Görüş Bildir
Haberler
Hata Yaptığımızda Kendimize Kızıp Sinirlenmemizin Faydalı Bir Psikolojik Etkisi Bulundu!

Hata Yaptığımızda Kendimize Kızıp Sinirlenmemizin Faydalı Bir Psikolojik Etkisi Bulundu!

Hayatınızda en az bir defa 'Kafama sıçayım!' demişseniz, hoşgeldiniz. Bir kere bile dememişseniz, uzaydan geldiğinize göre yorgun olmalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan, doğası gereği zaman zaman hatalı kararlar alabilen bir canlı.

Bazen arada öyle yanlışlar yapıyoruz ki, sonrasında kendimizi dövmekten beter ediyoruz. İyi ama neden? Kendimize bu kadar yüklenmemiz doğru mu?

Uzmanlara göre bu sorunun cevabı "evet".

Uzmanlara göre bu sorunun cevabı "evet".

Hatta öyle net bir 'Evet' ki, insanlık olarak en önemli özelliğimiz kendimize hatalarımız neticesinde kızmamız olabilir.

Aslında bu durumun mantığı hayli basit.

Aslında bu durumun mantığı hayli basit.

Bir konu üzerinde kendimize kızıyorsak, doğal olarak o konu hakkında bir dahaki sefere çok daha dikkatli davranıyoruz. Bu diğer canlıların sahip olmadığı bir özellik.

Negatif duygularımızın veya negatif olayların üzerine odaklanıyor olabilmemiz, tür olarak bizi başarılı kılıyor.

Bu durumun faydalarını avcı-toplayıcı zamanlarımızdan başlayarak, modern zamanlara kadar her daim görmeye devam ettik. Hatalarımız karşısında utanıp, sinirlenip, kendimizi azarlamamız sayesinde tekrar tekrar aynı hataları yapmamayı başardık.

Fakat duruma bir de diğer taraftan bakmak gerekiyor.

Nitekim modern zamanlar, tüm tarihimize kıyasla görece daha küçük bir zaman dilimini kapsıyor. Beyinlerimiz fiziksel hatalarımız karşısında bu etkili yöntemi başarıyla kullansa da, sosyal hatalarımıza karşı hala tam uyum sağlayabilmiş değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu nedenle bazı negatif durumlara karşı günlerce takılıp kalabiliyoruz.

Sanki bütün insanlar bizim o hatamızı konuşuyormuş gibi, hayatları boyunca unutmayacaklarmış gibi düşünebiliyoruz. Yani kendimize kızmak faydalı bir etki yaratacakken, birdenbire durumu daha da kötüleştiren bir eylem haline gelebiliyor.

Daha da kötüsü beynimiz, kötü bir şeyin gerçekleşme anında yaşadığı stres hissini, o şeyi düşünme anımızda tekrar yaşıyor.

Dolayısıyla aslında çoktan geride kalmış o olay, tekrar tekrar bizi rahatsız edip huzurumuzu bozuyor. Bu noktada yapılması gereken bizi meşgul edecek işlere veya hobilere yönelerek dikkatimizi o kötü olaydan uzaklaştırmaya çalışmak.

Özetle kendimize kızmak hatalarımızı tekrarlamamamız için geliştirdiğimiz güzel bir özellik.

Ancak kendinize kızarken de dozu kaçırmayın, aşırı yüklenmeyin. Yoksa tam tersi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bir hata yaptınız ama her insan hata yapar, dersinizi çıkarın ve hayatınıza devam edin. Hayat her şeyin üzerine düşünmek için çok kısa!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
6
3
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın