onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Günlük Hayatta İşinize Yaraması Muhtemel Oldukça Basit 15 Psikolojik Yöntem

etiket Günlük Hayatta İşinize Yaraması Muhtemel Oldukça Basit 15 Psikolojik Yöntem

İnsan, doğası gereği sosyal bir varlık. Her an bir başka insanla iletişim içinde oluyor, zaman geçiriyor, düşünüyor, bir şeyler paylaşıyoruz. Pek tabii ki insan karmaşık bir canlı, ancak psikoloji bilimi de bu karmaşayı çözmek için var.

Temeli psikolojiye dayanan, çevrenizle ilişkilerinizde kullanabileceğiniz basit ve etkili bazı davranışları derledik. Sağa sola kaydedin, içselleştirene kadar uygulamaya çalışın. Hemen başlayalım.

Kaynak: http://highexistence.com/25-psycholog...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Biriyle bir konu hakkında tartışırken karşısında değil, yanında durun.

Mecaz anlamda değil, gerçek anlamda söylüyoruz. Bir arkadaşınızla veya bir başkasıyla bir konu hakkında ikiye bölündüyseniz ve tartışma biraz hararetlenmeye başladıysa gidip yanında oturun veya durun. Tam karşısında durduğunuz takdirde karşınızdaki kişinin bilinçaltı sizi daha saldırgan olarak görecektir, yanında durduğunuzda ise bu durum ortadan kalkacak ve tartıştığınız kişi biraz daha sakinleşecektir.

2. Birinden bir şey isteyeceğinizde "Yardımına ihtiyacım var." diyin.

Gündelik hayatımızda hepimiz zaman zaman diğer insanların yardımlarına ihtiyaç duyuyoruz, bu normal. Böyle durumlarda yardım alma ihtimalinizi artırmak için karşıdaki kişiye ona gerçekten ihtiyacınız olduğunu hissettirmek için basit bir 'Yardımına ihtiyacım var.' cümlesi çok etkili olabiliyor. Bunun en büyük nedeni de karşıdaki kişinin kendini ihtiyaç duyulan, önemli biri olarak görmesini sağlamanız.

3. Karşıdaki kişiyi önemsediğinizi göstermek için kullandığı cümleleri tekrar edin.

Örneğin bir konuşma içerisindesiniz ve kendi için önemli olan bir konuyu anlatıyor. Anlatmasını bitirdikten sonra söze kurduğu cümlelerden birini tekrarlayarak, 'Bu cümlen önemli', 'Bu dediğinde çok haklısın' gibisinden konuya girerseniz kendisini gerçekten dinlediğinizi görecek ve iyi hissedecektir, bu da sizi daha çok sevmesi anlamına gelir.

4. İnsanların bacakları sizle konuşmak isteyip istemediklerini ele verebilir.

'Dost başa düşman ayağa' olayı değil tabi. Örneğin iki kişinin konuştuğunu gördünüz ve yanlarına gittiniz, eğer sadece gövdelerini size doğru çevirip bacaklarını sabit tuttularsa, yani tamamen dönmedilerse, konuşmaya katılmanızı istemiyorlar demektir. Aynı şekilde ofiste biriyle konuşurken gövdesi size dönük, bacakları yine başka yöne doğru çevriliyse konuşmasının bitmesini istediğini anlayabilirsiniz.

5. Karşınızdaki kişiden olumlu bir karşılık almak için konuştuğunuz sırada ara sıra başınızı sallayın.

5. Karşınızdaki kişiden olumlu bir karşılık almak için konuştuğunuz sırada ara sıra başınızı sallayın.

Bu baş sallama olayı küçük bir 'Değil mi?' şeklinde olmalı. Karşıdaki insanda sizi onaylama isteği uyandıran bu davranış, oldukça güçlü olduğundan zaman zaman manipülatif bir şekle de bürünebilir. Dolayısıyla kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Eğer isim hafızanız zayıfsa, yeni tanıştığınız biriyle konuşurken sürekli ismini tekrarlayın.

6. Eğer isim hafızanız zayıfsa, yeni tanıştığınız biriyle konuşurken sürekli ismini tekrarlayın.

Bu durum ismini hatırlamanızı büyük oranda kolaylaştıracak bir davranış. Örneğin, adı Eray olan biriyle tanıştığınızda konuşma süresince 'Nerede okuyordun Eray?', 'Şu diziyi takip ediyor muydun peki Eray?', 'Aynen Eray dün ben de okudum onu' gibisinden birkaç kere tekrarlamanız yeterli. Her cümlede söyleyip de durmayın elbette, vur derken öldürmeyin.

7. Sorduğunuz soruya tam cevap alamadıysanız bekleyin.

7. Sorduğunuz soruya tam cevap alamadıysanız bekleyin.

Özellikle gözlerinin içine bakarak veya 'Ee' anlamında küçük bir mırıltıyla karşılık verirseniz karşıdaki kişi cevap vermeye devam etme gereği duyacaktır.

8. Konunun kendisinden ziyade duyguları harekete geçirmeye odaklanın.

Dünyanın en sıkıcı konusunu bile anlatıyor olursanız olun, işin içine bir şekilde duygu sokmayı çalışın. Bunlar heyecan uyandırma, güldürme veya gizem uyandırma olabilir. Böylece karşıdaki kişi konuşmaya ve size daha çok bağlanacaktır.

9. "Olmak istediğiniz kişiymişsiniz gibi olun."

9. "Olmak istediğiniz kişiymişsiniz gibi olun."

