onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Eylem Acar Yazio: Lazer Epilasyon ile İlgili Merak Edilenler

etiket Eylem Acar Yazio: Lazer Epilasyon ile İlgili Merak Edilenler

Dr.Eylem Acar
01.12.2020 - 13:44 Son Güncelleme: 20.10.2024 - 21:01

Lazer (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) ışını belirli bir dalga boyunda olup aynı doğrultuda giden birbirinden bağımsız ışın demetidir. Bu ışık demeti lazer cihazları sayesinde deri üzerine düşürülür ve açığa çıkan ısı enerjisi esas olarak kılları etkiler. Aktif fazdaki (Anagen faz) kılların içerdiği melanin (kıl ve deriye rengini veren madde) lazer ışını tarafından seçilir ve bu ışığı emen kıl iletken görevi görerek, ısıya dönüşen ışık enerjisini boylu boyunca ilerleterek kıl köküne ulaştırır. Amaç kılları ve bunları besleyen hücreleri tahrip etmek, bu şekilde kıl üretimini en aza indirmek ya da tamamen yok etmektir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Lazer epilasyon tedavisi

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkin yolu olan lazer epilasyon tedavisi uygulama açısından diğer yöntemlere göre hızlı, acısız ve sonuçları tatmin edicidir.

Lazer cihazları

Dalga boylarına göre lazer cihazları çeşitlilik göstermektedirler. Alexandrite (755 nm), Diode (808 nm), NdYag (1064 nm) epilasyon için kullanılan lazerlerdendir. Sık olarak tercih edilen alexandrite ve diode lazerlerdir. Işığın dalga boyu azaldıkça kıla rengini veren melanin maddesine duyarlılığı artar. Bu yüzden düşük dalga boylu lazerler siyah renkli kıllarda çok etkili sonuçlar verir. 

Koyu cilt tipine sahip kişilerde cilt yapısı da yüksek olarak melanin maddesi içerdiği için düşük dalga boylu lazerlerin ışığı cilt tarafından da emilir. Bu emilim ciltte aşırı ısınmaya ve buna bağlı cilt hasarlarına neden olabilir. Dalga boyu yüksek olan lazer cihazlarında melanin maddesine karşı duyarlılık daha az olduğu için hiçbir cilt tipinde hasar oluşturmaz, ancak kıllara karşı etkinliği de az olur. 

Bu açıdan bakıldığında cilt için zarar vermeyecek, bu arada kıl üzerine etkisi de yeterli olabilecek bir lazer kullanmak gerekecektir. Bu nedenle en sık tercih edilen ve sonuçlarına güvenilen cihazlar alexandrite ve diode lazerlerdir. Her iki lazer tipi de kalın, koyu renkli kıllarda etkilidir. Koyu cilt tipi olanlarda diode lazerin güvenlik aralığı daha geniş olsa da hangi cilt tipine hangi lazerin uygulanacağı bu konuda deneyimli bir doktor tarafından belirlenmelidir.

Günümüz teknolojisinde son derece gelişmiş FDA onaylı  öncelikle

3D soğutma sistemine sahip çok konforlu Diode Lazer sistemleri ağrısız, etkili hızlı sonuç alınacak şekilde kullanılabilmektedir.. Yeni sistemler sayesinde tek atışta 6cm alanı boşluksuz tarayan scaner çalışması ile uygulama süresi muadil sistemlerin tersine çok kısa sürmektedir. Ayrıca 4 mevsim  her cilt tipine güvenle uygulanmaktadır.

Lazer tedavisinin süresi ve aralığı kişiden kişiye değişmekle birlikte kadınlarda 4-8 seans, erkeklerde 6-8 seans gibi bir ortalamaya sahiptir. Nadiren de olsa, sebebi bulunamayan seans sayıları çok uzamış, hatta kalıcı tüy kaybı olmayan olgular da vardır. Vücuttaki koyu ve kalın kıllar en çok etkilenecek olan kıllar olduğu için tedaviye en iyi sonuç veren bölgeler kadınlarda bikini bölgesi ve genital bölge, koltuk altı, bacak, göbek, kol şeklinde sıralanır.

Erkeklerde ise en iyi sonuç alınan ve en çok tercih edilen bölgeler, sırt, göğüs, kulak, kaşların arası, göz altları, ense, boyundur. Göz çukuru dışında tüm vücut bölgelerine lazer uygulanabilir. Bu bölgelerde seans aralıkları 2-2,5 ay arasındadır.. 

Tedaviye başladıktan sonra uygulama bölgelerine ip, cımbız, ağda gibi kıl kökünü etkileyen işlemler uygulanamaz. Uygulama sırasında duyulan acı bir lastiğin cilde çarpması şeklinde tarif edilebilir. Hiçbir şekilde tedaviyi yarıda bıraktıracak derecede şiddetli ağrı olmaz. Lazer cihazlarındaki özel soğutma sistemi acı hissini en aza indirger. Uygulama bölgesinde geçici bir kızarıklık, kıl köklerinde lazerin etkinliğini gösteren şişlik oluşabilir. 

Son derece normal olan bu reaksiyonun şiddeti kişiden kişiye değişir, ancak 30-60 dakika içinde cilt eski haline döner. Tedavinin ardından ilk seanslarda daha belirgin olmak üzere 10-15 gün içinde, yanmış olmasına rağmen cildin içinde kalan kıllar dökülecektir.

