onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kâinatı Rahatsız Etmeye Cüret Eden Adam: J. Robert Oppenheimer

etiket Kâinatı Rahatsız Etmeye Cüret Eden Adam: J. Robert Oppenheimer

Prof. Dr. Itır Erhart
01.08.2023 - 22:50 Son Güncelleme: 01.08.2023 - 22:51

Christopher Nolan’nın uzun zamandır beklediğim filmi Oppenheimer’ı izlerken “atom bombasının babası” ile (ikimizin de Cambridge’de okumuş olması dışında) ortak bir noktamız olduğunu keşfedeceğimi hiç düşünmemiştim. Varmış: T.S. Eliot ve John Donne hayranlığımız. Eve gelir gelmez şiir kitaplarımı açtım ve Oppenheimer’ın onlardan nasıl ilham aldığını anlamaya, bağlantılar kurmaya çalışarak filmde bahsi geçen dizeleri yeniden okudum.  Hepsinde ortak bir tema vardı: yok olup yeniden doğmak.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Önce T. S. Eliot’ın 1921’de yayınlanan ve filmin bir karesinde Oppenheimer’ın ilgiyle okuduğunu gördüğümüz, Waste Land (Çorak Ülke) adlı şiirine bakalım isterseniz:

Önce T. S. Eliot’ın 1921’de yayınlanan ve filmin bir karesinde Oppenheimer’ın ilgiyle okuduğunu gördüğümüz, Waste Land (Çorak Ülke) adlı şiirine bakalım isterseniz:

April is the cruellest month, breeding

Lilacs out of the dead land, mixing

Memory and desire

---

En zalim aydır Nisan, çıkartır

Leylakları ölü topraktan, karar

Bellekle arzuyu, karıştırır 

(Çev.: İsmail Haydar Aksoy)

Uyanışın, yeniden doğuşunun simgesi olan Nisan zalimdir çünkü kuşlar ötmeye, kırlar çiçeklenmeye başlayınca anlatıcımız içindeki karanlığı, ölüm arzusunu, korkuyu daha yoğun hisseder. Dante’ye, Shakespeare’e, mitolojik metinlere referanslarla ölümü, savaşın yol açtığı yıkımı, inanç ve umut kaybını, yalnızlığı, çoraklığı anlatırken, bir yandan da yağmura, sabahın habercisi olan horoza göndermeler yaparak yeniden doğuşun da işaretlerini verir: 

Only a cock stood on the rooftree.

Co co rico co co rico.

In a flash of lightning.

Then a damp gust.

Bringing rain

---

Yalnızca bir horoz durur damın tahtasında

Ku ku riku ku ku riku

Bir yıldırım parıltısında: Sonra nemli bir yel esişi

Getirir yağmuru. 

Oppenheimer çoraklığın ortasında bulduğu gerçeklik parçacıklarını toplayıp, farklı şekilde, yeniden birleştirmenin yollarını arayan T.S. Eliot gibi, eserlerini hayranlıkla incelediği kübist ressam Picasso gibi yeni, farklı bir olma halinin peşindeydi belki.

Oppenheimer çoraklığın ortasında bulduğu gerçeklik parçacıklarını toplayıp, farklı şekilde, yeniden birleştirmenin yollarını arayan T.S. Eliot gibi, eserlerini hayranlıkla incelediği kübist ressam Picasso gibi yeni, farklı bir olma halinin peşindeydi belki.

Hastalanmış, çoraklaşmış dünyanın yeniden doğabilmesi için önce dağılması, en küçük parçalanması ayrılması gerekiyordu. 

Hayran olduğunu ve Manhattan Project’in tasarım ve uygulama sürecinde ilham aldığı bilinen diğer şair ise metafizik şiirin en büyük ustası John Donne. General Leslie Grovers “Trinity” adının nereden geldiğini sorunca Oppenhaimer ona yazdığı mektupta şu cevabı veriyor: “John Donne’ın ölümünden hemen önce yazdığı, sevdiğim bir şiir var: Hymn to God, My God, in My Sickness (Hasta Yatağımdan Tanrı'ya, Tanrıma Yakarış).“  Bu şiirdeki yeniden doğuşa inandığı için ölümden korkmayan bir adamı anlatır… Bir şiir daha var: Batter my heart, three-person'd God’…” 

Sonra adını John Donne’ın en bilinen ve en çok tartışılan bu şiirinden aldığını anlatıyor Trinity’nin. Trinity (teslis) Hristiyan teolojisinde Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan tanrısal üçlemeye verilen ad. Oppenheimer’in alıntıladığı bu şiirde anlatıcı üç yüzü olan tanrıya onu darp etmesi, zincire vurması için yakarıyor. Onu bükmesini, kırmasını, yakmasını için… Ancak onun tarafından zincire vurulursa gerçekten özgürleşecektir çünkü, yakılıp yok edilirse yeniden doğacaktır. Irzına geçilirse iffetli olabileceğini. 

Ve şairlerden, ressamlarda aldığı ilhamla, dağılma, yıkım, yanma, yok-oluş gerçekleşmeden yeniden doğuşun mümkün olmayacağı varsayımından yola çıkarak “kâinatı rahatsız etmeye cüret ediyor”.*

* J. Alfred Prufrock’un Aşk Şarkısı, T. S. Eliot

Instagram

Twitter

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

Dün akşam Barefoot gen anime filmini izlerken türlü türlü küfür ve beddualardan nasibini aldı, anime olmasına rağmen hüngür hüngür ağlattı o insanların hâli.... Devamını Gör

mamamia

hahahah iyi seyirler olsun