Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan-Trump Görüşmesi Gerçekleşti: İşte Açıklamalar ve Masadaki Konular

Erdoğan-Trump Görüşmesi Gerçekleşti: İşte Açıklamalar ve Masadaki Konular

FreiGeist
16.05.2017 - 10:53 Son Güncelleme: 17.05.2017 - 09:07

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilk yüz yüze görüşme gerçekleşti. Görüşme oldukça kritik bir dönemde, ABD'nin Suriye'de YPG'ye silah verme kararı sonrası gerçekleşti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Beyaz Saray'ın kapısında karşılayan ABD Başkanı yaptığı açıklamada 'Uzun ve zorlu görüşmemiz olacak. Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var' ifadelerini kullandı. Görüşmenin ardından iki lider basın mensuplarının karşına geçerek değerlendirmelerde bulundu. Başkan Trump, 'IŞİD ve PKK terör örgütlerine karşı Türkiye'ye destek veriyoruz' dedi. 'Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur' diyen Erdoğan, 'Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir.' ifadelerini kullandı. Erdoğan FETÖ konusunda ise, 'Sayın Başkana 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim.' diye konuştu. 

 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beyaz Saray'da Türkiye saatiyle 20.07'de tamamlanan görüşmenin ardından Erdoğan ve Trump ortak basın açıklaması yaptı.

Beyaz Saray'da Türkiye saatiyle 20.07'de tamamlanan görüşmenin ardından Erdoğan ve Trump ortak basın açıklaması yaptı.

Trump, Türkiye ile onlarca yıldır müttefiklik ilişkisi içinde olduklarını vurgulayarak, Kore Savaşı'nda birlikte savaştıklarını ve bunu unutmadıklarını ifade etti. Trump: 'Türk halkı son dönemde korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Destek ve başsağlığımızı ilettik. IŞİD ve PKK terör örgütlerine karşı Türkiye'ye destek veriyoruz,' dedi.

'Erdoğan’ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz' diyen Trump, 'Onların muhteşem cesaretlerini gördük. Kore’deki savaştaki cesaretleri, bizim askerlerimizin unutmadığı şeylerdendir. McCarty, Türk askerlerinin şerefini ve cesaretini takdir etmişti ve dünyanın en iyi askerlerden olduğunu söylemişti. Türkiye’yi terör örgütü ile olan mücadelede destekliyoruz. Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. Türkiye’nin çabalarını da memnuniyetle karşılıyoruz,' şeklinde konuştu.

"YPG'nin muhatap alınması küresel düzeyde varılan mutabakata aykırı"

"YPG'nin muhatap alınması küresel düzeyde varılan mutabakata aykırı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı konuşmada, 'DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız.' dedi.

'Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur'

'Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur' diyen Erdoğan, 'Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz.' şeklinde konuştu.

'FETÖ konusundaki beklentilerimizi açıkça ifade edeceğim'

Erdoğan, 'Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim.' dedi.

"Yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz"

"Yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye için kritik önemdeki Suriye ve Irak konularında ise 'Suriye ve Irak'ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Sayın Trump'ın seçim zaferi Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede yeni beklentilerin doğmasına, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz' diye konuştu. 

Erdoğan, 'Bölgesel istikrar ve güvenliğin temininde Türkiye- ABD işbirliği çok önemlidir. Sayın Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırma, işbirliğimizi bundan sonra da kararlı bir şekilde devam ettirmenin inanıyorum ki kararlılığı içindeyiz. Bugün temelleri atılan yeni dönemin ülkelerimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum' ifadelerini kullandı.

Trump'a Türkiye daveti

Erdoğan, 'Sayın Başkana nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. En yakın zamanda kendisini ve ailesini ülkemde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımız ifade etmek istiyorum' diyerek konuşmasına son verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan ve Trump, görüşme ardından yemekte de bir araya geldi.

Erdoğan ve Trump, görüşme ardından yemekte de bir araya geldi.

Beyaz Saray'da gerçekleşen öğle yemeğine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet Türkiye saati ile 21.45'te Beyaz Saray'dan ayrıldı. Erdoğan ile Trump arasındaki görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Trump’ın, Erdoğan’dan tutuklu Papaz Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasını istediği aktarıldı.

Trump, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Beyaz Saray'da konuk etmek büyük bir onurdur" mesajını paylaştı.

Erdoğan da, Trump'ın tweetine sosyal medya hesabından "Bugünkü görüşmenin ezeli ittifakımızı ve stratejik ortaklığımızı güçlendireceğine inanıyorum" yanıtını verdi.

Erdoğan görüşme sonrası ABD'li kanaat önderlerini ve ABD'li şirketlerin yöneticileri kabul etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonrasında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde Amerikalı kanaat önderlerini, Amerikalı şirketlerin CEO'ları ve fon yöneticilerini kabul etti. 

Erdoğan temaslarının ardından yerel saatle 20:15'de Washington'dan ayrıldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde kavga

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanprotesto eden grupla, karşılamak için bir araya gelen grup arasında yaşanan kavgada dokuz kişi yaralandı, iki kişi gözaltına alındı. 

Olaya Türk korumalar da dahil oldu.

İki liderin gündeminde hangi maddeler vardı?

İki liderin gündeminde hangi maddeler vardı?

