Görüş Bildir
Haberler
Gönüllülükle Hayata Dokunan GEA

etiket Gönüllülükle Hayata Dokunan GEA

Hande İpekgil & Gamze İrez
09.11.2023 - 00:36 Son Güncelleme: 09.11.2023 - 09:49

Gelişen teknoloji ve akıllı telefonlar hayatımızın her alanını etkiliyor. Uygulamalar, web siteleri, online platformlar derken, tüm dünyada yaşanan Covid-19 salgınıyla birlikte bu alandaki yenilikler hızlı bir şekilde ilerledi. Hepimizi etkileyen pek çok değişim yaşadık, yaşamaya da devam edeceğiz. Bu değişimler arasında özellikle sosyal medyanın anında paylaşım olanağı sunması üzerine biraz düşünelim. Facebook’ta ilkokul arkadaşlarımızı bulduk, Twitter’ da her şeye meydan okuduk, Instagram’da mutlu anlarımızı paylaştık vb. ama artık başka bir aşamaya geçtik. Özellikle son zamanlarda tüm dünyada yaşanan felaketler ve savaşlarla gördük ki “anında paylaşım” özelliği, isteği, gelişimi, adına ne dersek diyelim, acıların da sınırların ötesine geçmesine neden oldu. Eskiden, yaşanan acılara bu kadar şahit olmuyor, çok fazla sorumluluk hissetmiyorduk.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gerçek hayatta günümüz şartlarının bizi getirdiği yer, apartmandaki komşularımızı tanımama, derdini, sıkıntısını bilmeme noktasıyken; sosyal medya uygulamaları üzerinden dünyanın bir ucunda yaşayan hiç tanımadığımız insanların acısına anında şahit olmaya başladık.

Gerçek hayatta günümüz şartlarının bizi getirdiği yer, apartmandaki komşularımızı tanımama, derdini, sıkıntısını bilmeme noktasıyken; sosyal medya uygulamaları üzerinden dünyanın bir ucunda yaşayan hiç tanımadığımız insanların acısına anında şahit olmaya başladık.

Bu durumun psikolojik arka planı derin, o kadar derinlere gitmek değil niyetim. “Kendimizi çaresiz hissetme” durumundan ve bunu değiştirebilmek için ne yapabileceğimizden bahsetmek istiyorum. Çok değil, sadece birkaç ay öncesine 6 Şubat 2023 tarihine gidelim, yaşadığımız deprem felaketi sonrası, nerede olursak olalım büyük acılara şahit olduk, hiçbir şey yapamamanın getirdiği çaresizliği hissettik. 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin yaralarını sarmak için çılgınca yardım kampanyaları düzenlemeye başladık, herkes elinden ne geliyorsa yapmak için harekete geçti. Bitmeyen bir çabayla, “anında paylaşımın” etkisiyle evlerimize giren acılara derman olmaya çalıştık.

İnsan olmanın bağlarını, sevginin ve dayanışmanın gücünü fark ettiğimiz bu süreçte felaketlere hazırlıklı olmadığımızı da acı bir şekilde öğrendik. Ülkemizin %95'i deprem kuşağında yer almasına, %44'ü birinci derece deprem bölgesinde bulunmasına rağmen depreme hazırlıklı değildik. Oysa okullarda erken yaştan itibaren çocuklarımızın felaketlere hazırlık dersleriyle bilgilendirilmesi, her yaştan vatandaşımızın da afet bilinciyle hareket etmeyi öğrenmesi gerekirdi.  Peki, geç mi kaldık? Bugün ne yapabiliriz? Felaketler - deprem, orman yangını, sel - bitmeyecek, felaketleri biz yaşamasak bile yaşayanlara şahit olacağız. Bu nedenle BİLİNÇLENMEK zorundayız. Bir sivil toplum kuruluşunun parçası olacak kadar ya da bir afet durumunda hem kendimiz hem de çevremizdekiler için ne yapacağımızı bilecek kadar kendimizi yetiştirebiliriz. Yaşadığımız felaketten dersimizi alalım ve şahit olduğumuz zorlukların hepimize önemli sorumluluk verdiğini kabul edelim. Bu nedenle cesaretle elimizi taşın altına koyalım.

Sorumluluk almak, bilinçli hareket etmek isteyenlere İstanbul merkezli bir dernek olan GEA’ dan ve eğitimlerinden bahsetmek istiyorum.

Sorumluluk almak, bilinçli hareket etmek isteyenlere İstanbul merkezli bir dernek olan GEA’ dan ve eğitimlerinden bahsetmek istiyorum.

