Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gravyer Peyniri Yapımı
Damak Çatlatan Gravyerin Yapımı
Gravyer peyniri bizim kültürümüze İsviçre’den girmiştir. Dünya çapında da çok tüketilen bir besin olarak anılan gravyer peynirinin özelliği ise orta bölgesinin delik şeklinde olmasıdır. Ülkemizde gravyer peyniri en fazla Kars ilimizde yapılmaktadır. Bu gravyer peynir yapımı evde de gerekli malzemeler olduğu sürece rahatlıkla yapılabilmektedir.
Gravyer peynirinin aşamaları ve yapımı
- Gravyer peynirini yapmak için ilk önce inek sütlerinin günlük olarak süzülmesi gerekmektedir. Süzülen sütler yaklaşık olarak 40 dereceye kadar ateş ile ısıtılmaktadır. Yaklaşık olarak 100 kilogram süzülen süte, 10 ml. maya katılmaktadır. Bu işlemden sonra da mayalanan süt için 45 dakika boyunca pıhtılaşma beklenmektedir. Son aşamada da bıçak ya da herhangi bir kesici alet yardımı ile parçalara ayrılmaktadır.
- Parçalama işleminin ardından yaklaşık 10 dakika boyunca bekletilen mayalı süt yeniden 55 dereceye kadar çıkan ateşte ısıtılmaktadır. Bu süreç içerisinde sürekli karıştırma işlemi yapılmaktadır. Bu ısıtılma işlemi tamamen oluşan pıhtıların kıvama gelmesi içindir. Eğer pıhtılar avuç içerisinde sıkıldığı zaman ele yapışmıyor ise cendele adı verilen beze alınmakta ve kasnaklı olarak bilinen kalıplara konulmaktadır. Konulduktan sonra da üzerine baskı yapılmaktadır.
- Yaklaşık olarak ilk 3 saat boyunca hazırlanan kalıp ters düz edilmekte ve 1 gün boyunca baskı altında tutulmaktadır. Ters düz edilirken tuzlama işlemi de yapılmaktadır. Kuru tuzlama işleminin ardından salamuralı adı verilen tuzlama yapılmaktadır.
- Yaklaşık 10 gün bekletilen peynirler 3-4 günde bir tuzlanmaktadır. Daha sonra da peynir üzerinde gözeneklerin oluştuğu görülmektedir. Gözenek oluşumunun ardından yaklaşık 3 ay boyunca peynirler bekletilmeye alınmakta ve müşterilere sunulmaktadır.
Yorum Yazın