onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fistül Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Fistül Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
04.01.2022 - 10:33

Cilt ile sindirim sisteminin (anüs) sonundaki kas açıklığı arasında meydana gelen fistüller, özellikle makat bölgesi hastalıklarında sıkça karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bazı durumlarda fistül, idrar yollarını da etkileyebilir. Hastaların büyük bir çoğunluğu makatta kötü kokulu akıntılardan şikayet ederler. Peki, fistül nedir? Fistülün belirtileri ve tedavisi nasıl olur? Bilinmesi gerekenler haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Vücutta birçok çeşitte meydana gelen fistüller, konjenital bir durumdan kaynaklanabilir. Aynı zamanda sindirim, üreme, idrar ve dolaşım sistemini etkileyebilirler. Konjenital durumlarda uteroda ortaya çıktıkları ya da hastalık, enfeksiyon, cerrahi ya da yaralanma sebebi ile bedende ortaya çıkabilecekleri anlamını taşır. Fistül tedavisi vücutta bulunduğu konuma ve semptomlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Peki, fistül nedir? İşte fistül hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Fistül Nedir?

Fistül Nedir?

Latincede tüp anlamına gelen fistula kelimesinde türetilmiş olan fistül, ana kanal ve dıştaki cilt dokusu arasında bir kanalın oluşması şeklinde tanımlanır. Fistül, bir organ ile diğer bir yapı arasındaki anormal bir bağlantı ile ilişkilidir. 

Fistül açısından en sık yerleşim noktası anüs civarındadır. Bunlar perianal fistüllerdir ve çoğunlukla burada oluşum gösterirler. En sık ikinci yerleşim alanı ise bağırsak döngüsü arasında görülür. Aynı zamanda boyun ve boğaz, safra kanalları ve rahim, periton boşluğu, göbek ve bağırsak gibi birçok yerde meydana gelebilirler.

Fistül Belirtileri Nelerdir?

Fistül Belirtileri Nelerdir?

Apsesi olan bir hastada anal bölge ya da çevresinde kızarıklık, ağrı ya da şişlik oluşabilir. Fistülün diğer yaygın belirtileri arasında ateş, kötü koku ve kaşıntı yer alır. Çoğu zaman hassasiyet ve ateşe ek olarak titreme de fistüllü hastalarda görülebilir. Belirtilerin birkaç haftada aynı bölgede tekrar etmesi fistül şüphelerini akıllara getirir.

Fistül Tedavisi

Fistül Tedavisi

Fistül tedavisinde anteral diyet tedavileri uygulanabileceği gibi enfeksiyon varlığında antibiyotik ya da farklı ilaçlar ile enfeksiyonlar tedavi edilebilir. Küçük bir fistülde katater yöntemi devreye girebilir. Bu durumda fistül boşaltılır ve enfeksiyon kontrol altında tutulur. Hastalığı şiddetli olan bireylerde problemi ortadan kaldırmak için ameliyat gerekebilir. Ameliyat, sfinkter kasının küçük bir kısmının bölünmesini gerektirebilir. Sfinkter kasının büyük bir kısmı bölünmez çünkü bu, bağırsak kontrolü ile alakalı problemlere (dışkı kaçırma) sebep olabilir. Fistül yolu sfinkter kasının büyük bir kısmını içeriyorsa, fistülü sfinkter kasına zarar vermeden tedavi etmek için ameliyat gerekebilir. Çok ciddi vakalarda ameliyat birden fazla kez gerçekleştirilebilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ahmet koca

fistül tedavi başarı oranı dünyada %50 oranındadır. sürekli tekrarlayan apseler ve nüksler yaşanabilmektedir. makat kaslarının cerrahi sonrası kaybı olursa t... Devamını Gör