Kendini Karşı Cinsten Zeki Zannedenler, Üzgünüz! Kadın ve Erkek Beyni Arasında Gerçekten Fark Var mı?
Bunca yıldır kadınlarla erkeklerin beyninin farklı olduğuna, aynı şeylerin düşünülemeyeceğine inandırıldık ama işin özü öyle değilmiş.
Gerek insan ilişkilerine yaklaşımları gerek psikolojik olaylara tepkileri olsun kadınların erkeklerden daha farklı bir beyin yapısına sahip olduğuna dair çalışmalar okuduk durduk.
Bu inancımızın sebebi de bilimsel gerçekler değil, davranışları yorumlamamızla ilgiliydi. İşin bilimine bakmak şart oldu.
Lafı uzatmadan gerçeği söyleyelim: Kadın ve erkek davranışlarının farklı olması ve özellikle birebir ilişkilerde şaşırtıcı detaylara ulaşmamız iki beyin yapısının tamamen farklı olmasıyla ilgili değil. Ortada bir fark var ama sorumlusu beynimiz değil.
Hemen detaylarını verelim. 2015'te 1500 kişiyle yapılan bir araştırma var, bu araştırmada beyinlerin kadın ve erkek olarak ayırılmasının mümkün olup olmadığı araştırıldı.
Beyinler tarandı, detaylıca incelendi fakat kadına veya erkeğe has bir beyin bölümüyle karşılaşılmadı. Bu araştırmaya rağmen halen bazı araştırmacılar bu farkı savunmaya devam etti çünkü iki cinsiyet arasındaki davranış farklarını beyinde aramaya başladığınızda ve aradığınızın orada olduğuna inanıyorsanız aslında olmayan verileri bulmuş gibi yorumlayabiliyorsunuz.
Bilim insanlarının böyle bir tuzağa düşmesi imkansız gibi mi geliyor? Gelmesin.
'Kadınlar ve erkekler farklı, demek ki beyinleri de farklı.' diye yola çıkıldığında evrendeki en karmaşık yapılardan biri, beynimizde sizi tatmin edecek detaylar bulmak mümkün.
Bir örnek ele alalım, kadın ve erkeklerin sözcükleri nasıl işlediğini araştırıyor olalım.
Her iki gruba da okumaları için farklı metinler verilsin ve gözlemlenmeye başlansın. Şüphesiz farklı beyin aktiviteleri gözlemlenecek ama araştırmaların büyük bir kısmında bu aktiviteler arasındaki fark o kadar küçük ki cinsiyet farkını ifade etmesi bir yana göz ardı edilmesi gerekir. Ama edilmiyor.
Renk değişimleri bazı verilerin artışı yahut azalışı olarak araştırma yöntemine dahil edildiğinde düzensiz farklar bir anda iki grup arasındaki farkı tanımlamaya başlıyor.
Şekiller ve yapıları algılama konusunda, örneğin harita okuma becerilerini incelemede de benzer bir durum var.
Kişileri seçerken benzer zihinsel yapıdaki erkek ve kadınları araştırmaya dahil etmezseniz kadınların şekilleri algılamada, yapı inşa etmede daha iyi sonuç aldığını görebilirsiniz. Buradan yola çıkıp beyinler arasındaki farkı tanımlamak kolay fakat sadece dart oynayan bir erkeği bu araştırmaya dahil etseniz bile farklar ortadan kayboluyor. Erkek de kadın kadar iyi sonuç veriyor.
Buradan şunu çıkarmak gerekiyor, rastgele seçilmiş örneklerde ortaya çıkan sonuçlar iki beyin arasındaki farkı ararken de fark yok derken de yanıltıcı olabiliyor.
Nereden mi biliyoruz? Gina Rippon tüm bunları araştırdı, biz onun çalışmalarından faydalandık.
Kadın ve erkek arasında bazı farklar olduğu doğru ama karşılaşılan bu farkları beyinler arasındaki gelişkinliğe yormak kolaya kaçmaktan başka bir şey değil. Daha gelişmiş tekniklerle tutarlı sonuçlara ulaşıp bir gün kadın ve erkek beyninin farklarını öğreneceğiz ama şimdilik yapılan çalışmalara şüpheyle yaklaşmaktan başka çaremiz yok.
Siz kadın ve erkek beyni arasındaki fark hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorum Yazın
Kimse kimseden zeki değil. Kendini geliştiren her şeyi yapar. Kadınlara bu fırsat daha az veriliyor ama çok da sağlam zeki kadınlar tarih sayfalarında yer ed... Devamını Gör
tebrikler admin bunu diyoruz biz de. insanlar kadın ve erkeğe yüzyıllırca o kadar fark biçmiş, o kadar farklı rollere büründürmüş ki utanmasalar farklı türde... Devamını Gör
"Bak Mahmut salakmışsınız."
😆😆😆😆😆😆😆