Görüş Bildir
Haberler
Gençler Umudu 'İş Bulma Duası'na Bağladı: İşsizlik Arttıkça Google'daki Dua Aramaları da Artıyor

Gençler Umudu 'İş Bulma Duası'na Bağladı: İşsizlik Arttıkça Google'daki Dua Aramaları da Artıyor

İşsizlik Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri. Resmi rakamlara göre ülkedeki işsiz sayısı 4 milyondan fazla, genç işsizlik oranı ise yüzde 24'e dayanmış durumda. İşsiz vatandaşlar Google’da ve YouTube'da sayıları yüzbinleri bulan 'iş bulma dualarına' umut bağlamış durumda. Google'da yapılan aramalarda 1 milyondan fazla sonuç çıkarken YouTube'da yaklaşık 5 milyon kez izlenen 'iş bulma duası' videosu bulunuyor. Dua aramaları ile genç işsizlik oranları arasında paralellik bulunduğu, işsizlik oranları artıkça iş bulma duası arayanların da arttığı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün gazetesi, 21 Şubat'ta yayınlanan 'İşsizin işi Allah’a kaldı!' başlıklı haberinde Türkiye'deki işsizlik oranları ile Google'daki 'iş bulma duası' aramaları arasında bağlantı bulunduğunu öne sürdü.

Haberde 'Google’da 'iş bulma duası' aramalarıyla TÜİK’in genç işsizlik oranı birbirini yakından takip ediyor. İşsizlik oranları artıkça iş bulma duasını arayanlar da artıyor.' denildi.

'İş bulma duası' aramalarında son 5 yıldaki durum 👇

Google Trends verilerine göre son beş yıl içerisinde ‘iş bulma duası' araması en çok 5-11 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleşti. 

‘İş bulma duası' aramasının son beş yıl içinde en az arama endeks puanı aldığı tarih ise 29 Mart-4 Nisan 2015 tarihi oldu

İlgili aramalarda 'çok etkili' dua da var

Google Trends verilerine göre ‘iş bulma duası’ araması yapanlar aynı zamanda ‘iş bulma duası çok etkili’, ‘hayırlı iş bulma duası denenmiş’, ‘iş bulma duası 3 defa’, ‘iş bulma duası denenmiş’, ‘iş bulma duası etkili’ gibi aramaları da yapmış.

Son 10 yılda genç işsizlik oranı ile 'iş bulma duası' aralamaları arasındaki bağlantı 👇

Son 10 yılda genç işsizlik oranı ile 'iş bulma duası' aralamaları arasındaki bağlantı 👇

Görsel: @realAnilAba

İktisatçı Anıl Aba Twitter'dan yaptığı paylaşımda belli başlı ekonomik göstergelerin dua aramaları ile paralel bir seyir izlediğini tespit ettiklerini belirtti ve 'Mesela genç işsizlik oranı ile Google’da “iş bulma duası” aramalarının korelasyonu 0,79' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arama sonuçların bolluğu ve çeşitliliği de dikkat çekiyor.

Arama sonuçların bolluğu ve çeşitliliği de dikkat çekiyor.

Google’a 'iş bulma duası' yazınca yaklaşık 1 milyon 320 bin arama sonucu çıkıyor. 

Sonuçlardan bir çoğu işsizleri 'mucize dua' veya 'dua et iş bul' adıyla açılan sitelere götürüyor.

Bir sitede 'iş bulma duası' şu şekilde tanımlanıyor:

Bir sitede 'iş bulma duası' şu şekilde tanımlanıyor:

İş bulma duası, uzun süre iş bulamayanların ya da işini değiştirip daha iyi imkanlarda iş arayanların okuyacağı bir duadır. Günümüzde insanlar iş seçimi çok yapmaya başlamışlardır. Rızkın nerede olacağını tayin etmeye çalışmak yanılgı oluşturabilir. İş bulma duası çok iyi bir iş çıkarma manasında okunmamalı. Rızkı kazanabileceğiniz bir iş bulduğunuzda razı gelmelisiniz. Bu işe başladıktan sonra başka bir iş bakmamalısınız. Yoksa sürekli orası ‘’güzel değil, burası böyle değil’’ gibi vesveseler ile hata yaparsınız ve sıkıntı çekersiniz.

BirGün'ün haberinde iş bulma dualarının işsizliğin suçunu ekonomi yönetiminin omzundan aldığı ve işsiz kişinin dini duygularıyla ilişkilendirdiği vurgusu yapılıyor.

YouTube'da 4.9 milyon kez izlenen 'iş bulma duası' var

YouTube'da 4.9 milyon kez izlenen 'iş bulma duası' var

YouTube’da “iş bulma duası” aramasında en çok izlenen video 4 yılda 4,9 milyon kez görüntülenmiş. 

Bu dua “rızık ve iş kapılarını açan dua” olarak tanıtılıyor.

Nihat Hatipoğlu'nun duası 4. sırada

Nihat Hatipoğlu'nun duası 4. sırada

YouTube'a ‘iş bulma duası' yazıldığında dördüncü sırada ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu'nun bir televizyon kanalında iş bulmak için okunacak dua başlığı ile okuduğu dua yer alıyor. 

Söz konusu video dokuz yıl önce sisteme yüklenmiş ve 226 bin kez görüntülenmiş.

Kime işsiz deniyor?

Kime işsiz deniyor?

İşsiz, sanılanın aksine çalışmayan herkes için kullanılan bir tanımlama değil. TÜİK, işsiz kişiyi tanımlarken dört şart koşuyor: 

Referans verilen dönem içerisinde kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış kişilerden,

  • İş aramak için on üç ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış,

  • 15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan,

  • Kurumsal olmayan çalışma çağındaki herkes, işsiz nüfusa dâhil. 

Yani biri, hangi sebeple olursa olsun çalışmıyor, isteyerek ya da istemeyerek “Çalışmayacağım” diyorsa “işsiz” sayılmıyor. Çalışmak istiyorsa da bu talebini Sosyal Güvelik Kurumu’na resmen beyan etmiş olması gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'deki işsiz sayısı 4 milyon 308 bin

Türkiye'deki işsiz sayısı 4 milyon 308 bin

En son açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsiz sayısı Kasım 2019'da önceki yılın aynı dönemine göre 327 bin kişi artarak 4 milyon 308 bin kişiye çıktı.

İşsizlik oranı yüzde 13,3 olurken genç işsizliği oranı ise yüzde 24,5 olarak gerçekleşti. Bu da her 4 gençten birinin işsiz olduğu anlamına geliyor.

BirGünIndependent Türkçe ve Sözcü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
18
7
7
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ancient Guy

Siyasal islamın getirisi bu işte. Dindar yetiştirilen yeni neslin tüm finansal imkanlarını elinden alıp yerine dini koyarsın, onlar da oturup iş versin diye ... Devamını Gör

işsiz olanların anneleri arıyordur kesin. kıyamaz anneler :) Ne hallere düştüğümüzün başka bir örneği. Fabrikalar açmak gerekirken kapatıyoruz/satıyoruz

UnPatrioticVoice

Edin edin , bu kafayla daha çok dua edersiniz.