Eskisiden Daha Güzel ve Etkili Konuşmanızı Sağlayacak Mutlaka Herkesin Bilmesi Gereken 13 Yöntem
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Eskisiden Daha Güzel ve Etkili Konuşmanızı Sağlayacak Mutlaka Herkesin Bilmesi Gereken 13 Yöntem
Bu tavsiyeleri ayna karşısında yaparsanız daha güzel olur. :)
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Diksiyonumuzun, hitabetimizin etkili olması için öncelikle Türkçe'yi doğru bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Birçok uzman bu konuyla ilgili teorik bilgiler verse de ne yazık ki bu yeterli olmuyor. Biz de sizlere yardımcı olabilecek etkili ve güzel konuşmanıza az da olsa yardımcı olabilecek hem önemli kuralları hem de pratik bazı bilgileri vermek istedik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu içerikte üzerinde önemle duracağımız konu dudak ve çene tembelliği. Dudağımızın tembelliği ve çenemizin yeterince esnek olmaması harflerin ve seslerin doğru çıkmamasına neden oluyor. Bu tembelliği üzerinizden atmanız için bazı yöntemler anlatacağız. Bu hareketleri dikkatli bir şekilde yapmalısınız aksi halde kendinize zarar verebilirsiniz.
1. İlk olarak, çenenizin eklem yerine denk gelen yanaklarınıza masaj yapın.
2. Ağzınızı açabildiğiniz kadar kocaman açın. Dudaklarınız epey bir gerilecek bunu hissetmelisiniz.
3. Dirseğinizi masaya koyarak elinizi çenenizin altına koyun ve çenenizin açılması için zorlayın.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Çenenizi öne çıkarın ve sağa sola doğru hareket ettirin.
5. Dilinizi de esnetmek için içeri/dışarı şeklinde hareket ettirin ve dişlerinizin önünde sağdan sola, soldan sağa daire şeklinde çevirin.
6. Gelelim dudak tembelliğini yok etmeye. Öncelikle dudaklarınızı dışarıya doğru büzün ve ardından gülümseyin. Ayrıca dudaklarınızı da büzülmüş şekilde bir süre tutmaya çalışın.
7. Ma-Mo, Mı-Mu, Me-Mü, Mana, Mini, Mono, Bap, Bip, Bop gibi sözcük gruplarını sürekli tekrar edin.
8. Ayrıca bir kurşun kalemi önce yatay şekilde sonra dikey şekilde koyarak karışık bir metin okuyun. Bunu günde 5 dakikadan az yapmalısınız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
9. Tüm bu egzersizlerden sonra görsel altında yazan örnek gibi birçok tekerleme okuyabilirsiniz;
'Biberonlu babacan bızdık bebek,biberli bumbarlı badanalı büfeyi, bobinli bibloyla badanalamakla böbürlenmeli mi yoksa biberli bumbarlı badanalı büfeyi bobinli bibloyla badanalamayıp bülbül gibi bülbülleşip böbürlenmemeli mi?'
10. Topluluk önünde yapacağınız konuşmadan önce bu yukarıda saydığımız dudak egzersizlerini yapabilirsiniz.
Bu egzersizlerden sonra şimdi de dil bilgisi konusuna bakalım. Bildiğiniz gibi Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değil bu nedenle bazı ünlülerde daralma oluyor.
11. "-acak, -ecek" eki ile biten kelimelerde "a" harfi "ı" olur. Örneğin; Bu hareketleri ne zaman yapacaksın? cümlesindeki "yapacaksın" (yapıcaksın) şeklinde okunur.
12. "-ceğim, -cağım" ile biten kelimelerde de c'den önceki a harfi "ı" ya da "u" harfine dönüşür. Örneğin; Susacağım (susucam), Soracağım (sorucam) şeklinde okunur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
13. Eğer c'den önce e harfi varsa da i ve ü harfine dönüşür. Örneğin; Geleceğim (Gelicem), Süreceğim (sürücem) şeklinde okunur.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın