onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Halife Ne Demek? Osmanlı'da Halifenin Yetki ve Görevleri Nelerdir?

Halife Ne Demek? Osmanlı'da Halifenin Yetki ve Görevleri Nelerdir?

Elif Ateş
19.01.2022 - 10:56

Arabistan'da halifelik makamı, Hz. Muhammed'in vefatından sonra siyasi ve dinsel görevlerini yürütmek için kurulmuş bir yönetim türüdür. Bu makam ilk başlarda siyasi bir yönetim şekli olarak doğmuştur. Daha sonraları manevi bir otoriteye dönüşmüştür. Halife makamının başında olan kişi ise dünyadaki tüm Sünnileri temsil etmektedir. Halifelik, daha sonra pek çok devlete ve hanedana geçmiştir. En son ise Osmanlı hanedanlığında son bulmuştur. Peki, halife nedir? Halifeliğin yetki ve görevleri nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İslam toplumlarındaki kabile şekli örgütlenme, kaos ve güvensiz bir ortam oluşturmaktaydı. Kabileler arasındaki savaştan dolayı toplum hiçbir şekilde ilerleme kaydedemiyordu. İslamiyet ile birlikte bu kabileler arasındaki çatışmalar giderilmeye çalışılmıştır. Ancak peygamberin ölümünden sonra, kabileler tekrar eski düzensizliğe dönüşmüştür. Bütünlüğü korumak amacıyla yönetime birisinin seçilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu karar ile birlikte seçilen ilk halife Ebu Bekir oldu. Daha sonra sırasıyla Hz. Ömer, Osman ve Ali'ye geçti. Halifelik Emevi Devleti'nde iken hanedanlığın kontrolü altına girdi. Halifelik ve Osmanlı Devleti'ndeki halifenin görevleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Halife Ne Demek? Osmanlı'da Halifenin Yetki ve Görevleri....

Halife Ne Demek? Osmanlı'da Halifenin Yetki ve Görevleri....

Halife sözcüğü, sözlükte arkada olmak, birinin arkasından gelmek, yerine geçmek gibi anlamlara gelen half kökünden türemiştir. Birinin yerine geçerek işini, görevini devam ettiren şeklinde açıklanmıştır. Hem siyasette hem de tasavvufta terim olarak da kullanılmaktadır. Hilafet ise bir kimsenin, diğer kişinin yerinin tutmasına denilmektedir. Bu kişileri tayin etme işine de istihlaf ya da tahlif adı verilmiştir.

İslam peygamberi Hz. Muhammed'in 632 yılında ölmesinin ardından halifelik veya hilafet adında bir siyasi makam oluşturulmuştur. Bu makamdaki kişilere ise halife denilmiştir. Hilafet seçiminin kesin bir prosedürü yoktur. İlk dört halifenin sahabesinin önde gelenlerin seçimi biat alma yoluyla gerçekleşmiştir.  Daha sonraki halifeler, babadan oğula doğru veraset yoluyla gelmişlerdir. Siyasi bir yönetim olarak kurulan halifelik, kısa bir zaman içinde siyasi ve manevi bir otorite haline gelmiştir. Bu nedenle halifeler Sünniliğin temsilciliğini de yapmışlardır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda ise halifelik makamında hakkı olduğu düşünen ilk padişah I. Murat olmuştur. Edirne'nin fethedilmesi ile birlikte bu istek daha da artmıştır. I. Selim'in Mekke ve Medine'nin savunuculuğunu yapması halifelik iddialarını güçlendirmiştir. Bu nedenle 1517 yılında da halifelik Memluk Devleti'nden Osmanlı'ya geçmiştir.

Halifeliğin en önemli görevlerinden İslamiyet'i yaymak ve kutsal kitap olan Kuran-ı Kerim'i korumaktır. Osmanlı padişahlarında da bu durum devam etmiştir. Halife unvanı III. Selim dönemi ile birlikte resmi makamlarda kullanılmıştır. Saltanat ve halifelik makamı birleştirilmiştir. Devletin yıkılışına kadar halifelik Osmanlı hanedanında kalmıştır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın