Görüş Bildir
Haberler
HGB: Hemoglobin Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

HGB: Hemoglobin Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
14.09.2021 - 09:30

Kana kırmızı rengini veren hemoglobin, kan hücrelerinin şeklinden de sorumludur. Hemoglobin sayesinde kırmızı kan hücreleri damarlarda rahatça hareket edebilir. Bu kırmızı kan hücrelerinin çoğu hemoglobin sayesinde oksijeni akciğerlerden taşır. Geriye kalan kısmı ise plazmada çözülür. Hemoglobin plazmaya göre 30 ila 100 kat daha fazla oksijenin hareket etmesini sağlar. Her hemoglobinin molekülünde dört tane demir atomu bulunur. Bu demir atomları ise oksijen molekülleriyle birbirine bağlıdır. Peki hemoglobin Nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sağlık kuruluşlarında yapılan rutin bakım testlerinden biri olan hemoglobin testi, birçok hastalık hakkında bilgi verir. Özellikle kansızlık ve demir eksikliği durumlarında ilk başvurulan parametrelerden biridir. Bu testte ortaya çıkan değerler kişinin yaşı, sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Kemik iliğinde nadiren de olsa görülen polisitemi hastalığının varlığına bu testin sonuçlarına bakılarak karar verilir. Genel sağlık testlerinde ortaya çıkan hemoglobin hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

HEMOGLOBİN NEDİR?

Demir açısından oldukça zengin bir protein olan hemoglobin, kemik iliğinde üretilir. Havanın içindeki oksijen akciğerlere girerek kanda bulunan hemoglobine tutunur. Bu kan hücreleri sayesinde oksijen vücuttaki doku ve organlara taşınır. Bunun sonucunda dokulara ulaşan karbondioksitte hemoglobine yapışarak akciğerlere gelir. Akciğerler yoluyla da karbondikoksit dışarı atılır. Bu döngü hemoglobinin yardımıyla gerçekleşir.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMLARA GELİR?

Vücutta oksijen ihtiyacı ortaya çıktıkça, hemoglobin yüksekliği görülür. Özellikle yüksek yerlerde yaşayan ve sigara içen insanlarda bu yüksekliğin görülmesi normaldir. Bazı tümörler, kemik iliği bozuklukları, düşük kan oksijen seviyesi, KOAH gibi ileri derece akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği kanda hemoglobin seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Hemoglobin yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Yorgunluk

  • Kaşıntı

  • Ani kilo kayıpları

  • Ağrılı eklem şişmesi

  • Normalden fazla terleme

  • Ciltte ve gözlerde sararma

  • Baş dönmesi

  • Baş ağrısı

  • Ciltte kırmızı veya mor bir ton

Hemoglobin düşüklüğü ise vücudun alyuvarları az yada hiç üretmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu duruma birçok hastalık neden olabilir. Özellikle demir eksikliği anemisi kan hücrelerini olumsuz yönde etkiler. Kanser türleri, kemoterapi ve bu tür ilaçlar, siroz, kronik böbrek hastalıkları, hipotiroidi, vitamin eksikliği anemisi ve kurşun zehirlenmesi düşüklüğe neden olur. Hemoglobin düşüklüğünün belirtileri ise şunlardır:

  • Normal olmayan  hızlı kalp atışı

  • Baş ağrısı

  • Göğüs ağrısı

  • Ellerin, ayakların şişmesi ve soğuması

  • Egzersiz

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Hemoglobin değerleri yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterir. Ayrıca vücut ve genetik yapı, hormonal durumlar herkes için gerçeği yansıtmayabilir. Olması gereken hemoglobin değerleri yenidoğanlar için 13.5- 24 gr/ dl, 0- 3 yaş arası bebekler için ise 11- 13 gr/dL'dir. Değerlerin 3- 11 yaş arası çocuklarda 12- 14 gr/dL olması beklenir. Yetişkinlerde ise bu değerler daha da yüksektir. Erkeklerde 13.5- 17.5 gr/dL, kadınlarda 12.5- 15.5 gr/dL'dir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın