Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'İki Hafta İçerisinde Müzakere Sürecine Geçilebilir'
HDP'den Önemli Çözüm Süreci Açıklaması
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, önümüzdeki hafta HDP heyetinin bir kez daha İmralı Adası'na gideceğini ve bir-iki hafta içerisinde müzakere aşamasına geçilmesini beklediklerini açıkladı.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Meclis Grup Toplantı Salonunda gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Hakan Fidan'ın istifası ve çözüm sürecine etkisine yönelik bir soruya Yüksekdağ, 'Siyasi iktidarın kendi içindeki gelişmelerden bir tanesi. Çözüm sürecinde önemli bir rol oynamış birisi. Çözüm süreci Türkiye siyasetinden kişi ve kadrolardan bağımsız bir alandır. Çözüm sürecinin yürütülmesi ve organizasyonunda çok ciddi bir değişiklik oluşturacağını düşünmüyorum. Çözüm süreci devletin bir sorumluluğudur; toplumsallaşmış bir sorundur. İstifa etmiş olmasını çözüm sürecine çok etkili ve belirleyici olacağını düşünmüyorum.' şeklinde cevap verdi.
'PAKETİN TÜRKİYE SİYASETİ VE ÇÖZÜM SÜRECİ AÇISINDAN RİSK OLDUĞU AÇIK'
Güvenlik paketi adı altında yaşanılan tartışmanın aslında bir trajedi olduğunu vurgulayan Yüksekdağ, güvenlik paketine sadece itiraz etmekle yetinmeyeceklerini, çıkarmama tavrının yanında yapıcı öneriler de sunacaklarını kaydetti. İç güvenlik paketiyle ilgili iktidarla bir görüşme olup olmadığına ilişkin bir soruya Yüksekdağ, 'Hükümetle somut, birebir görüşme yok. Pazarlık içinde bir görüşme yok. Bu paketin Türkiye siyaseti ve çözüm süreci açısından bir risk olduğu açık. Tüm muhalefet partileri bu pakete karşı olduklarını ilan ettiler. Bu paketin çıkarılması zaten tartışmalı hale gelmiştir. Bu itirazların paketin geri çekilmesi, kayde değer bir biçimde revize edilmesine dönüşmesini temenni ediyorum. Ertelemeyi iktidarın yeterince pakete güvenmediğinin, kendi tavrına yeterince güvenmediğinin bir işareti olduğunu düşünüyorum.' şeklinde konuştu.
'ÖCALAN GÖRÜŞMELERİNDE İÇ GÜVENLİK PAKETİ ELE ALINMADI'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hakan Fidan istifasına yönelik bir açıklamalarının sorulması üzerine Yüksekdağ, siyasi iktidarın kendi içinde yaşadığı bir çelişkinin ifadesi olduğunu kaydetti. Bu kritik dönemin aşılması için iktidardan ve Cumhurbaşkanı'ndan demokratik ve kararlı bir duruşu sergilemesini beklediklerini ifade etti.
İç güvenlik paketinin Öcalan ile yapılan görüşmelerde bir madde olarak ele alınmadığını belirten Yüksekdağ, İmralı'da yürütülen tartışmalarda bu paketin ele alındığına dair bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Yüksekdağ, 'İç güvenlik paketi, sürecin ruhuna ve amacına aykırıdır bu paket. Bunu net bir biçimde ifade ediyoruz.' dedi.
'UĞURSUZ VE DAYANIKSIZ BİR KEHANETTİR'
HDP'nin yüzde 10 barajını aşamamasıyla ilgili yapılan tartışmayı 'Uğursuz ve dayanıksız bir kehanettir.' ifadeleriyle değerlendiren Yüksekdağ, barajı aşacaklarını vurguladı.
'HDP bugün üçüncü bir odak olmuştur.' diyen Yüksekdağ, gittikçe kendisini geliştiren, ilerleten bir siyasi çizgide devam ettiklerini söyledi. Artık 9,5-10,5 bandının kendileri için yakalanan bir aralık olduğunu dile getiren Yüksekdağ, 'Yüzde 15'in üzerinde çıkarsak kimse şaşırmasın. Biz kendimizi şaşırmamaya hazırlıyoruz.' diye konuştu.
'Barajı aşamazsak şu olur' diye tek bir laf söylemedik.' diyen Yüksekdağ, bütün hazırlıkları barajı sadece aşmak için değil çok üzerinde alarak bir alternatif olmak istediklerini söyledi. Seçeneklerin zaten önceden oluşturulduğunu belirten Yüksekdağ, A, B, C diye planları olmadığını ve tüm planların mevcut olduğunu vurguladı.
Yüksekdağ, HDP'nin Meclis'e girmeme ihtimalinin sadece hükümet ve siyasi iktidar eliyle yürütülecek bir darbeyle olacağını savundu. Bir komplo olmaması halinde barajı aşmalarının önünde bir engel olmadığına dikkat çekti.
KOMPLO VE DARBE GİRİŞİMİ
Yüksekdağ, 'Somut bir darbe, komplo duyumumuz yok. Nasıl HDP'nin barajı aşamaması bir ihtimal ve olasılıksa; komplo ve darbe girişimi de sadece bir olasılıktır. Bir bilgimiz olduğu için bunu söylemedim. Bu da bir olasılıktır.' ifadesini kullandı. İktidar ve muhalefet tarafından HDP'nin barajı aşamaması için sistematik bir çaba olduğunu ve bunun görmezden gelinemeyeceğini dile getiren Yüksekdağ, iç güvenlik paketinin getirilişiyle ilgili 'Paketi getirmede devlet terörünü artırma hesaplarınız, sokakları germe hesaplarınız mı var?' diye sordu.
'2015 seçimlerinden önce bu paket çıkarsa, icrasına yine bakarız ama bu siyasette çok acı dersler aldık. Artık bir ders, bir risk daha kaldıracak durumda değiliz. Seçimlere güvenlik ve huzurun sağlandığı koşullarda gitmek zorundayız.' diyen Yüksekdağ, kendilerine hala seçimlere 'bağımsız olarak girin' baskısı yaptıklarını söyledi.
'ŞU AN MÜZAKEREYE GEÇİLME SÜRECİDİR'
Çözüm sürecine ilişkin bir soruya Yüksekdağ, 'İleriye gitme hazırlığı var. İleriye gitme, götürme hazırlığı var karşılıklı olarak. Şu an o aşamadayız. Önümüzdeki bir iki hafta içinde bunun somut hale bürüneceğini düşünüyoruz. Müzakereye geçildiğine yönelik iki tarafın da kamuoyuna bir açıklama yapması uygun olacaktır. Süreç şu an müzakereye geçilme sürecidir. Geçilmediği takdirde ortak açıklama da olmaz. Hükümet hazırlıklarını tamamladıktan sonra müzakereye gidilecektir. İki hafta içinde hükümet tarafından bu kararı vermesini bekliyoruz. Hükümetin ciddi bir karar verip çıkış yapması gerekiyor. Sadece iyi niyet ve tek taraflı bir çabayla bir yere varılamaz.' sözlerini kaydetti.
CHA