Erdoğan-Trump Görüşmesi Gerçekleşti: İşte Açıklamalar ve Masadaki Konular
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilk yüz yüze görüşme gerçekleşti. Görüşme oldukça kritik bir dönemde, ABD'nin Suriye'de YPG'ye silah verme kararı sonrası gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Beyaz Saray'ın kapısında karşılayan ABD Başkanı yaptığı açıklamada 'Uzun ve zorlu görüşmemiz olacak. Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var' ifadelerini kullandı. Görüşmenin ardından iki lider basın mensuplarının karşına geçerek değerlendirmelerde bulundu. Başkan Trump, 'IŞİD ve PKK terör örgütlerine karşı Türkiye'ye destek veriyoruz' dedi. 'Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur' diyen Erdoğan, 'Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir.' ifadelerini kullandı. Erdoğan FETÖ konusunda ise, 'Sayın Başkana 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim.' diye konuştu.
Beyaz Saray'da Türkiye saatiyle 20.07'de tamamlanan görüşmenin ardından Erdoğan ve Trump ortak basın açıklaması yaptı.
Trump, Türkiye ile onlarca yıldır müttefiklik ilişkisi içinde olduklarını vurgulayarak, Kore Savaşı'nda birlikte savaştıklarını ve bunu unutmadıklarını ifade etti. Trump: 'Türk halkı son dönemde korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Destek ve başsağlığımızı ilettik. IŞİD ve PKK terör örgütlerine karşı Türkiye'ye destek veriyoruz,' dedi.
'Erdoğan’ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz' diyen Trump, 'Onların muhteşem cesaretlerini gördük. Kore’deki savaştaki cesaretleri, bizim askerlerimizin unutmadığı şeylerdendir. McCarty, Türk askerlerinin şerefini ve cesaretini takdir etmişti ve dünyanın en iyi askerlerden olduğunu söylemişti. Türkiye’yi terör örgütü ile olan mücadelede destekliyoruz. Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. Türkiye’nin çabalarını da memnuniyetle karşılıyoruz,' şeklinde konuştu.
"YPG'nin muhatap alınması küresel düzeyde varılan mutabakata aykırı"
"Yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz"
Erdoğan ve Trump, görüşme ardından yemekte de bir araya geldi.
Erdoğan da, Trump'ın tweetine sosyal medya hesabından "Bugünkü görüşmenin ezeli ittifakımızı ve stratejik ortaklığımızı güçlendireceğine inanıyorum" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonrasında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde Amerikalı kanaat önderlerini, Amerikalı şirketlerin CEO'ları ve fon yöneticilerini kabul etti.
Erdoğan temaslarının ardından yerel saatle 20:15'de Washington'dan ayrıldı.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde kavga
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden grupla, karşılamak için bir araya gelen grup arasında yaşanan kavgada dokuz kişi yaralandı, iki kişi gözaltına alındı.
Olaya Türk korumalar da dahil oldu.
İki liderin gündeminde hangi maddeler vardı?
1.Gündemin en önemli maddesi ABD’nin YPG’ye yaptığı silah yardımı
Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Erdoğan'ın Suriye ve Irak’taki son durumu harita üzerinde Trump’a anlatacağı ve Erdoğan'ın YPG’nin Suriye’de PKK ile hareket ettiğine dair görüntüleri de mevkidaşıyla paylaşacağı belirtildi. Ayrıca IŞİD'e karşı yürütülecek olan Münbiç ve Rakka operasyonları ile, ikili, bölgesel ve uluslaraarası ilişkilerin de gündemin ana başlıklarını oluşturacağı aktarıldı.
BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberine göre, görüşme öncesinde değerlendirmede bulunan ABD merkezli The Washington Institute'tan analist Soner Çağaptay, öncelikle bu yaşananların bir kriz olmadığını düşündüğünü belirtti, bunun nedenini aslında iki ülke arasında PKK'ya karşı mücadelede bir anlaşmaya varılması olarak ifade edip şu açıklamayı yaptı:
'ABD, YPG -PKK siyasetini birbirinden ayırıyor. Türkiye, ABD'nin YPG'nin içinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri ile çalışması konusunda sıkıntı çıkartmaz ise, ABD'de de karşılığında Irak ve Türkiye'de PKK ile mücadelede Ankara'ya daha fazla destek verecek. Washington, bu hafta Cumhurbaşkanı'na Sincar'daki PKK varlığına karşı mücadele de dahil olmak üzere Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik bütün hassasiyetlerini cevaplayacak bir işbirliği mekanizması önerecek'
2. ABD ve Türkiye arasında özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra en çok konuşulan konulardan bir tanesi Gülen'in iadesi konusu.
3. YPG'nin silahlandırılması konusundan sonra akla gelen ilk sorulardan biri Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'nin kullanımına açık tutmaya devam edip etmeyeceği.
4. Son olarak, Türkiye ve ABD ilişkileri denince akla gelen isimlerden biri, ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab...
Erdoğan nisan ayının sonunda Reuters'a verdiği mülakatta 'Atacağımız adımlardan biri de Rıza Zarrab ile ilgili olacak' demiş ve şöyle devam etmişti:
'Zarrab babamın oğlu değil ama benim bir vatandaşım. Eğer varsa bir suçu Adalet Bakanlığı'na dosyası iletilir, yoksa hemen bazı şeyler uydurularak tutuklanırsa, vatandaşına sahip çıkamayan ülke konumuna düşeriz.'
Erdoğan aynı mülakatta, Mart ayının sonunda ABD'ye gittiğinde tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın da durumuna değinerek, bunun arkasında 'art niyetli bazı girişimlerin olduğunu' düşündüğünü söylemiş ve eklemişti: 'Burada da biz tabi FETÖ ile ilgili bağlantıların olduğunu hissediyor ve görüyoruz. Bu oyunun bozulması gerekiyor.'
Kaynaklar: BBC Türkçe, Hürriyet ve VOA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Stratejik ortak ve müttefik ABD yersen. Türkiye açık bir sömürge devletidir. Egonuz bu gerçeği görmeyi engelliyor olabilir ama bu gerçeği değiştiremezsiniz. ... Devamını Gör
Gülen'in iadesinin veya Zarrab'ın Trump'la ne ilgisi var. Buna başkan değil yargı karar verir ve ABD'de kuvvetler ayrılığı oldukça (birbirlerine kafa tutacak... Devamını Gör
RTE: fetoyu virin Trump: tm. RTE: tsk Trump: öd.