Lazer epilasyon tedavisinin risk ve komplikasyonları

Lazer epilasyon tedavisinin risk ve komplikasyonları

Lazer tedavisi boyunca cilt rengi ne kadar açık olursa komplikasyon o kadar az olacaktır. Koyu renkli cilt tiplerinde birim alandaki melanin maddesi oranı daha yüksek olduğu için uygulanan enerjinin çoğu ciltteki melanin maddesi tarafından da emilecektir. Bu enerji sonucu oluşan yüksek ısı cilt yanıklarına neden olabilir. Bu yanıklar sonrası hiperpigmentasyon (cilt renginin koyulaşması), hipopigmentasyon (cilt renginin açılması) denen ciltteki renk değişimleri izlenebilir. 

Bunların hemen hepsi geçici olup doktorunuz tarafından takip edilmelidir. Yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı lazer tedavisi sırasında güneşlenme, solariuma girme gibi cildi koyulaştırmaya yönelik uygulamalar tavsiye edilmez. Cilt ne kadar açık renkli olursa komplikasyon riski o derece az olacaktır. Unutulmaması gereken, lazer tedavisi sonucu oluşabilecek bu gibi renk değişimleri tedavi edilebilirse de kendiliğinden de iyileşebilecek niteliktedir.

Lazer epilasyonun yapılamayacağı durumlar

1- Geçmişinde cilt kanseri olması

2- Uygulama bölgesi ya da yakınında cilt enfeksiyonu olması

3- Lazer ışınının dalga boyuna karşı kişisel hassasiyetin olması

4- İnfrared ışığa hassasiyeti arttıran ilaçların kullanılması

Yukarıdaki 4 durum dışında lazer ışığı beyaz, sarı ve kırmızı (kızıl) renkleri göremediği için bu renkli kıllara etkisi olmaz. Bu yüzden kılları bu renklerde olan kişilere tedavi önerilmez. Tedaviden önceki 2-3 hafta içinde uzun süreli solarium ve güneş ışınlarına maruz kalan kişilere, bir süre bekledikten sonra doktor tarafından yapılacak değerlendirme sonucu lazer uygulanabilir. Hormon tedavisi gören kişilere aynı anda lazer tedavisi uygulanabilir. Hormonal sorunları olup da buna yönelik tıbbi tedavi görmeyen kişilerde lazer tedavisinin etkisi zayıftır.

Lazer uygulamasının kanser gelişimi ile tıbbi bir ilişkisi yoktur.

Lazer epilasyon kimlere yapılabilir?

Lazer epilasyon kimlere yapılabilir?

Lazer epilasyonun adet görmeye başlanıldığı dönemlerden itibaren her yaşta yapılabildiğini belirten, 'Nedeni ise bu dönemlerde hormonlardan dolayı tüylerin gelişimini tamamlamış olması. Ancak bu yöntem tamamen beyaz tüylere sahip kişilere uygulanmıyor. Bunun yanı sıra hamilelerde, sedef gibi deri hastalıkları olanlarda, bazı önemli yan etkileri bulunan ve ağızdan alınan sivilce ilacı kullananlarda, kalp pili olanlarda, ayva tüyü (sarı tüy) olanlarda ve sara (epilepsi) hastalarında da kullanılmıyor' ifadesini kullandı.

İşlem öncesinde nelere dikkat edilmeli?

İşlem yapılmadan 4 hafta öncesinden ağda cımbız, epilatör ve tüy dökücü gibi kıl köklerine etki edebilecek herhangi bir işlem uygulanmamalı.

'1 ay öncesinden itibaren gün ışığı ve bronzlaşmadan özellikle kaçınılmalı. En uygunu, işlemi kişinin kendi ten rengine sahip olduğu zaman yapmak. Eğer kullanılan bir ilaç varsa yöntemi uygulayan uzmana mutlaka bilgi vermeli. Uygulamadan önce kimyasal peeling veya cildi soyacak krem uygulaması yapılmamalı ve tüy sarartıcı madde kullanılmamalı. Uygulama sırasında meydana gelme durumunda kişiyi ve uzmanı sıkıntıya sokacak bir hastalığın varlığında mutlaka bilgi verilmeli. Herhangi bir cilt hastalığı varsa uygulayıcı uyarılmalı.'

Lazer sonrasında sorun oluşmaması için neler yapmalı?

'Bunun için cilt güneşten korunmalı. 30 veya daha yüksek faktör güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Lazer uygulanacak olan bölge nemlendirici krem ile nemlendirilmeli. İşlemden sonra 24 saat içinde işlem yapılan bölgeye sıcak su değdirilmemeli. Ağrı şişme olursa, aynı gün yumuşak beze sarılı buz tatbik edilmeli. Yine 24 saat içinde fondöten ve allık gibi cildi kapatan

uygulamalardan kaçınılmalı. Kabuklanmalara el sürülmemeli. Ağda ve tüy dökücü kremler kullanmayınız. Bölgeye nazik davranmalı ve kaşımamalı. Keseleme gibi tahriş edici işlemlere maruz bırakmamalı. Ateş ve iltihap gibi enfeksiyon bulgusu varsa mutlaka işlem yapan uzman aranmalı.'

Lazer epilasyon işlemi tıbbi bir uygulamadır mutlaka uzman hekim gözetiminde ehil ellerde yapılmalıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın