onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fark Etmeden Cümle İçine Bir 'Yunan Tanrısı' Serpiştirmemize Sebep Olan Mitoloji Kökenli Kelimeler

Fark Etmeden Cümle İçine Bir 'Yunan Tanrısı' Serpiştirmemize Sebep Olan Mitoloji Kökenli Kelimeler

Bu bilgiler sayesinde girdiğiniz her ortamda Apollon gibi ışıl ışıl parlayacaksınız! ✨

Kaynak: https://twitter.com/mitolojikdunya/st...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bu içerikte Mitoloji Dünyası kaynak olarak kullanılmıştır.

Mitolojik karakterlerin türlü türlü garipliklerle süslü hikâyelerini dinlemeyi seviyorsunuzdur. Ama bu garip hikâyelerin hayatımızda tahmin ettiğimizden daha çok yer kapladığını biliyor muydunuz?

Mitolojik karakterlerin türlü türlü garipliklerle süslü hikâyelerini dinlemeyi seviyorsunuzdur. Ama bu garip hikâyelerin hayatımızda tahmin ettiğimizden daha çok yer kapladığını biliyor muydunuz?

Mitolojiyle alakasının olduğunu hiç tahmin etmediğiniz bir deyim ya da sözcük, o hikâyelerin birinden fırlayıp sürekli kullandığınız bir kelimeye dönüşmüş olabilir. 

İşte birkaç ilgi çekici örnekle dilimize girip hiç gitmemecesine oturduğu yere yerleşiveren bu mitoloji kökenli terimler ve deyimlerden bahsedeceğiz sizlere.

Sözü hazır mitolojiden açmışken burç yorumlarını okumadan güne başlamayanlar için Kelt mitolojisine göre hangi burçtan olduğunu öğrenebilecekleri şu içeriğimizi de şöyle bırakalım.👇

1. Müzik

1. Müzik

Müzik/musiki kelimesi, Tanrıların Kralı Zeus'un Mnemosyne'den doğan dokuz kızına verilen 'Müzler'den türemiştir. İlham perileri olan Müzler; şiirden müziğe, astrolojiden destana kadar bir çok konuda insanlara ilham verirlerdi.

2. Hell/Cehennem

2. Hell/Cehennem

Batı dillerinde cehennem anlamında kulanılan hell kelimesi İskandinav mitolojisinde yer altı dünyasının yöneticisi, Loki'nin kızı Hel'den gelmektedir. Latince, İbranice ve Yunanca (Gehinnom, Geena, Gehenna) karşılığı olmasına karşın Hel baskın gelmiştir.

3. Pandora'nın Kutusu

3. Pandora'nın Kutusu

'Pandora'nın kutusu açıldı' deyimi saklı olan bir durumun açığa çıkması, konuşulmayanların konuşulması anlamında kullanılmaktadır. Kaynağı yaratılan ilk kadın olan Pandora ve ona Zeus'un hediye ettiği açması yasak olan kutudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

4. Kronoloji

4. Kronoloji

Batı dillerinden dilimize de geçen, olayların tarihsel sıralaması anlamına gelen bu kelimenin kökeni zamanın kişileştirilmiş hâli olan Kronos'tur. Zamanı yaratan oydu ve zamanda seyahat edebilmekteydi. Kronik sözcüğü de tıpkı kronoloji gibi Kronos'tan türetilmiştir.

5. Atlas

5. Atlas

Belli bir bölgeyi ya da dünyanın tümünü gösteren haritalar manasında kullanılan Atlas, adını Zeus tarafından gök kubbeyi taşımakla cezalandırılan Titandan almıştır. Atlas Okyanusu'nun adı da aynı şekilde bu Titandan gelmektedir.

6. Her Taşın Altına Bakmak

6. Her Taşın Altına Bakmak

Yunan mitolojisinde Argos Kralı Sthenelos ile Nikippe'in oğlu Eurystheus, Herkül'ün ölümünden sonra çocuklarının peşine düşer ve 'çevrilmedik taş' bırakmaz. Bu tabir ilk kez Euripedes tarafından bu mitin anlatımında kullanılmış ve diğer dillere de geçmiştir.

7. Fobi

7. Fobi

Korku anlamına gelen Phobos Ares'in oğullarından biriydi. Savaş tanrısı olan Ares savaşlara giderken iki çocuğunu yanında götürürdü. Çocukları da savaşın getirdiklerini temsil etmekteydi. Phobos (Korku) ve Deimos (Dehşet).

8. Siren

8. Siren

Günümüzde tiz ses çıkaran uyarıcı bir alet olarak tanıdığımız siren adını Sirenlerden almaktadır. Sirenler bir çeşit deniz yaratığı (dişi) olup çıkardıkları seslerle gemicileri büyüleyerek gemilerini kayalıklara sürüp parçalanmalarına sebep olurlardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

9. Erotizm

9. Erotizm

Günümüzde cinselliği temsil eden bu kelimenin özü 'Eros'çuluktur ve karşı cinse mensup kişilerin birbirine duydukları güçlü çekimi temsil etmektedir. Zamanla anlam daralmasına gitmiş, cinsellikle özdeşleşmiştir.

10. Truva Atı

10. Truva Atı

Truva'nın düşmesine sebep olan devasa tahtadan at heykeli sonraları bir tabire dönüştü. İçerideki düşman, ihanet edecek kişi anlamlarında kullanılmaktadır.

11. Panik

11. Panik

Ormanların, tarlaların, koruluk alanların koruyucu tanrısı Pan, bu kelimenin kaynağıdır. Pan çobanları, kırlarda dolaşanları korkutmayı seven bir tanrıdır. Ani korku, ürkme, dehşete kapılma duygularına Pan'a atıfla panik adı verilmiştir.

Siz de bildiğiniz mitoloji kökenli kelimeleri bizimle paylaşabilir ve bu bilgi alışverişine katkıda bulunabilirsiniz. Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
24
20
11
6
5
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

#11 panik tanri pandan gelmektedir ama hikayesi biraz daha farkli. maraton ovasinda yunanlilarla persler savasirken iletisimi saglayan haberci yolda tanri pa... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

Pan' ın millete yardım ettiğini de ilk kez duydum he :D

Hassein Bazilbab

2. için = cenah aslında karşı bahçe de demek. kafirlerin bahçesi anlamında yani. nasıl ki müslümanların bahçesi : CeN(net) ise (saklı bahçe anlamında; C-N kö... Devamını Gör

Devrimci

#1 İlham perilerinin adı müzler değildir musa’lardır. Gerçekten mitoloji hakkında içerikler yapmak istiyorsun artık iyice araştırmalısın , birçok mitoloji iç... Devamını Gör

Devrimci

#8 sirenler içinde koyduğun fotoğraf yanlış , bu mitolojik yaratık kuş vücutlu kadın başlı deniz ifritleridir , fotoğrafta bildiğin deniz kızı gibi görünüyor... Devamını Gör