Görüş Bildir
Haberler
Günlük Hayatımızın Her Anında Aslında Zaman Yolculuğu Yaptığımızı Gösteren 11 Örnek

Günlük Hayatımızın Her Anında Aslında Zaman Yolculuğu Yaptığımızı Gösteren 11 Örnek

Zaman kavramı belki de insanlık tarihinin en esrarengiz, en özel terimlerinden biri. Hayatımızın bu kadar içerisinde yer almasına rağmen, üzerinde en ufak bir etkimizin bile olmadığı, asla değiştiremeyeceğimiz ve yapısını asla anlayamayacağımız bir kavram kendisi.

Günlük hayatımızda her ne kadar dikkat etmiyor olsak da, aslında bir başkasına göre zamanda ya ileride, ya da gerideyiz her an. Bununla beraber sık sık geçmişten görüntüler de görüyoruz. Nasıl mı? Hemen bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Günlük hayatın en içinde olan örneklerden biri metro, uçak veya otobüs yolculukları.

Şöyle ki; herhangi bir ulaşım aracıyla birkaç saat yolculuk ettiğimizde bile, duran insanlara göre saniyenin katrilyonda 1'i kadar bir zaman dilimi kadar ileriye gitmiş oluyoruz. Böylece onlardan daha az yaşlanıyoruz; çünkü hız, zamanın akışını yavaşlatıyor. Örneğin ışık hızında seyahat ederseniz, zaman tamamen duracaktır.

2. Zamanı etkileyen tek kavram hız da değil, kütle çekim kuvveti de önemli.

Bunun günlük hayatımızdaki etkisini ise şöyle açıklamayı denelim: İş yerinize veya okulunuza gittiğinizi ele alalım, ya da hiçbirini yapmayıp 5. kattaki evinizde bütün gün oturmaya karar verdiğinizi düşünelim. Bunların yerine deniz seviyesinden yüksek bir yerde yaşadığınızı da düşünebilirsiniz; özetle yüksek bir yerde olmanız yeter.

Günlerce, haftalarca, hatta aylarca bu durum devam ettiğinde; aynı süreyi bizden daha düşük bir rakımda geçiren insanlara göre saniyenin milyarda biri kadar daha fazla yaşlanıyoruz. Çünkü dünyanın merkezinden uzaklaştıkça, kütle çekim azaldığı için, zaman daha hızlı akıyor.

3. Gezegenimizden uzaklara baktıkça işler daha da netleşiyor, örneğin Güneş'in 8 dakika önceki haline tanık oluyoruz her an.

Bunun nedeniyse Güneş'ten gelen fotoların aradaki mesafeyi 8 dakikada katetmesi. Yani biri Güneş'in yanında dursaydı, onun belli bir anda yaşadığı zaman dilimini biz 8 dakika sonra yaşayacaktık.

4. Ay'ın da her an geçmişteki halini görmekteyiz.

Tam olarak süre vermek gerekirse, 1 buçuk saniye önceki haline tanık oluyoruz. Yani Ay yok olsaydı, bu durumu fark etmemiz 1 buçuk saniyemizi alacaktı.

5. Gökyüzünden devam edelim, Venüs'ün yaklaşık 5-10 dakika önceki halini görmekteyiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jüpiter'in 15-45 dakika öncesindeki halini görebiliyoruz.

7. Soğuk ve uzak gezegenlerden biri olan Neptün'ün ise tam 5 saat önceki haline tanık olabiliyoruz.

8. Daha da uzaklara gidersek, Güneş dışında bize en yakın yıldız olan Alpha Centauri'nin tam 4 yıl önceki halini görüyoruz.

Yok olsa 4 yıl haberimiz olmayacak...

9. En yakın galaksiye dönüyoruz: Andromeda'nın tam 2,5 milyon yıl önceki halini görebiliyoruz.

Tam şuan gerçekleşen bir gelişme olsa, bundan 2,5 milyon yıl sonra haberimiz olacak anlamına geliyor bu.

10. Şimdi de evrenin öbür ucuna gidiyor ve görebildiğimiz en uçtaki şeye bakıyoruz.

Kaç yıl öncesini görüyoruz, bir tahmin edin: 13,1 milyar yıl! Yani evrenin daha başlarındayken nasıl göründüğü bilgisi bize henüz şimdi ulaşıyor. O zamandan beri kim bilir neler neler değişti o galakside, insan merak ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Dönelim Mars'a. Mars'ın da 5-15 dakika önceki hallerini görüyoruz.

Mars'ta canlılar olsaydı, onların yaşadığı olayları 15 dakika geriden takip edecektik anlayacağınız. Dolayısıyla bize göre zamanda ileride olacaklardı. Aynı şekilde biz de onlardan ileride olacaktık, çünkü bizde yaşanan olayları da onlar 15 dakika sonra görecekti.

O halde bir soru sorarak yazımızı bitiriyoruz: Bu durumda zamanda yolculuk yapan taraf hangisi olurdu? Biz mi, Marslılar mı?

Belki de herkes, her an bir zaman yolculuğunun içindedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
185
73
30
10
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
The Ada

Gerçektende Onedio'nun bu tarz paylaşımlara ihtiyacı var. Evet mizahta olacak fakat önce bilim! Bizi böyle bilgilendirdiğin için teşekkür ederiz. :)

Ayşe

Teşekkürler Eray. Sen ve Altay Onedionun gururusunuz.

Eray Kaşıkçı

Hem Altay hem de kendi adıma çok teşekkür ederim :)

Therewasauser

Hiçbirşeyin tam oalrak o anki halini görmüyoruz zaten