Utangaç bir insan olabilir, toplum önünde konuşamıyor olabilirsiniz. Bu durumu aşmak için çok güçlü bir psikolojik davranış bulunuyor. Bu davranışın özünde yatan şey beyninizi kandırmak. Sonuçta olay beyinde bitiyor; siz çekici olduğunuzu düşünüyorsanız dış görünüşünüzün bir önemi kalmıyor.

Toplum önünde konuşmak üzerinden gidelim. Birkaç kere kendinize 'Toplum önünde konuşamıyor olabilirim ama birazdan dışarıdaki insanları toplum önünde konuşabileceğime inandıracağım' diyin ve kendinizi zorlayın. Bu davranışı tekrarladıkça bir süre sonra beyniniz, 'Kaç keredir bunu başarıyorum, demek ki ben aslında toplum önünde gayet rahat konuşabilen biriymişim' diye düşünmeye başlıyor ve kendinizi oldukça rahat hissediyorsunuz.

10. Söylediklerinizi karşı tarafa kabul ettirmek istiyorsanız, kendinizden emin konuşun.

10. Söylediklerinizi karşı tarafa kabul ettirmek istiyorsanız, kendinizden emin konuşun.

'Bence', 'Bana kalırsa', 'Sanıyorum ki', 'Belki' gibi kelimeler ve kelime öbekleri yerine 'Eminim', 'Kesinlikle' gibi net ve kendinden emin ifadeler belirten kelimelere yönelin.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Bir grup içerisinde kimin kime yakın olduğunu anlamak için insanların bakışlarını takip edin.

11. Bir grup içerisinde kimin kime yakın olduğunu anlamak için insanların bakışlarını takip edin.

Özellikle bir şaka yapıldığı sırada insanların gülerken kime baktığını inceleyin, bu gibi durumlarda insanlar en yakın hissettikleri kişiye doğru bakarlar.

12. İlgisini uyandırmak istediğiniz kişinin vücut diline dikkat edin.

Eğer ilgisini çekmek istiyorsanız beden dilinize o kişininkine göre ayarlamanız gerekiyor. Örneğin konuşurken büyük bir heyecan ve eğlence belirtisi gösteriyor, vücut dilini aktif olarak kullanıyorsa sizin de ona yaklaşırken aynı şekilde davranmanız önemli.

13. Biri size karşı sözlü saldırıda bulunduğunda kontrolü kaybetmeyin.

Unutmayın, 'Haters gonna hate.', yani 'Nefret edenler, nefret ederler.'. Farkındayım, pek 'Sana lanet olsun, çünkü sen de annene lanet etmişsin' gibisinden bir çeviri olmadı ama, yine de olay tam olarak böyle. Eğer kontrolü kaybederseniz karşıdaki kişi amacına ulaşacak, aklınıza girebildiğini fark edecek ve bundan zevk alarak daha sık yapmaya çalışacaktır.

Görmezden gelir veya umursamazsanız, zihninizin kuvvetli olduğunu ve ne yaparsa yapsın o duvarı aşamayacağını fark edecek ve yavaş yavaş denemeyi bırakacaktır.

14. Size daha önce yardım etmiş bir kişinin tekrar yardım etme ihtimali oldukça yüksek olur.

Bu duruma psikolojide 'Benjamin Franklin etkisi' adı veriliyor. Size daha önce yardım etmiş olan kişilerin, sizin daha önce yardım etmiş olduğunuz kişilere kıyasla size yardım etme ihtimali çok daha yüksek.

Bu davranışın temelinde yatan şeyse, size yardım etmiş olan kişinin en basit tabirle size emek vermiş olması. Daha önce zaman ayırıp size yardım ettiği için, tekrar yardım istediğinizde bu sefer daha istekli bir şekilde yardımınıza koşuyor. Bunun bir başka nedeni de bilinçaltlarında 'Bu kişiye daha önce yardım etmiştim, demek ki baya seviyorum. O zaman tekrar yardım edeyim.' fikrinin oluşması.

Bu nedenlerden dolayı, asıl istediğiniz şeyi söylemeden önce çok daha küçük bir yardım talebinde bulunmanız işinize çok yarayacaktır. Bazen bu durumun tam tersi de mantıklı olabiliyor. Yani önce yapılması çok zor bir şey isteyip, sonra asıl isteğinizi söyleyebilirsiniz. Karşıdaki kişi iki kere üst üste yardım çağrınızı reddetmemek için büyük ihtimalle asıl isteğinizi reddetmeyecektir.

15. Stres altına girerseniz sakız çiğneyin.

Bu durum beyinde bir şey yiyormuşsunuz gibi bir algı yaratacak ve bilinçaltınızda 'Eğer bir şey yiyorsam, demek ki ortamda tehlikeli bir durum yok' diye düşünmenizi sağlayacaktır. Bu da rahatlamanıza neden olur.

Özetle; insan karmaşık bir varlık, doğru, ancak sandığımız kadar değil. Psikolojiye güvenin.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
https://twitter.com/eraykskci https://www.instagram.com/eraykskci/
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1731
379
140
56
44
27
26
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erdem Gündoğdu

az önce patronla tartışırken #1 i deniyim dedim. siktir git lan ne geldin dibime deyip gönderdi. sanırım kovuldum. tişikkirlir pisikiliji

dalgıç hayaller

#6 bir süre sonra batar.mesela- evet Eray-tamam Eray-görüşürüz Eray - gözünde bir şey var Eray - Eray'ın psikolojisi bozulur bir süre sonra

vlknsn

sana da okurken bi bunaltı gelmiş :)

The Devil Within

Güzel galeri olmuş, teşekkürler