Hayata Dair İlk Adım! Bebekler İlk Nefeslerini Aldıklarında Ne Olur?
Hayata Dair İlk Adım! Bebekler İlk Nefeslerini Aldıklarında Ne Olur?
Onlarca ay anne karnında kaldıktan sonra o gün ilk nefeslerini içlerine çeken bebekler bu adımı tam olarak nasıl atar? Gelin birlikte öğrenelim.
Doğumdan birkaç saniye sonra bebek ilk kez kendi oksijenini alır ve bunun için minik ciğerlerinin ve dolaşım sistemlerinin de birkaç saniye içinde işleme geçmesi gerekir. Peki bu küçücük yavrular, doğumundan sadece saniyeler sonra hayatının en zorlu nefesini almayı nasıl başarıyorlar?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Akciğerler gebelik sırasında fetüse oksijen sağlamaz.
Anne karnında bebeğin akciğerleri henüz oksijen kaynağı ile temas halinde olmadığından, kan kaynağının çoğu fetüslere özgü iki kan damarı yoluyla akciğere geçiş yapar..
Neonatoloji uzmanı Dr. Jae Kim, "Yetişkin bir kalbin aksine bebek dışarı çıktığında, kalbin sağ tarafı baskın taraftır." diye açıkladı.
Bu dönüşüm, doğumdan hemen sonra bir dizi hızlı değişiklikle gerçekleşir.
Akciğerlerin bu ilk şişmesi, kan akışına karşı basıncı ve direnci önemli ölçüde azaltır.
Akciğer basıncı, sistemik kan basıncından veya kalp kasılmaları sırasında kan damarlarına uygulanan basınçtan daha düşük olduğu sırada, foramen ovale kapanır.
Bu arada, pulmoner sistemdeki düşük basınç, kanın akciğeri atlamasına ve vücuda gitmesine izin veren kan damarı olan duktus arteriozusdan kanı uzaklaştırır.
Bu noktada, bebeğin kan kaynağının %100'ü akciğerlere yönelir.
Yaklaşık 5 dakika içerisinde alınan bu ilk nefesler, bebeğin vücut ısısını dengeleyerek yüzüne renk gelmesini sağlar ve sihirli anda dünyaya merhaba derler...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın