Görüş Bildir
Haberler
İhsanoğlu'ndan 'Paralel Yapı' Operasyonuna Sert Sözler

İhsanoğlu'ndan 'Paralel Yapı' Operasyonuna Sert Sözler

coşkun ören
24.07.2014 - 17:34 Son Güncelleme: 24.07.2014 - 17:38

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, 'Polislerin polisleri kelepçelemesi, savcıların savcıları hapse atması Türk adalet tarihine kara bir leke olarak girecektir.' dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için Kayseri’ye geldi. Erkilet Havaalanı’nda kalabalık bir topluluk ve uzun araç konvoyuyla karşılanan İhsanoğlu daha sonra bir otele geçerek burada basın mensuplarına açıklama yaptı. Kayseri’ye yaptığı bu ziyaretin çok büyük önemi olduğunu ifade eden İhsanoğlu, şunları söyledi: 'Biz bu şerefli yolda, Meclis'te CHP ve MHP’nin uzlaşarak bir Anayasa çerçevesi içinde, anayasal hakkın kullanılmasıyla mutabakatla yola çıktık. Gün geçtikçe bütün siyasi partiler, en sağdan en sola kadar bunun etrafında kenetlendi. Bu Türkiye’de özlenen bir durum. Böyle büyük bir uzlaşı başlıyor, kısa günler içinde muazzam şekliyle devam ediyor, 14 gün içerisinde kat ettiğimiz mesafe büyük. Dev adımlar. Bunun herkesi sevindirmesi lazım. Bu başkasının hakkını gasp etmek değil. Medeni bir yarış. Ülkenin önünü açmak için yapılan bir yarış. Bunun çelebice ve medenice yapılması gerekir. O makama gitmek isteyenler bunu böyle yapmalı. Bir taraftan siyasi propagandalar siyasi karalamaya dönerse Türkiye’nin önü açılmaz.'

'HAKKIMDA KARALAMA YAPIYORLAR'

Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde ilk ziyaret ettiği Trabzon’da başından geçen bir anısını paylaşan İhsanoğlu, 'Cuma namazı sonrası genç bir arkadaş yanaşmak, emniyetçiler uzaklaştırmak istedi. Ben gelmesini istedim. Geldi bana dedi ki ‘Siz Çankaya’ya çıkınca Kur'an-ı yasaklayacaksınız. Ben hafızlık yapıyorum.’ dedi. Ezberlemiş birşeyleri. Hafızlık çalışanlar eğik dolu başak gibi olur, okudukları da yüzlerinden belli olur. Sözünü tamamladıktan sonra dedim ki, 'Ben seni Çankaya’da kıraat-ı aşare dinleyeceğim’ dedim. Bu 10 değişik okuma tarzı demek. Bunu hafızlık çalışanlar bilir. Baktı anlamadı ve ayrıldı. Bir iki tane gazete bunu aldı ve yazdılar.' diye konuştu.

Bugün yine başka bir propagandaya başladıklarını anlatan İhsanoğlu, 'Çankaya’ya çıkarsa Kur'an okutmayacaklar’ diyorlar. Böyle iftira olur mu? Bir diğeri de başörtüsüyle ilgili görüşlerim. Ben dedim ki başörtüsü haktır, dini bakımından dini vecibedir ve sosyolojik bakımdan gelenektir’ Bu birinci ve ikinciyi atıyorlar ‘İhsanoğlu gelenektir dedi’ diyorlar. Bunun halâ tekrarlanması ve nefret söylemine dönüştürmek için söylenmesi çok ayıp.' dedi.

'FİLİSTİN KONUSUNDA BENİM SÖYLEDİĞİM YOLDAN GİDİLİYOR'

Filistin'le ilgili yaptığı konuşmalara da değinen İhsanoğlu, 'Ben İsrail’in tecavüzlerini kınadım ve devlet terörizmi yaptığını söyledim. Buna rağmen benim bitaraf kaldığımı iddia ediyorlar. Şunu söyleyeyim, Filistin ve Gazze’yle ilgili fikrimi açık açık söyledim. İsrail’in hunharca ve vahşice saldırılarını kınadım. Bir yol gösterdim, birincisi Güvenlik Konseyi ve burası kapalı. Oradan geçit yok. 5 daimi üye üzerine baskı yapılması gerekiyor. İkinci yol benim 2009'da açtığım İnsan Hakları Komisyonu yolu. Dün Cenevre’de benim söylediğim yoldan devam ettiler. İnsan Hakları Komisyonu benim söylediğim gibi gerçekleri tespit etme heyeti kurdu. Bu heyet bir an önce oraya gidip savaş suçlarını tespit etmeli. Ondan sonra Filistin devleti, Uluslararası Ceza Mahkemesine gidebilir. Bizim vazifemiz bunlara destek vermektir. Ben bunları söylerken söylemediğim laflar ortaya atılıyor. Allah’tan korkmuyorlar. Eğer Allah’tan korkuyorlarsa Hucurat süresini okusunlar.' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ekmeleddin İhsanoğlu, 'Biz halkın sağduyusuna güveniyoruz. İki partiyle başlayan bu seçim kampanyası 10 partiyi aşan bir destekle devam ediyor. AK Partililerin de oy vereceğini düşünüyorum. 3 aday var, haklı olarak ortaya çıktı. Anayasal hakkını kullanıyor. Bunun diğerine karşı düşünülmesi siyasetin şahsileştirilmesi demektir.' ifadesini kullandı.

'BAŞBAKAN'IN İKÖ HAKKINDAKİ KASTI'

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği dönemiyle ilgili Başbakan Erdoğan’ın sözleri hakkında da konuşan İhsanoğlu, 'Ben Sayın Başbakan'ın bütün sözlerini doğrusu takip edemiyorum. O’nun üslubuna katılmıyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin adayı olarak çıktım ve kazandım. Suudi arabistan, Pakistan, Bengladeş, Mısır gibi birçok devlet karşımızdaydı. Ben bu seçimi nasıl kazanılacağını anlattıktan sonra mükemmel şekilde kazandım. İkinci dönemde ise uzatma, diğer devletlerin teklifiyle Suudi Arabistan'ın istemesiyle oldu. Ben bunu ilk defa açıklıyorum. Bu konulara girmek istemezdim. Beni devletim istemedi. Ben göreve gelirken ant içtim ve bu yeminime son güne kadar sadık kaldım. Bu görevlerde minnet borcu yoktur, beklenemez. Ben 2 şeyi gözettim. Birincisi 57 ülke önündeki andıma sadık kalmak ve kendi milletimin menfaatlerini korumak. İKÖ 57 ülkenin bütçeleriyle yönetilir. Ben kendi ülkemin de bağış yapmasını istedim. Herhalde Başbakan bunu kastediyordur.' dedi.

Kadir Gecesi'nde İhsanoğlu adına vatandaşların cep telefonlarına gönderilen kutlama mesajının siyasi içerikli olduğu yönündeki bir soruya da İhsanoğlu, 'Ben kandili kutladım, bana oy verin demedim.' diye konuştu. Bunun üzerine salondakiler alkışladı.

'YÜZDE 60 OY ALACAĞIZ'

'Hedeflediğiniz bir oy oranı var mı?' sorusuna da İhanoğlu, 'Yüzde 60' cevabını verdi. Türkiye siyasetinde bir değişim talebi olduğunu görmek gerektiğini belirten İhsanoğlu, 'Bu değişimle beraber istikrarı devam ettirmek ve huzuru ve Türkiye’nin dışardaki itibarını geri getirmek lazım. O bakımdan bu rakam bir rüya değil. Bu verilerin rakama dönüştürülmüş halidir.' şeklinde konuştu.

Hükümetin İsrail’e jet yakını sattığı ve Erdoğan’ın çocuklarını gemileriyle taşındığı iddiasıyla ilgili de İhsanoğlu, 'Bu iddialara benim söyleyecek bir lafım yok. İddialar delile muhtaçtır. Fakat Türkiye’nin İsrail ile ticaret rakamı artmıştır.' değerlendirmesini yaptı.

'FİKRİNİ SÖYLEMEKTEN ÇEKİNENLER VAR'

SP’nin 'Hiçbir adaya destek vermeyeceğiz' açıklamasının hatırlatılması üzerine de İhsanoğlu, şu karşılığı verdi: 'İlk ve son ifadesini de takip ettik. İlkinde benim adım anıldığında takdirlerini ifade etmiştir. Hatta ‘bu Milli Görüş'ün bir zaferidir’ diye konuşmuştu. Fakat yine kamuya, basına açık ettiğinde de yine güzel sözler söyledi. Biz anlıyoruz. Türkiye’de açıktan ifade beyan etmek kolay değil. Çekinenler var. Türkiye’de böyle bir hal var. Bunun farkına varalım. Demokrasi başkalarını kötülemek ve yeni düşmanlar icat ederek olmaz. Mühim olan daha iyi bir noktaya gelelim.'

'HAMASİ NUTUKLARA RAĞMEN FİLİSTİN'DEKİ AMBARGO KALKMADI'

Başbakan’ın 'One minute' çıkışıyla ilgili bir soruya da İhsanoğlu, '2007 sonunda İsrail birkaç yere saldırdı ve adam öldürdü, ev yıktı. 2007’nin son günlerinde bugünkü senaryo aynen uygulandı. 1500 kişi falan şehit edildi. O günden bugüne aynı senaryo ilerliyor. Üçüncü yol, uluslararası mahkemeler. O yolu denemek lazım. 2006’dan bugüne kadar ambargo halen devam ediyor. Bunu delmek maalesef bütün gayret, nutuk ve hamasi şeylere rağmen delinmedi. Halbuki enerjimizi biraz bu yöne kanalize etsek daha iyi olurdu.' cevabını verdi.

'OPERASYON TÜRK ADALET TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GİRECEKTİR'

Çözüm süreci ve gözaltına alınan polislerle ilgli ibir soruya da İhsanoğlu, öncelikle terörün bitirilmesi lazım geldiğini vurguladı. 'Bu meselenin hallinden yanayız.' diyen İhsanoğlu, gözaltındaki polislerle ilgili de şunları söyledi: 'Polislerin polisleri kelepçelemesi, savcıların savcıları hapse atması Türk adaletinin adalet tarihine bir kara leke olarak girecektir. Çünkü yargının siyasileştirilmesi korkunç bir hadisedir. O zaman bu ülkenin hakim, savcı kolluk güçlerine güven çöker. Adalet mülkün temelidir. Mülk devlet demektir. Onun için bu şekilde olan hadiseler şaşırtıcıdır. Daha önce tutuklanların bir kısmı serbest kaldı. Allah'tan kanunları uygulayan hakim savcılar var.'

Öte yandan Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’unu basın açıklamasını çok sayıda gazeteci takip etti. Toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı erdoğan toprak, MHP Genel Başkan yardımcısı Ruhsar Demirel, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da hazır bulundu.

Milliyet

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/ihsanoglu-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0