Faktoring Nedir? Nasıl Hizmet Verir? En Büyük Faktoring Şirketleri Ne İş Yapar?
Şirketlere nakit sağlayan faktoring uygulamasının ne olduğunu merak edenler bu içeriğe. Faktoring şirketlerinin ne olduğunu ve nasıl hizmet verdiğini anlattık. Faktoring hakkında bilmeniz gerekenler için içeriğe buyurun!
Bir finansal hizmet türü olan faktoring işletmelere nakit akışı sağlayan bir düzenleme.
Faktoring şirketleri, işletmelere anında nakit sağlayan önemli bir finansal araç.
Faktoring işleminin adımları şöyle:
Önce işletme, müşterilerine fatura göndererek alacaklarını belirliyor.
Belirlediği bu alacakları işletme faktoring şirketine devrediyor.
Faktoring şirketi bu devir işlemi sonrasında işletmenin alacaklarının bir kısmını veya tamamını işletmeye nakit ödüyor.
Müşteriler ise vadesi gelen borçlarını doğrudan faktoring şirketine ödüyorlar.
Müşterilerin ödediği tutarlardan komisyon ve kendi ücretlerini düşen faktoring şirketleri, paranın kalanını işletmeye ödüyor.
Faktoringin elbette işletmelere birçok avantajı var. Bu avantajların en önemlisi işletmelere nakit sağlaması. Faktoring sayesinde işletmeler alacaklarının vadesini beklemeden hemen nakit paraya kavuşmuş oluyor.
Faktoringin bir başka avantajı ise finansal esneklik sağlaması. İşletmeler, nakit ihtiyaçlarına göre alacaklarını faktoringe devredebiliyorlar.
Faktoringin yine bir başka avantajı ise riski azaltması. İşletmenin her zaman alacağını tahsil edememe riski var. Faktoring bu riski üstlenerek işletmeyi rahatlatıyor.
Faktoring sayesinde alacak takibi ve tahsilatı ile uğraşmadan işletmeler kendi işlerine odaklanabiliyorlar.
Faktoringin birçok avantajı olduğunu söylemiştik. Yine bu uygulamanın dezavantajları da var.
Faktoringin en büyük dezavantajı ek bir maliyet oluşturması.
Faktoring ayrıca müşteri ilişkilerini de etkileyebiliyor. Ödeme sürecinin dışarıdan bir faktoring şirketiyle yönetilmesi müşteri ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Faktoring işlemi ile gizlilik de rafa kalkıyor. Çünkü bu uygulamada müşterilerin ödeme koşullarıyla ilgili bilgiler üçüncü tarafa aktarılıyor.
Faktoring uygulamasının ne olduğunu, avantaj ve dezavantajlarından bahsettik. Şimdi de süreçten biraz bahsedelim...
Faktoring uygulamasına başvurmak isteyen işletmenin öncelikle hangi faktoring şirketinden hizmet almak istediğine karar vermesi gerekiyor. Kararını verdikten sonra bu şirkete başvurması gerekiyor. Faktoring şirketi işletmenin finansal durumunu, alacaklarını ve müşterilerini değerlendiriyor.
Değerlendirme sonunda faktoring şirketi, işletmenin alacaklarını satın almayı kabul ederse işletme müşterilerine mal veya hizmet sağlıyor.
Bu işlem sonucunda ortaya çıkan alacaklarını da faturalandırıyor.
İşletme, alacaklarının bir kısmını veya tamamını faktoring şirketine satıyor. Buna karşılık faktoring şirketi de alacakları belirli bir indirim oranına göre satın alıyor.
Faktoring şirketi işletmenin alacaklarının bir kısmını önceden nakit olarak ödüyor. Bu sayede acil nakit paraya ihtiyacı olan işletmenin ihtiyacı karşılanmış oluyor.
Müşteriler ise işletmeye borçlarının vadesi geldiğinde faktoring şirketine ödüyorlar. Faktoring şirketi de bu alacakları tahsil ediyor.
Faktoring şirketi, müşterilerin ödediği tutarlardan kendi komisyonunu düşüyor ve kalanı işletmeye veriyor.
Faktoring yönetiminin işletmeleri rahatlatan en büyük faydası riski üstlenmesi. Faktoring şirketleri sayesinde işletmelerin borç ödenmezse ne yapacağını düşünmesine gerek kalmıyor.
Faktoring şirketleri, işletmelerin omzundan tahsilat süreçlerini yönetme yükünü de alıyor.
Yorum Yazın