1.Gündemin en önemli maddesi ABD’nin YPG’ye yaptığı silah yardımı

1.Gündemin en önemli maddesi ABD’nin YPG’ye yaptığı silah yardımı

AFP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre,  Erdoğan'ın Suriye ve Irak’taki son durumu harita üzerinde Trump’a anlatacağı ve Erdoğan'ın YPG’nin Suriye’de PKK ile hareket ettiğine dair görüntüleri de mevkidaşıyla paylaşacağı belirtildi. Ayrıca IŞİD'e karşı yürütülecek olan Münbiç ve Rakka operasyonları ile, ikili, bölgesel ve uluslaraarası ilişkilerin de gündemin ana başlıklarını oluşturacağı aktarıldı. 

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberine göre, görüşme öncesinde değerlendirmede bulunan ABD merkezli The Washington Institute'tan analist Soner Çağaptay, öncelikle bu yaşananların bir kriz olmadığını düşündüğünü belirtti, bunun nedenini aslında iki ülke arasında PKK'ya karşı mücadelede bir anlaşmaya varılması olarak ifade edip şu açıklamayı yaptı: 

 'ABD, YPG -PKK siyasetini birbirinden ayırıyor. Türkiye, ABD'nin YPG'nin içinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri ile çalışması konusunda sıkıntı çıkartmaz ise, ABD'de de karşılığında Irak ve Türkiye'de PKK ile mücadelede Ankara'ya daha fazla destek verecek. Washington, bu hafta Cumhurbaşkanı'na Sincar'daki  PKK varlığına karşı mücadele de dahil olmak üzere Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik bütün hassasiyetlerini cevaplayacak bir işbirliği mekanizması önerecek'

2. ABD ve Türkiye arasında özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra en çok konuşulan konulardan bir tanesi Gülen'in iadesi konusu.

2. ABD ve Türkiye arasında özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra en çok konuşulan konulardan bir tanesi Gülen'in iadesi konusu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 9 Mayıs'taki ABD temasları sırasında, Gülen'in iadesine ilişkin yeni bilgi ve belgeleri ABD Adalet Bakanlığı'na sunmuştu. 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan SETA'dan Muhittin Ataman, bu alanda atılabilecek adımlardan umutlu olduğunu ancak iade için aynı umudu taşımadığını belirtti.

Ataman, 'Hukuksal süreçler gibi şeyler çok önemli değil. Siyasi iradenin tavır koyup koymaması ile ilgili bir durum söz konusu. Belki YPG noktasında Türkiye aleyhine atılan adım, Türkiye'yi bu noktada hoşnut edecek bir adım atmayı gerektirebilir' dedi ve bu adımları şöyle sıraladı: 

'FETÖ'ye verilen desteğin kesilmesi sağlanabilir. Çünkü ABD resmi olarak hem federal hem eyalet bazında çok ciddi bir destek veriyor. Farklı kulvarlarda takdir görüyorlar. Trump yönetiminde takdir görmeyebilirler. Bunu sağlayabilirse bu yeterince büyük bir adım olacak.'

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kritik görüşme için ABD'ye gittiği gün, Washington Post’ta Gülen imzalı ‘Artık tanımadığım Türkiye’ başlıklı bir yazı yayımlanması gözlerden kaçmadı.

3. YPG'nin silahlandırılması konusundan sonra akla gelen ilk sorulardan biri Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'nin kullanımına açık tutmaya devam edip etmeyeceği.

3. YPG'nin silahlandırılması konusundan sonra akla gelen ilk sorulardan biri Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'nin kullanımına açık tutmaya devam edip etmeyeceği.

Ataman, 'Eğer oradan kalkan uçaklar bir PYD devletinin tahkimi için kullanılacaksa Türkiye bir tavır takınır. Kendi topraklarını kendi aleyhine kullandırtmak anlamına gelecek bir noktaya evrilebileceğini düşünmüyorum.'  görüşünde.

4. Son olarak, Türkiye ve ABD ilişkileri denince akla gelen isimlerden biri, ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab...

4. Son olarak, Türkiye ve ABD ilişkileri denince akla gelen isimlerden biri, ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab...

Erdoğan nisan ayının sonunda Reuters'a verdiği mülakatta 'Atacağımız adımlardan biri de Rıza Zarrab ile ilgili olacak' demiş ve şöyle devam etmişti: 

'Zarrab babamın oğlu değil ama benim bir vatandaşım. Eğer varsa bir suçu Adalet Bakanlığı'na dosyası iletilir, yoksa hemen bazı şeyler uydurularak tutuklanırsa, vatandaşına sahip çıkamayan ülke konumuna düşeriz.'

Erdoğan aynı mülakatta, Mart ayının sonunda ABD'ye gittiğinde tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın da durumuna değinerek, bunun arkasında 'art niyetli bazı girişimlerin olduğunu' düşündüğünü söylemiş ve eklemişti: 'Burada da biz tabi FETÖ ile ilgili bağlantıların olduğunu hissediyor ve görüyoruz. Bu oyunun bozulması gerekiyor.'

Kaynaklar: BBC TürkçeHürriyet ve VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
116
46
32
26
18
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
II for freedom

Stratejik ortak ve müttefik ABD yersen. Türkiye açık bir sömürge devletidir. Egonuz bu gerçeği görmeyi engelliyor olabilir ama bu gerçeği değiştiremezsiniz. ... Devamını Gör

fatih demir

Gülen'in iadesinin veya Zarrab'ın Trump'la ne ilgisi var. Buna başkan değil yargı karar verir ve ABD'de kuvvetler ayrılığı oldukça (birbirlerine kafa tutacak... Devamını Gör

tosarık

RTE: fetoyu virin Trump: tm. RTE: tsk Trump: öd.