onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yakın Zaman Önce Aramızdan Ayrılan Büyük Oyuncular

Yakın Zaman Önce Aramızdan Ayrılan Büyük Oyuncular

Tekil
09.01.2018 - 14:12

Kendileri Gitti Eserleri Kaldı

Türk Sineması’nın efsaneleşmiş oyuncuları bir bir dünyadan ayrılırken bize filmlerini ve

unutulmaz karakterleri  anı olarak bıraktılar

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kemal Sunal

Kemal Sunal

Malatya’da 1944 yılında dünyaya gelen Kemal Sunal, ‘Devekuşu Kabare’de dikkat çekti. Sinemaya geçişinin ardından ‘İnek Şaban’ tiplemesiyle geniş kitleler tarafından tanındı.

‘Kibar Feyzo’, Çöpçüler Kralı’, ‘Kapıcılar Kralı’, ’Hababam Sınıfı’ en fazla

bilinen filmlerinden birkaçı.

Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi nedeni ile hayatını kaybetti.

Münir Özkul

Münir Özkul

Oyunculuğa, 15 yaşındayken Bakırköy Halkevi’nde Tiyatro ile başladı.  1940’tan başlayarak uzun yıllar tiyatroya devam etti. 

Türk tiyatrosu için en önemli sembol olan kavuğu ise hayranı olduğu İsmail Dübüllü'den devraldı.Usta kavuğunu, 1989'da Ferhan Şenşoy'a o da 2016'da Rasim Öztekin'e devretti.

Siyah beyaz dönemde başladığı sinema oyunculuğu ise onu yaşayan bir efsane haline getirdi. Ertem Eğilmez’in aile komedilerinin temel taşı oldu.

‘Yaşar Usta’, Mahmut Hoca’, artık hep Münir Özkul’la beraber anılır oldu. Kariyeri boyunca 200’den fazla filmde rol alan Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali’nde “en iyi erkek oyuncu” ödülünü kazandı.

Usta oyuncu  bu yılın 5 Ocak günü 93 yaşında hayata veda etti.

Zeki Alasya

Zeki Alasya

Aslen Kıbrıs’lı olan Zeki Alasya 1943’te İstanbul’da doğmuştur.

Oyunculuk kariyerine tiyatroyla başladıktan sonra, 1973

senesinde sinemaya geçti.

Metin Akpınar’la beyaz perde için uyumlu bir ikili oldular ve bu iş birliği  yaklaşık 40 sene boyunca devam etti.

Salak Milyoner, Beş Milyoncuk Borç Verir misin, Köyden İndim Şehire, Güler misin Ağlar mısın, Nerden Çıktı Bu Velet, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip, Güle Güle, adlı filmlerde rol aldı.Sanatçı çeşitli filmlerde yönetmenlik de yapmıştır.

Zeki Alasya, 8 Mayıs 2015’te bu dünyadan ayrıldı.

Halit Akçatepe

Halit Akçatepe

‘Güdük Necmi’ karakteriyle Türk sinemasının en tanınan oyuncularından biri haline gelmiştir.

Ancak Halit Akçatepe’nin şöhreti yakalaması daha erken

bir tarihe rastlar: 1960 senesinde rol aldığı, ‘Ah Nerede Vah Nerede’, ardından ‘Üç Arkadaş’, Sev Kardeşim’, Köyden İndim Şehre’, Mavi Boncuk’ onun şöhretini perçinleyen filmlerdi. Bu filmlerin arasında farklı olanı ise,Tarık Akan’la beraber rol aldığı ‘Canım Kardeşim’ o dönem geçerli olan yeni gerçekçiliğe uygun olarak çekilmiştir.

1975 yılında ‘Hababam Sınıfı’ kadrosunda yer alan tüm

oyuncularla beraber onu da büyük şöhrete kavuşturdu. Kemal Sunal’la birlikte ‘Süt Kardeşler’ ve ‘Şabanoğlu Şaban’ filmlerinde dikkat çekici bir performans sergilemiştir.

