serbest bırakın,
- Göz, dudak ve çenenizdeki kasları yüzünüzü ve boynunuzu gerin ve sonrasında serbest bırakın,
Son olarak tüm vücudunuzu gerin. Gerginliği hissedin ve rahatlayın. Bütün vücudun güçten düşmesine izin verin. Sadece rahatlama hissine odaklanın.
Evet, artık sizin de zorlayıcı duygu ve durumlarla baş edebilmenizi sağlayacak silahlarınız var 😊
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!