Görüş Bildir
Haberler
Girişimcilikte Etik İlkeleriniz Ne Olmalı? İşte Mutlaka Uymanız Gereken 10 Etik İlke

Girişimcilikte Etik İlkeleriniz Ne Olmalı? İşte Mutlaka Uymanız Gereken 10 Etik İlke

cihan taştan
10.02.2023 - 16:57

Girişimcilik ekosisteminde tutunmak ve kalıcılık sağlamak için uymanız gereken kuralların başında işletme etiği geliyor. Her girişimcinin uygulaması ve hassas davranması gereken en değerli 10 etik ilkeyi sebepleriyle açıklıyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hem ekosistem hem de ekip içerisinde: Güvenilirlik

1. Hem ekosistem hem de ekip içerisinde: Güvenilirlik

Gerek çalışanlarınız gerek iş birliği yaptığınız kişi ve kurumlar için öncelikli etik değerlerden biri her zaman güvenilirlik olmuştur. Girişimcilik dünyasında tutunmak ve şirketinizin temellerini sağlam bir şekilde atmak için asla güvenilirlikten ödün vermemelisiniz. Başarılı bir network oluşturmak ve pozitif yansımalar almak için de en önemli adımınız oluşturduğunuz güven duygusu olacaktır.

2. Dürüstlük

Başarı merdivenlerini hızlı tırmanmak isteyen girişimlerin hatalı davrandığı konulardan biri arasında yer alan dürüstlük, aslında şirketinizin geleceğini şekillendiren en önemli konular arasında yer alıyor. 

Dürüst davranmamanın sizi daha ileriye taşıyacağına inansanız bile doğrularınızdan ödün vermemeli, sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir şirket kültürü oluşturmalısınız. Uzun vadede bu tutumun geri dönüşünü alacağınıza emin olabilirsiniz.

3. Sorumluluk bilinciyle hareket etmek

3. Sorumluluk bilinciyle hareket etmek

Girişiminiz hangi sektöre hizmet ediyor olursa olsun, hem çalışanlarınıza hem müşterilerinize hem de iş ortaklarınıza karşı sorumlulu olduğunuzun bilinciyle hareket etmeli, iş yaptığınız kimseyi yarı yolda bırakmamalısınız. 

İş hayatı kısa koşu gibi değil, uzun bir maraton gibi değerlendirilmelidir. Bu uzun yolculukta zamanında fikir ayrılığına düştüğünüz insanlarla yeniden bir araya geldiğinizi de görebilirsiniz. İnsanların sizin etik değerlerinizden asla ödün vermediğinizi görmesi, bu uzun yolculukta en büyük destekçiniz olacaktır.

4. Her koşulda adil davranmak

4. Her koşulda adil davranmak

Rekabetçi girişim ekosisteminde tutunmak ve başarılı işler ortaya koymak için güçlü bir değer setine sahip olmalısınız. Adalet hem sosyal hem de iş hayatında hepimizin ihtiyaç duyduğu yegane kavramlardan biridir. Çalışanlarınızın, ortaklarınızın, tedarikçilerinizin, müşterilerinizin, rakiplerinizin ve ekosistemde iletişime geçtiğiniz diğer unsurların her koşulda adaletli tutumunuzu görmeye ihtiyacı olacaktır.

5. Hem çalışanlar hem de müşteriler açısından: Eşitlik

5. Hem çalışanlar hem de müşteriler açısından: Eşitlik

Yeni bir şirket kurup girişimcilik ekosistemine merhaba dediğinizde bir kurum kültürü oluşturmaya başladığınızın bilincinde olmalısınız. Atacağınız adımlar, ekibiniz, iş ortaklarınız sizin en büyük destekçiniz olacak ve işletmenizin kaderini belirleyecektir. Eşitlik ilkesiyle hareket ederek hiçbir türlü ayrımcılığa müsade etmemek, hem insanların size güven duymasını hem de gerçek anlamda aidiyet hissetmesini sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eleştiriye ve tartışmaya açık olmak

6. Eleştiriye ve tartışmaya açık olmak

İş hayatında gelişimin önündeki en büyük engellerden biri eleştiriye ve tartışmaya kapalı olmaktır. Yeni kurduğunuz start-up'ın sürekli gelişen ve yenilikçi adımlar atan bir şirket olmasını istiyorsanız her türden eleştiriye açık olmalı, tüm fikirleri dinlemelisiniz. 

Bu durum şirketinizi dışarıdan bir gözle görmenizi sağlayacak, sürekli gelişme ve iyileştirme tarafında önemli adımlar atmanızı sağlayacaktır. Yenilikçi bir fikir ile girişimcilik dünyasına adım atan bir şirketin farklı fikirlere kapalı olması düşünülemez.

7. Etik değerleri uygulanabilir kılmak adına: Kuralcılık

7. Etik değerleri uygulanabilir kılmak adına: Kuralcılık

Etik değerlerin uygulanması konusunda kurallara sahip çıkmak, çeşitli yaptırımlarla bu değerleri koruyabilmek her girişimcinin öncelikli adımlarından biri olmalı. Nitekim şirketin kurum kültürü kollektif katı ile oluşur. Bu değerlerin korunmasını ilk sağlayacak olan girişimcinin kendisidir.

8. Şeffaflık

8. Şeffaflık

Hızla büyüyen girişim ekosisteminde kalıcılık sağlamak, karlı ve istikrarlı bir şirket ortaya koymak için asla şeffaflıktan ve raporlanabilirlikten ödün vermemeniz gerekir. Gerek finansal gerek operasyonel anlamda göstereceğiniz şeffaflık, şirketinizle etkileşime girecek tüm unsurlar için güven duygusu oluşturacaktır.

9. Gizlilik

9. Gizlilik

Yeni girişimlerin en hassas olması gereken konuların başında gizilik geliyor. Rekabetçi iş ortamında gizlilik tüm şirketler için kritik bir öneme sahip. Başarılı bir girişim inşa etmek için hem kendi bilgilerinizi, stratejilerinizi, adımlarınızı hem de müşterilerinizin değerli verilerini en sıkı şekilde korumalısınız. Bu durum çalışanlarınızın size olan tutumunda dahi etkili olacaktır.

10. Sadakat

10. Sadakat

Ticaret hayatınının yazılı olmayan kurallarının belki de en başında gelen sadakat, bir işletmenin sahip olduğu en büyük değerlerden biridir. Girişimcilik ekosisteminde etkileşime girdiğiniz kişi ve kurumlarla geliştirdiğiniz iş ilişkileri, sadakatle boyut kazanır. Bu sadakatı koruduğunuz sürece pozitif geri dönüşler alacağınıza emin olabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın