Kadın Cinayetlerinde Artış Var; Hala Resmi Araştırma Yok
Kadın cinayetlerine ilişkin bir soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın cinayetlerinin yıldan yıla arttığını belirtti ancak itiraf gibi bir açıklama yaparak bu cinayetlerin sebeplerine yönelik doğrudan yapılmış resmi bir araştırmanın bulunmadığını bildirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bakanlığa kadın cinayetleri ve aile içi şiddetin nedenlerine ilişkin soru önergesi vermişti. Bakanlık Tanrıkulu'nun soru önergesine şu yanıtı verdi;
“Türkiye’de kadın cinayetlerinin sebeplerine yönelik doğrudan yapılmış resmi bir araştırma bulunmamakla birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde kurulan ‘Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’ tarafından hazırlanan rapora göre çok boyutlu bir sorun olan kadına yönelik şiddet, literatürde farklı disiplinlerce yapılan analizler sonucunda yoksulluk, işsizlik, göç ve (çarpık) kentleşme gibi olgularla ilişkilendirilmektedir.
Ayrıca toplumsal yapıya dayalı faktörlerin yanı sıra kadınların erkeklere ekonomik olarak bağımlı olmaları, kadınların kaynaklara erişiminin yetersiz olması, eğitim imkanlarına erişimde karşılaşılan sorunlar, kayıt dışı ve/veya düşük ücretli/prestijli işlerde istihdam veya istihdam imkanlarının sınırlılığı, yoksulluk, işsizlik kadına yönelik şiddetin ekonomik nedenleri ve risk faktörlerini oluşturmaktadır. Diğer taraftan çocuklukta aile içi şiddetin öyküsü şiddetin uygulanmasında önemli bir etken olarak ortaya çıktığı da raporda vurgulanmıştır. Buna göre çocukluğunda şiddete maruz kalmış ya da annelerine şiddet uygulandığına tanık olmuş erkeklerin yetişkin olduklarında, şiddet uygulama ihtimali genellikle yüksektir.”
2013’de 175, 2014’te 194, 2015’in ilk yarısında ise 112 kadın öldürülmüş
Bakanlık, Türkiye’de 2013-15 yılları arasında işlenen kadın cinayetlerine yönelik İçişleri Bakanlığı’ndan, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’dan edinilen aile içi şiddet verilerini açıkladı.
Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre; öldürülen kadın sayısı 2013’de 62, 2014’te 61, 2015’de 52. Emniyet Genel Müdülüğü verilerine göre ise; 2013’de öldürülen kadın sayısı 113, 2014’te 133, 2015’in Ocak-Haziran döneminde 59. Verilen bütününe göre; 2013’de öldürülen kadın sayısı 175, 2014’te 194, 2015’in ilk 6 ayında ise 112 olarak tespit edildi.
Diyanet’le ortak çalışma
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın cinayetlerinin engellenmesine yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak bir çalışma içinde olduklarını da açıkladı.
Bakanlık, kadınlara şiddet uygulayan erkeklere, şiddete başvurmamaları için uyguladıkları yöntemleri de açıkladı. Açıklamada, “Öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık sağlayarak tutum ve davranış değiştirmeyi hedefleyen eğitim ve rehabilitasyon programlarına yönlendirme, alkol, uyuşturucu, uçucu veya uyarıcı madde bağımlılığının ya da ruhsal bozukluğunun olması halinde, bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi için yönlendirme, meslek edindirme kurslarına yönlendirme yapılmaktadır” denildi.
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!