1938’de Ordu’da doğan ve çok sayıda filme imza atan Usta aktör, 31 Mart 2017 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Tarık Akan

Tarık Akan

Gençliğinde Bakırköy’de cankurtaranlık ve işportacılık yapan Tarık Tahsin Üregil, için dönüm noktası1970 Ses dergisi oyunculuk yarışmasına katılması olmuştur. Oyunculuğa başladıktan sonra sahne adı, Tarık Akan olmuştu.1971’de ‘Emine’ filmiyle başladığı sinema yolculuğu, dönemin gözde kadın oyuncularıyla çektiği romantik komedi tarzındaki filmlerle devam etti. Tarık Akan, Ertem Eğilmez’in kendisine biçtiği ‘Damat Ferit’ tiplemesi ile ‘Hababam Sınıfı’nda da ana karakterlerden biri oldu.

‘Sürü’ve ‘Maden’ ise 70’li yılların sonlarında toplumsal konulara değinen filmlerde yer almaya başladı, 1982 tarihli ‘Yol’ filmi de bu türden önemli bir diğer filmdi. Tarık Akan oyunculuğunun ilk yıllarındaki romantik komedi filmlerin aksine siyasi içerikli filmlerini önemsiyordu. Çeşitli

filmleriyle Altın Portakal Film Festivali’ne katılan  Tarık

Akan, orada yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.

İstanbul’da 1949’da doğan Yeşilçam’ın yakışıklısı Tarık Akan 2016 yılının 16 Eylül günü yaşama veda etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Erol Günaydın

Erol Günaydın

Akçaabat’ta 1933 yılında dünyaya gelen Erol Günaydın, küçük yaşta ailesiyle İstanbul’a göç etmiştir. Galatasaray Lisesi’ne girişinden evvel Karadeniz şivesini düzeltme konusunda epey uğraş verir. 

Okulda tiyatro kulübüne girmesiyle başladığı oyunculuk macerası ölümüne dek devam eder. Meddah geleneğini devam ettirmesiyle hatırlanan Günaydın, ‘Yeşil Kurbağalar’ ile sinemaya da geçiş yapmıştır.1967 tarihli ‘Sinekli Bakkal’ filminde canlandırdığı zenne karakteri ile  dikkat çekmiştir. Tiyatro ve sinema dışında çok sayıda Tv dizisinde rol alan sanatçı, 1967’de ‘Güzel Bir Gün İçin’ adlı filmi ile Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü almıştır. 

KOAH hastalığı bulunan Erol Günaydın, 15 Ekim 2012 tarihinde yaşamını yitirdi.

Levent Kırca

Levent Kırca

Olacak O Kadar’ programıyla her yaştan izleyicinin beğenisini kazanan Kırca, 1948 Samsun doğumludur. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Levent Kırca, Cüneyt Gökçer’in öğrencisi olarak sahneye çıktıktan sonra, 1966 senesinde ‘Buzlar Çözülmeden’ oyunuyla sahneye çıktı. 

Tiyatronun yanı sıra Tv dizilerine ağırlık vermeye başladı. Bunlar; “SağlıkOlsun”, “Ne Olur Ne Olmaz”, “Nasreddin Hoca Oyun Treni”, “Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?”, “Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?” idi.

Altınşehir(1978) filmiyle sinemaya geçiş yapan Levent Kırca, 1979’da ‘N’olacak Şimdi?’ 2001 tarihli ‘Son’ bir yıl sonra, ‘Şeytan Bunun Neresinde’ adlı filmlerde rol aldı. Bazı filmlere senaryo yazarı ve yönetmen olarak da katkı sağladı.

Filmlerive tiyatro oyunları bir yana kuşkusuz onu milyonlarca insanın sevmesini sağlayan uzun yıllar televizyonda yayınlanan komedi programı, ‘Olacak O Kadar’dı. Usta oyuncu bu programda gündemde yer alan olayları ve kişileri hicvetmesiyle toplumsal olaylara duyarlılık oluşturmaya gayret etmiştir. 

Son yıllarda televizyon ekranlarından uzak kalan sanatçı gazete yazılarında, oyunlarında ve konuşmalarında doğrudan siyasete ve muhalefete başlamıştır.

Levent Kırca, 12 Ekim 2015 tarihinde bu dünyadan ayrılırken ardında ciddi bir hayran bir kitlesi bırakıyordu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın