Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
IBM’in İcat Ettiği 7 Nanometre Boyutundaki Çip
IBM yarı iletken çip araştırmalarında on yıllardır büyük buluşlara imza atıyor. Şimdi de bu sıkı çalışmalarının semeresini 7 nanometrelik çiplerle alıyor. Bu da demek oluyor ki minyatürize edilmiş elektronikler o kadar küçük ki çiplerin üzerindeki iletkenler metrenin 7 milyarda biri uzunluğunda. Bu da insan saçından 1.400 kat daha ince demek oluyor.
Intel Onursal Başkanı Gordon Moore’un 1965’te yaptığı “her birkaç yılda bir çiplerin üzerindeki bazı bileşenlerin sayıca iki katına çıkacağı” tahmininden sonra en son icat edilen bu çipler endüstrideki gelişmenin en az bir nesil daha devam etmesini sağlayacak. Bu çipler pazar payını artırınca daha hızlı bilgisayarlardan daha akıllı “Nesnelerin İnterneti (IoT)” cihazlarına veya akıllı ve birbirine bağlanabilir günlük nesnelere kadar piyasada daha hızlı, daha ucuz ve daha iyi elektronik ürünler göreceğiz.
IBM bu son kilometre taşının, şirketin geçen yıl duyurduğu çip araştırma ve geliştirmesine beş yılda yapılan 3 milyar dolarlık yatırımın meyvesi olduğunu belirtiyor. Bu duyuru bir bakıma hem acı hem de tatlı. IBM çip araştırmalarında hala lider olsa da geçen yıl çip üretim girişimini GlobalFoundries’e satmayı kabul etti (anlaşma geçen hafta onaylandı). IBM aynı zamanda çip üzerinde 7 nanometrelik iletkenlere uzanan başarıya giden yolda on yıllar boyunca on farklı büyük buluş gerçekleştirdi.
IBM, sistem girişiminin IBM araştırma inovasyonları temelli en gelişmiş yarı iletkenleri kullanmaya devam edeceğini ama bu çiplerin artık muhtemelen GlobalFoundries tarafından üretileceğini söylüyor.
IBM’in en son büyük buluşuyla ürettiği çipler ise işlevsel iletkenlere sahip 7 nanometrelik test düğümü çipleridir. Bu da demek oluyor ki bu çiplerin ticari sürümlerinin çıkması için hala biraz zaman gerekiyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımıza güç veren mikroişlemciler gibi günümüzün en iyi çipleri 22 nanometre ve 14 nanometre teknolojisini kullanıyor. Bir sonraki teknoloji 10 nanometre olarak üretilecek ve 7 nanometrelik çipler de bundan sonra hayata geçecek.
IBM 7 nanometrelik büyük buluşunu New York Eyaleti’yle yaptığı ortaklığa, GlobalFoundries ile yaptığı gelişim ittifakına, Samsung ve çip üretim gereci tedarikçileriyle yaptığı ortaklıklara ve Albany, N.Y.’deki SUNY Poly’s NanoTech Complex’te çalışan IBM araştırmacılarına borçlu olduğunu söylüyor.
IBM’e göre 7 nanometrelik çipler sayesinde bulut bilişiminin, büyük verilerin, bilişsel bilgi işlemin ve mobil ürünlerin taleplerini karşılamak için teknolojinin sınırları zorlanacak.
Uygulanabilir bir 7 nanometrelik düğüm teknolojisi geliştirmek yarı iletken endüstrisinin en büyük meydan okumalarından biriydi. Geleneksel işlemlerde böylesine küçük ebatların peşinden koşmak veya daha yüksek performans, daha düşük maliyet ve daha düşük güç gereksinimleri elde etmek için çipleri küçültmek şimdiye kadar çip performansını düşürmüş ve ölçeklendirmenin beklenen faydalarını yok etmiştir.
IBM’e göre araştırmacılar 7 nanometrelik çiplerin teknolojinin temel bariyerleri nedeniyle ulaşılamaz olabileceğinden korkuyorlardı. Fakat IBM Research’ün öncülüğünü yaptığı yeni yarı iletken işlemleri ve teknikleri kullanılmıştır. IBM, silikon germanyum (SiGe), kanal iletkenleri ve Extreme Ultraviolet (EUV) litografi entegrasyonu gibi geçmiş inovasyonları farklı seviyelerde kullanmıştır. IBM bu inovasyonlar sayesinde mevcut en iyi teknoloji olan 10 nanometreye kıyasla çip boyutunu yüzde 50 azaltmıştır.
Yorum Yazın