onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İçki İçtiğimiz Günün Ertesinde Yaşanan Akşamdan Kalmışlık Hissinin Sebebini Biliyor musunuz?

İçki İçtiğimiz Günün Ertesinde Yaşanan Akşamdan Kalmışlık Hissinin Sebebini Biliyor musunuz?

cakyz
01.03.2017 - 01:10

O hissi hepimiz biliriz: İçki içtiğimiz bir günün ertesinde vücudumuz garip reaksiyonlar göstermeye başlar. Başımız ağrır, midemiz bulanır, vücudumuz kırılır, başımız döner, kimi zaman ishal ya da kabız oluruz, uykumuz gelir, kafamız karışır... Tüm bunları anlatmama gerek yok, zaten hepimiz biliyoruz. Ancak bilmediğimiz bir şey var ki, o da yaşanan bu reaksiyonların neden kaynaklandığı...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Akşamdan kalmışlık hissinin birden çok sebebi bulunmaktadır.

Akşamdan kalmışlık hissinin birden çok sebebi bulunmaktadır.

İçki içtiğimiz günlerin ertesinde yaşadığımız tatsız semptomların önemli sebeplerinden bir tanesi sıvı kaybıdır. İçtiğimiz bir sıvının vücudumuzda sıvı kaybına sebep olması her ne kadar kulağa tuhaf gelse de, alkol, antidiüretik bir hormon olan vazopresinin salınımını önleyerek vücudumuzun normalden daha fazla idrar üretmesine ve böylece susuz kalmamıza sebep olmaktadır. Yaşadığımız bu susuzluk da ertesi gün yaşadığımız baş ağrısı, ağız kuruluğu ve bitkinlik hislerine yol açmaktadır.

Akşamdan kalmışlığın semptomları ertesi gün herhangi bir saatte ortaya çıkabilmektedir.

Ancak hepimizin bildiği üzere semptomlar genellikle sabahları görülmektedir. Ayrıca akşamdan kalmak, fiziksel semptomların yanı sıra psikolojik sıkıntılara da sebep olabilmekte, aşırı kaygı, pişmanlık, utanç, moral bozukluğu ve depresif hislere yol açabilmektedir. Bu durumların ortaya çıkmasında rol oynayan bir diğer etmen ise kişinin ne kadar alkol aldığı ve ertesinde kaç saat uyuduğudur.

Bu belirtilerin görülmemesi için alınabilecek maksimum alkol miktarı ise bilinmemektedir.

Çünkü akşamdan kalmışlığın etkileri kişilerin alkol direncine, o günün şartlarına, kişinin yorgunluk ve açlık seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Bu etkiler çoğu zaman 24 saat içerisinde tamamen geçmektedir.

Belirtilerin bir diğer sebebi ise bağışıklık sistemimizin alkole gösterdiği reaksiyondur.

Bağışıklık sistemimizin alkole gösterdiği tepki genellikle iştahımızı, konsantrasyonumuzu ve hafızamızı etkilemektedir. Alkol aynı zamanda mide asitlerinin üretimini arttırmakta ve sindirimimizi yavaşlatmaktadır. Bu etki de ertesi gün midemizin bulanmasına, kusmamıza ya da karnımızın ağrımasına sebep olmaktadır.

Alkol tüketiminin beyin hücrelerimizi öldürdüğü yönündeki yaygın inanç doğru değildir.

Alkolün gerçekten de beyin hücrelerimizi öldürebilecek bir etkisi vardır; ancak bu seviyedeki alkolü bir gün içinde tüketmemiz mümkün değildir. Örneğin saf alkol hem beyin hücrelerimizi hem de vücudumuzun başka yerlerindeki hücreleri öldürebilir; zaten bu tip alkolün dezenfektan olarak kullanılmasının sebebi de tam olarak budur. Ancak içtiğimiz hiçbir içki, bizi öldürmeden beyin hücrelerimiz yok edecek güce sahip değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Akşamdan kalma olduğumuzda vücudumuzda gerçekleşen diğer değişiklikler ise şu şekildedir:

Alkol, karaciğerin glikoz üretimini olumsuz yönde etkileyerek yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğuna yol açar. Uyku düzeninde bozulmalara yol açarak akşamdan kalmışlığın etkisini arttırır ve damarları genişleterek baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar.

Peki ertesi gün yaşadığımız bu olumsuz etkilerin önüne nasıl geçebiliriz?

Gün boyunca su tüketmek ve hafif besinler tercih etmek rahatsızlığınızı büyük ölçüde azaltacaktır. Bal ve meyve suyu gibi früktoz içeren besinler tüketmek, akşamdan kalmışlığın belirtilerini gidermekte etkilidir. Tabii, akşamdan kalmışlığın en sağlıklı çözümünün bilinçli alkol tüketmek olduğunu belirtmeye gerek bile yok...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
98
17
8
8
7
4
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Altug Dogruer

alka seltzer hayat kurtarır

Mustafa Kaya

Az için amk sizde, Ağzınızla içtiğiniz müddetçe bişi olmaz.

vlknsn

en sağlıklı çözümün "hiç tüketmemek" olduğunu belirtmeye gerek duydum