Kaan Kazgan ve Savaş Cebeci'nin Karşılaşmasından Yola Çıkarak Sosyal Medyanın Çocuklara Yansıtılması
Son birkaç aydır dünyanın çeşitli ülke ve kültürlerine yaptığım araştırma gezilerimde göç meselesini ele almış ve verilerimi toparlarken, canım ülkemin gündeminde: “Kombinim 350 bin!”, “kahvemi altın tozlu içerim”, “70 kilo beni dövemez” diyenlerin videoları olduğunu yine yeni yeniden şaşkınlıkla izledim.
Ne olacak bu dövüşçülerin hali, nereye gidecek bu gerginlik derken kanlı canlı bir sokak kavgası milyonları ekrana kilitledi.
Sosyal medya ve ülke gündemi böyle olunca, doğal olarak ülkemin gündem ve kitlesi ile ayna nöron etkisine girdim ve bende merak ettim. Kaan Kazgan ve Savaş Cebeci'nin milyonlarca izlenen sokak kavgası videosunu izledim, yorum ve tartışmaları bir göz atarak kendimi güncelledim. 234 sayfalık ekşi entry’si almış bir dövüşten bahsediyoruz, yani o kadar ilgi çeken bir video!
Sokak kavgası çocuklarımızı ve gençlerimizi şiddete teşvik ediyor mu?
İşte size bu fırsatı kullanmak için bilgi ve tecrübeyle onaylı 4 adım:
1. Görüntüleri çocuklarınız ile birlikte çocuksu bir merak ile izleyin.
2. Samimi ve içten yorum yapmaktan kaçınmayın. Beğeni ve beğenmediğimizi yargılayıcı bir tondan değil, gerekçelere dayandırarak ifade edin. Yargılayıcı bir tutum, peşinden nasihati getirir. Bu da çocukla aranızdaki iletişim kanalını kapatır.
3. Güçlü ve açık uçlu sorularla çocuğunuzun fikirlerine kulak verin ve sözünü kesmeden, müdahale etmeden yorum yapmasına izin verin. Sen ne düşünüyorsun bu video hakkında? Sence kim haklı? Neden? Başka nasıl çözülebilirdi? Kim kazandı bu kavgayı? Sence bu olay PR olabilir mi? Bu olay neden bu kadar ilgi çekiyor? vs. soruları çocuğun yaş ve olgunluğuna göre uyarlanabilir.
4. Sorularla ve aktif dinleme ile iletişim kanalı açmış olacaksınız. Çocuklarımızın gündeminde olan bir kavga sahnesi içeren bir video üzerinden sınırlar, problem çözme, şiddet, öfke yönetimi, provokasyon vb. konular üzerine bir sohbete dönüşecektir ve tam bu noktada iletmek istediğimiz mesaj yerini bulacaktır.
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio