onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Girişimini Başarıya Ulaştırıp Rakiplerinden Daha Çok Öne Çıkaracak Özellikler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Girişimini Başarıya Ulaştırıp Rakiplerinden Daha Çok Öne Çıkaracak Özellikler

cihan taştan
01.09.2022 - 16:54

Sürekli büyümeyi mümkün kılan en önemli faktör her zaman rekabet olmuştur. Elbette, rakiplerini geride bırakarak fark yaratan başarılı girişimleri öne çıkaran belli başlı özellikler de mevcut. Zirveyi hedefleyen girişimcilerin dikkat etmesi gereken tüm bu özellikleri sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Her girişimi başarıya ulaştıracak bir reçete yok ancak başarılı girişimlerin takip ettiği bir model her zaman mevcut!

1. Her girişimi başarıya ulaştıracak bir reçete yok ancak başarılı girişimlerin takip ettiği bir model her zaman mevcut!

Her gün onlarca yeni alanda, biribirinden farklı girişimler piyasaya sürülüyor. Başarıyla başarısızlık arasındaki çizginin hassaslığı ve onlarca değişkenin etkisiyle 'bir girişimi başarıya ulaştıracak reçete' yazmak da asla mümkün olmuyor. 

Yine de başarılı girişimleri mercek altına aldığımızda belli başlı özelliklerin benzer olduğunu ve bir model teşkil ettiğini söylemek mümkün.

2. Rekabetçi girişim ekosisteminin olmazsa olmaz adımı: İnovatif bakış açısı!

Başarılı girişimlerin en temel özelliği kendi alanlarını ilgilendiren konulara getirdiği yenilikçi çözümler olmuştur. Eğer kuracağınız start-up, var olan bir probleme farklı açıdan bakmayı başarıyor ve yenilikçi teknolojiler barındırıyorsa, başlangıç için doğru yolda olduğunuzu söyleyebiliriz. Nitekim zirveye ulaşmış girişimlerin birçoğu bu özelliğe fazlasıyla sahip!

3. Başarılı girişimleri öne çıkaran en temel özellik: Yalın ve etkili çözüm sunmak

3. Başarılı girişimleri öne çıkaran en temel özellik: Yalın ve etkili çözüm sunmak

Bir girişimin başarı merdivenlerini tırmanması için belli başlı problemlere çözüm sunması gerekiyor. Elbette, her girişim belli bir problemi daha etkin bir şekilde çözmeyi amaçlıyor. Burada öne çıkan husus, sizin sunduğunuz çözümün ne kadar sade ve etkili olduğu. 

Var olan bir probleme çözüm sunmayı amaçlarken karmaşık süreçler sunan ve yeni problemleri beraberinde getiren girişimler maalesef uzun soluklu olmayı başaramıyor. Ne kadar kolay, o kadar etkili!

4. Kapsam ne olursa olsun, iş temasını konu alan spesifik alanlarda uzmanlık sunmak

Girişiminiz ister niş bir alana ister oldukça geniş bir alana hitap etsin, çekirdek konularda en iyi çözümü sunmayı amaçlamalısınız. Başarılı girişimleri mercek altına aldığımızda, işin çekirdek alanında en iyi altyapıyı / servisi / çözümü sunan şirketin başarı merdivenlerini tırmandığını görüyoruz. Dolayısıyla başarılı şirketlerin takip ettiği motifler arasında 'bir alanın en iyisi olmak' her zaman mevcut. Genellikle iş kapsamı da bu temel yeteneğin üzerine kurularak genişliyor.

5. Girişimin her alanına işleyen: Kazanma Kültürü

5. Girişimin her alanına işleyen: Kazanma Kültürü

Girişim ekosisteminde her şeyin istediğiniz şekilde ilerleyeceğini ummak hayalperest bir yaklaşım olur. Elbette zorlu süreçlerden geçeceksiniz ancak bu durumlarda sizin ve ekibinizin göstereceği tavır, şirket kültürünüzü belirleyen ana etmen olacak. Bu durum müşterilerinize de direkt olarak etki edecek. Zirveye ulaşmış girişimlerin tamamında bu kazanma kültürünü ve dolaylı olarak sağlanan güveni gözlemlemeniz mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Esneklik ve hızlı eylem yeteneği!

Rekabetçi girişim dünyasında çoğu zaman sağlam bir sistem kurup ona bağlı kalmak yeterli olmuyor. Gelişen durumlara göre hızlı karar almak ve esnek davranmak durumunda kalıyorsunuz. 

Konuyu yalnızca 'esnek çalışma saatleri' ya da 'her soruna çözüm' şeklinde değerlendirmeden, iş modeliniz üzerinde yapacağınız değişikliklerle sağlıklı şekilde yönetmeniz ve değişimi kucaklamanız mümkün. En azından dev girişimlerde bunun örneklerini kolayca görebiliyoruz. BioNTech'in kovid salgınındaki hızlı reaksiyonu buna en güzel örnek sayılabilir.

7. Satıştan pazarlamaya, müşteri hizmetlerinden teknik desteğe: Sağlıklı iletişim

7. Satıştan pazarlamaya, müşteri hizmetlerinden teknik desteğe: Sağlıklı iletişim

Sunulan her ürünün ve hizmetin nihayetinde insan odaklı olduğunu unutmayan ve sağlıklı iletişime önem veren şirketler, genellikle girişim dünyasının hızlı yükselen yıldızları arasında yer alıyor. 

Sektörünüzden ya da çalışma şeklinizden bağımsız olarak iletişime vereceğiniz önem, girişiminizin fark yaratmasında öncü olacaktır. Nitekim pazarlama alanında şirketlerin kullandığı dili kurumsal kimlikten ziyade şahıs formatına çevirmesi bunun en net örneklerinden biri sayılabilir.

8. Hem verimlilik hem de müşteri memnuniyeti için olmazsa olmaz: Çalışana değer vermek

Girişimcilik dünyasına girip kariyer basamaklarını tırmanmaya başladığınızda hacminizin büyümesi ve istihdam sağladığınız insan portföyünün genişlemesi çok normal. Dolayısıyla her konuya hakim olmanız da imkansız. 

Başarılı girişimlerin ortak özellikleri arasında çalışan memnuniyeti de var. Hem de bu durum en az müşteri memnuniyeti kadar önemli. Mutsuz ve isteksiz bir çalışanın girişiminize, iş akışınıza ve müşteri iletişimine vereceği zarar, tahminlerinizin çok ötesinde olabilir.

9. İyi planlama ve yüksek hedefler!

9. İyi planlama ve yüksek hedefler!

Geleceği görmeniz mümkün değil ancak hayal etmeniz mümkün! Alanlarında başarılı olup dünyayı değiştiren girişimlerin hemen hemen hepsinde muhteşem bir planlama becerisi olduğu aşikar. Bu planlama hayallerle süslenip, zirveyi yakalamak hedeflendiğinde ise başarı kaçınılmaz oluyor. 

Dünyanın en zenginleri listesinin üst sıralarından inmeyen Jeff Bezos'un, kitap ve video satışıyla başlayıp uzaya roket gönderecek seviyeye gelmesi, bu vizyonun en büyük örneği sayılabilir.

10. En çok gerek duyulan ancak en zor bulunan: İstikrar!

Her ne kadar yenilikçi ve etkili bir girişimle piyasaya çıkmış olursanız olun, girişim dünyasında tutunmanız ve başarılı olmanız kolay olmayacaktır. Pes edip gitmek, şirket değerlerinizden ödün vermek ya da zorluklarla karşılaştıktan sonra çok daha azına razı olmak kolay seçenek gibi görünüyor olabilir ancak girişim ekosisteminde belki de en değerli şey sürekliliktir. 

Başarılı girişimlerin tamamı, tüm bu zorlu süreçlere dayanmayı başarabilen ve ne olursa olsun yoluna devam edebilen şirketlerden oluşmaktadır!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın