Herkesin Kafasını Kurcalayan Soruları Açıklığa Kavuşturacak 12 Cevap
Buradaki soruların neredeyse tamamını aklınızdan geçirdiniz ama cevaplarını muhtemelen hâlâ tam anlamıyla bilmiyorsunuz. O zaman bu sorulara açıklığa kavuşturmanın tam zamanı!
1. Neden Gündüzleri Pencere Camlarına Dışarıdan Bakıldığında İçerisi Zor Görülür?
2. Yollarda Gördüğümüz Bazı Suların Üzerinde Neden Gökkuşağı Renkleri Olur?
3. Erkekler Sabahları Uyandıklarında Neden Ereksiyon Olur?
4. Kara Kediler Yıllarca Neden Uğursuz Olarak Görüldü?
5. Gök cisimlerinin Bazıları Yuvarlakken Bazıları Neden Yuvarlak Değildir?
6. Yara İzleri Neden Kalıcıdır?
7. Bal Neden Asla Bozulmaz?
8. Ağladığımızda Boğazımızda Neden Yumru Varmış Hissi Oluşur?
9. Hareket Halindeki Araba Tekerlekleri Neden Ters Yönde Dönüyormuş Gibi Görünür?
Aslında bu sadece araçların tekerleklerinde değil, hızlı dönen bütün pervanelerde tanık olmanın mümkün olduğu bir görsel yanılsama. Ancak bu olguya çoğunlukla televizyonda ya da sinemada izlediğimiz hareketli görüntülerde rastlarız.
Video kameralar görüntüyü sürekli olarak kaydetmez. Birbiri ardınca kaydedilen fotoğraflar -video kameralar çoğunlukla saniyede 24 kare kaydeder- görüntüyü hareketli algılamamızı sağlar. Tekerleğin ya da pervanenin dönme hızının kameranın kayıt hızı ile eşleşmesi durumunda, tekerlek ya da pervane duruyormuş gibi görünür.
Pervanenin kameranın kayıt hızından daha hızlı ya da daha yavaş dönmesi durumunda, kanatlarının sayısına ve kanatlar arasındaki açıya bağlı olarak pervane normal dönüş yönünün tersi yönde ya da dönme yönünde ama olduğundan daha yavaş hareket ediyormuş gibi görünebilir.
Genellikle videolarda rastladığımız bu görsel yanılsamaya, nadir de olsa gerçek hayatta da tanık olmak mümkün. Aydınlanmanın belirli aralıklarla ortaya çıkan ışık parlamalarıyla sağlandığı durumlarda, ışık parlamaları arasındaki zaman farkı -kameralardaki görüntü kaydetme hızına benzer şekilde- pervanenin hareketinin farklı şekilde algılanmasına neden olur.
10. Oda Sıcaklığında Metal Maddeler Neden Daha Soğuk Olur?
Vücudumuzun sıcaklığı yaklaşık 37 santigrat derece iken, oda sıcaklığı yaklaşık 20 santigrat derecedir. Tabii odadaki eşyalar da oda sıcaklığındadır. Eşyalarımızın metal kısımlarını tahta kısımlarına göre daha soğuk hissederiz. Çünkü metal iyi bir iletkendir ve hemen bizden ısı almaya başlar. Elimizde ısı kaybı olur ve elimiz üşür. Biz de metali daha soğukmuş gibi hissederiz. Tahta, metale göre kötü bir iletken olduğundan bizden daha az ısı alır. Biz de tahtayı, metalde olduğu gibi fazla soğuk hissetmeyiz. Özetle metal ve tahtayı farklı sıcaklıklarda hissetmemizin sebebi vücudumuzdan çektiği ısıların farklı olmasıdır.
11. Ses Kaydımızı Dinlediğimizde Sesimizi Neden Kendi Duyduğumuzdan Farklı Algılarız?
Kendi ses kaydımızı dinlediğimizde çoğunlukla duyduğumuz sesten rahatsız olur ve kayıttakinin kendi sesimize benzemediğini düşünürüz. Çünkü normalde kendi sesimizi iki şekilde algılarız. Konuştuğumuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağımıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır. Ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynumuzdaki ve başımızdaki kemikler tarafından da iletilir. Kokleaya ulaşan bu titreşimlerin frekansı havada yayılan sesin frekansından daha düşüktür. Kendi sesimizi bu iki farklı yoldan ulaşan ses dalgalarının birleşimi şeklinde algılarız.
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için sesimizin vücudumuzun içinde iletilen bileşenini duyamamış oluruz. Dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıkları taktığımızda ise sadece “kendi iç sesimizi” algılarız.
12. Aynadaki Görüntümüz Fotoğraftaki Görüntümüzden Neden Daha Güzel Görünür?
Bir uyarıcıya ne kadar 'maruz bırakılırsanız', ona o kadar aşina olmaya başlarsınız. 'Maruz kalma etkisi' tam olarak bunu söyler. İlk başta gözünüze çirkin gözüken birinin zamanla dış görünüşünün hoşunuza gitmesinin nedeni bu etkidir aslında. Mesela zamanla tadını sevmediğimiz sebzeleri şimdilerde yiyebiliyor olmamız da bundan kaynaklıdır.
Yapılan bir deneyde, bir grup insana kendilerinin fotoğraf makinesiyle çekilmiş fotoğrafları gösterilir. Daha sonra da katılımcılara ayna görüntülerinin fotoğrafları verilir. Deneyin sonunda çok çok büyük bir çoğunluk, ayna görüntülerini, fotoğraf makinesiyle çekilmiş gerçek fotoğraflarına tercih etmiştir. Çünkü onlar kendilerini hayatları boyunca aynadan görmüşlerdir. Ancak bu kişilerin yakınlarına aynı iki fotoğraf gösterildiğinde sonuçlar farklıdır. Tahmin edeceğiniz üzere katılımcıların yakınları, fotoğraf makinesiyle çekilmiş gerçek görüntüleri daha tercih edilir bulmuşlardır. Ne de olsa onlar da hayatları boyunca bu insanlara aynadan değil de direkt olarak karşıdan bakmışlardır.
Yorum Yazın
#11 bu sadece kendimiz için mi geçerli, çünkü diğer insanlarda bana sesin farklı diyor
Türkiyede erkeklerimizin pipisi kalkıyor da niye hiç bir kızımız erkeklerimizle sex yapmıyor ozaman çocukların pipisinde problem yok salak kızlarımıızın kuşu... Devamını Gör
Tek etken bu mu sana göre? Türkiye'de evlilik öncesi cinsel ilişki hala aileler için bir tabuyken bunun kadınlar için nasıl gerçekleştirilmesini bekledin? Ha... Devamını Gör
Sokak Köpeklerinin motosiklet veya araba geçerken tekerlerine niçin saldırdığınıda ekleseydiniz.