Fatma Ayanoğlu Yazio: Buhar Makinesi Sanayi Devrimini, Covid-19 Dijital Devrimi Getirdi…
Çin’in Wuhan kentinde başlayan salgın, kısa sürede tüm küreyi etkiledi. Bomboş sokaklarıyla Çin’i izlerken tüm dünyayı bu şekilde etkileyeceği belki de hayal edilemiyordu. Gözle bile görülemeyecek kadar küçük bu virüs tüm dünyada bir ilki yaşattı. İnsanoğlunu eve hapsetti.
Başkanlar, sporcular, zenginler, ünlüler herkes evdeydi artık.
İş toplantıları yine online platformlar üzerinden yapılırken, daha önce mahrem veya özel alan olarak görülen “ev”lerimiz artık işyerlerinin bir parçası haline geldi.
Aslında bundan yaklaşık 120 yıl kadar önce 1900’lü yılların başında yaşanan Sanayi Devrimi’de tıpkı şimdi “Dijital Devrim”de olduğu gibi yeryüzünü, alışkanlıkları, şirketleri, tüketimi her şeyi değiştirmiştir.
Buhar makinesinin o dönemde bulunması işletmelerde atölyelerden fabrikalaşmaya geçmeyi hızlandırmıştır. Daha önce hiç olmayan çalışma ve iş koşulları gerçekleşmiştir. Ücret karşılığında yüzlerce, binlerce kişi makinenin bir parçası olarak çalışan işçi sınıfını oluşmuştur. Yine profesyonel yönetici kavramı ve yüzlerce farklı meslek ihtiyacı bu süreçte ortaya çıkmıştır.
İşletme alanında yaşanan bu devrim kitle üretimi artırırken arz-talep dengesine bağlı olarak daha çok üretmek ve verimlilik kavramları ön plana çıkmıştır. Bu değişim sadece işletme alanında kalmamış edebiyat, sanat ve birçok konuda reform ve değişimler yaşanmıştır. Böylelikle buhar makinesinin bulunması, el yordamıyla üretimi makine üretimi haline dönüştürerek kitlesel üretimin dolayısıyla eski düzenin tamamen yıkılmasına sebep olmuştur. Sanayi devrimi öncesindeki düzen yıkılarak yenidünya düzeni oluşurken, eskiyi terk edemeyenler yok olup gitmişlerdir.
Aslında “popülasyon ekolojisi” denilen ve çevreye ayak uyduramayan işletmelerin entropi (sonlanma eğilimi) yaşamaları anlamına gelen durum o dönemde de yaşanmıştır. Yeni düzene hızla ayak uyduran ve kendini adapte edebilenler başarıya ulaşmıştır. Tıpkı şu an günümüzde yaşanan devrim gibi. Bu devrimin 95 milyon yeni iş alanı ve meslek oluşturacağı konuşuluyor. Post-modern dönemin en önemli konularından biri olan değişim yönetimi, değişime hızla ayak uydurma ve adapte olma konuları şu an kaçınılmazdır.
Tıpkı Sanayi Devriminde olduğu gibi yeni düzene ayak uydurmak için yapılan çalışmalar ve gelecek vizyonunu doğru belirlemek oldukça önemlidir. Belki de Sanayi Devrimi ve Dijital Devrimin hatta tüm devrimlerin tek ve en önemli ortak özelliği budur…
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Behzat Ç. sakalini kes die içerik hazırlayan editörümüzü bu içeriği okumaya davet ediyorum. Faydalı bir hipotezin nasıl sunulacağı konusunda ne kapsa kâr... ... Devamını Gör
çok güzel bir yazı. bu süreç gerçekten de iş dünyasında dijital evrimi hızlandırdı.