GEA; arama, kurtarma, ekoloji, insani yardım, sosyal kampanyalar olmak üzere farklı alanlarda çalışmalar yapıyor. 1994 yılında İstanbul’ da kurulan ve tamamı gönüllülerden oluşan GEA, ulusal ve uluslararası alanda yaşamı tehdit eden bütün felaketlerde yardıma koşuyor, afet sonrasında enkaz altında kalmış insanlara ulaşmak için arama kurtarma operasyonları düzenliyor, ihtiyaç durumunda afet bölgelerinde tıbbi ve insani yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Ayrıca 1999’ dan beri INSARAG (Birleşmiş Milletler Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu) üyesi. Aralık 2021’ de AFAD tarafından Orta Seviye Arama Kurtarma Ekibi, 2022 Ağustos ayında da INSARAG Hafif Arama Kurtarma Ekibi olarak akredite edilmiş.

 Çevremize, topluma yardım edebilmek, afetlere hazırlıklı olabilmek ve yardımlaşma bilincini oluşturmak için “önce kendimizi geliştirmeliyiz,” diyorsanız sizin için de GEA doğru bir yer olabilir. Çünkü GEA’nın amaçlarından biri; bireyin kapasitesini ve insani erdemlerini, gönüllü hizmet yoluyla pratiğe ve topluma faydalı hale dönüştürmesini desteklemek. Birkaç başlıkta derneğin diğer amaçlarına bakalım.

GEA’nın amaçları

GEA’nın amaçları

·       Din, dil, cins, ırk, sosyal statü ayrımı gözetmeksizin afetlerden etkilenmiş, ihtiyacı olan kişilere yardım etmek.

·       Doğal ve çevresel felaketlere hazırlıklı olmayı sağlamak.

·       Gönüllülük, vatandaşlık, yardımlaşma değerlerini aktif çalışmalarla birleştirmek.

·       Bireyin sahip olduğu enerjiyi toplumsal olarak yapıcı bir biçime dönüştürmek.

·       Doğayla bütünleşmeyi sağlamak için bireyin kapasitesini geliştirmek.

·       İnsanın, doğanın bir parçası olduğu gerçeğinden hareketle, yaşayan dünyayı korumak için faaliyetler organize etmek.

Bunları gerçekleştirmek amacıyla farklı alanlarda çalışan gönüllülerden oluşan GEA; felsefenin, hayata uygulanan erdemler ve pratik değerler bütünü olduğunu vurgulayarak faaliyetlerde bulunuyor. Ülkemizin farklı illerinde 13 şubesi olan GEA’nın; İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bursa, Van illerinde tam donanımlı ve eğitimli arama kurtarma ekipleri, İzmit ve Adana’da da kurtarma operasyonlarına katılmak için hazır destek ekipleri bulunmaktadır.

GEA eğitimleri ve gönüllülüğü

GEA; her yıl belirli aralıklarla hem “İlk Müdahaleci Eğitimi” hem de teorik eğitimler ve tatbikatları içeren gönüllü temel arama kurtarma eğitimleri düzenlemektedir. Bu temel eğitimlerle her vatandaşın afetler konusunda kişisel olarak bilinçlenmesi ve olası bir afete hazır olmasının sağlanması hedeflemektedir.

Temel arama kurtarma eğitimlerini tamamlayan herkes; yaklaşık 1,5 yılda ilk aşaması tamamlanan ileri seviye arama kurtarma eğitimlerine devam ederek GEA Gönüllüsü olabilir. GEA Gönüllüleri ulusal alanda gerçekleşen afetlerde arama kurtarma çalışmalarına katılabilecek yetkinliğe sahip olurlar.

GEA ekip üyesi olabilmek içinse; haftalık olarak düzenlenen ileri seviye arama kurtarma eğitimlerine, aylık ve yıllık olarak planlanan ulusal ve uluslararası tatbikatlara katılmak, GEA gönüllülük ve etik bildirgesini onaylamak gerekmektedir.

Sizler de afet durumunda ne yapacağınızı bilmek, şahit olacağınız acılar karşısında çaresiz hissetmek yerine potansiyelinize uygun bir işin ucundan tutmak ya da bir arama-kurtarma ekibinin gönüllüsü veya üyesi olmak istiyorsanız GEA'nın ücretsiz olarak verdiği eğitimlere katılarak ilk adımı atabilirsiniz. Dernek hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için web sitesinden yararlanabilir, eğitim takvimi için Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz. En yakın eğitimin bu hafta sonu (11-12 Kasım 2023) olduğu bilgisini de paylaşarak GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin’in her eğitim sonrası söylediği bir sözle bitiriyorum. “Hazırlıklı olalım, sağlıcakla kalalım.”

Gamze İrez

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
0
0
0